Ξύνεται στην γκλίτσα του Πούτιν η Τουρκία!

Χθες, 17 Μαρτίου, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Χουριέτ διαβάζουμε: Αν η Κριμαία κηρύξει ανεξαρτησία, πέφτει αυτόματα στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Αυτό στηρίζεται σε συμφωνία που έχει υπογραφεί πριν από 230 χρόνια μεταξύ Οθωμανικής και Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Σε έγγραφο που έχει υπογραφεί από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνα τη ….
Μεγάλη στις 19 Απριλίου 1783, η Κριμαία περνά από τη
δικαιοδοσία της Οθωμανικής στη Ρωσική Αυτοκρατορία με την εξής ρήτρα: η χερσόνησος της Κριμαίας δεν έχει το δικαίωμα να κηρύξει ανεξαρτησία και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτους. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, περνά αυτόματα στη δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή της Κριμαίας (η οποία διαλύθηκε στις 15 Μαρτίου από τη Βουλή της Ουκρανίας) οι βουλευτές ψήφισαν για ανεξαρτησία της Κριμαίας.

Το 1991, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει την Κριμαία, αλλά η τότε κυβέρνηση Οζάλ δεν το έκανε, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές αλλαγές στη βόρεια Τουρκία και τις αλλαγές στη γενική παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Περιορίστηκε μόνο στο να απαιτήσει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τατάρων της Τουρκίας.

http://www.hellasforce.com/blog

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *