Ο… πονηρός ελιγμός του Ντράγκι

Οι ανταποκρίσεις των περισσότερων ελληνικών ΜΜΕ είναι περίπου κοινές: Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων “προβληματικών” χωρών, στέλνουν το μήνυμα ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η Ελλάδα εξαιρείται. “Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των…
υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης δεν αφορά την Ελλάδα, καθώς απευθύνεται σε χώρες οι οποίες εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από τις αγορές”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο περιοδικό “Der Spiegel”, το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

Η φράση του Μάριο Ντράγκι αποκαλύπτει ότι ο Ιταλός άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης και διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ECB, έγινε πολύ γρήγορα… πολιτικός. Και έμαθε να ελίσσεται. Οι δηλώσεις Ντράγκι έρχονται μερικές μέρες μετά την επίσκεψη-ανάκρισή του στη Μπούντεσμπανκ. Και εντάσσονται στην ίδια στρατηγική, προφανώς σε απευθείας συνεννόση με το Βερολίνο, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Μάριο Ντράγκι επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες των Γερμανών, πολιτικών και κοινής γνώμης, για το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα απεριόριστης επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, προκειμένου να ξεφύγει από το σημερινό εθνικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Γι’ αυτό και, σε άλλη συνέντευξή του, ο Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προβλέπει μεν απεριορίστες εξαγορές, όχι όμως και ανεξέλεγκτες ή χωρίς συγκεκριμένο υποστηρικτικό πλαίσιο.

Η ρητορική Ντράγκι στοχεύει στο να κερδίσει χρόνο μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 2013. Τότε, και αφού η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει υπερβεί τον σκόπελο, πιθανότατα μέσω μιας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως, και χωρίς… υποσημειώσεις. Μια τέτοια υποσημείωση είναι σήμερα η Ελλάδα, καθαρά για τεχνικούς… πολιτικούς λόγους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να… καλωσορίσει την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για “επίτροπο” ο οποίος θα έχει υπερεξουσίες και θα κατευθύνει-ελέγχει-διορθώνει-χαράσσει την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Μια θέση που προφανώς επιδιώκει για τον εαυτό του ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *