Οι συντάξεις θα μειωθούν… αυτόματα

Πανικός στην κυβέρνηση: Παρεμβάσεις Βενιζέλου και Βρούτση, αλλά χωρίς αντίκρυσμα

Αυτόματες, βάσει μαθηματικού τύπου, θα είναι οι περικοπές…
στις κύριες αι επικουρικές συντάξεις από 1 Ιανουαρίου και 1 Ιουνίου του 2014 αντίστοιχα. Αν και σύσσωμη η κυβέρνηση διαψεύδει η εφμαργή του νέου συστήματος είναι ψηφισμένη και θα ισχύσει αυτομάτως. Οι μειώσεις οι θα επέλθουν θα είναι από 5 έως 30% και είναι κατ επιταγή της προηγούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η μείωση στην κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2014 και κατά 300.000.000 ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις κύριες συντάξεις. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αυξηθούν έως και 20% τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές ή να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εργασίας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωναν πως δε σχεδιάζονται αλλαγές στις κύριες συντάξεις -κάτι που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση- στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκονται περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που δίδονται με προνομιακούς όρους και κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, στις οποίες το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να κλείσει τα «παράθυρα» που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πέραν των όποιων αλλαγών σχεδιάζονται όμως, για όσους θα βγουν στη σύνταξη από το 2014 και μετά θα ισχύσουν και περικοπές που έχουν ήδη κυρωθεί με νόμους σε επικουρικές και εφάπαξ. Τη σχετική… διαβεβαίωση έδωσε με δηλώσεις του Βουλή και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας: «καμία μείωση των συντάξεων δεν πρόκειται να επέλθει πέραν των όσων έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει ως Βουλή και έχουμε συμφωνήσει ως χώρα», θέλοντας να υπογραμμίσει πως δε θίγονται οι κύριες συντάξεις.

Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «φήμες» που αναστατώνουν χωρίς λόγο τον κόσμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι την πολιτική της κυβέρνησης την καθορίζει ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό, αφήνοντας ακάλυπτο τον υπουργό Οικονομικών για τις δηλώσεις του που τροφοδότησαν το ζήτημα, σε ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ την Δευτέρα: «Συνεχώς μιλάμε για κάποια φορολογικά μέτρα, για κάποια ασφαλιστικά μέτρα, για μια αβεβαιότητα, συνεχώς καλούμαι να σχολιάσω φήμες, εμείς όμως καθορίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ.Βενιζέλος σχετικά.

Sofokleousin

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *