ΗΠΑ: “Η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή”

Ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Τζακ Λιου δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι είναι βέβαιος ότι οι ηγέτες του αμερικανικού Κονγκρέσου γνωρίζουν ότι η χρεοκοπία «δεν είναι επιλογή» και ότι θα προχωρήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ πριν την….
καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου.
«Πιστεύω ότι δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες κατανοούν ότι θα ήταν ανεύθυνο να φτάσουμε στις 2 Αυγούστου και να μην έχουμε παρατείνει την ικανότητα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις», επεσήμανε ο Λιου. Πρόσθεσε εξάλλου «ότι υπάρχει δραστηριότητα και πρόοδος» στο θέμα.

Σύμφωνα με τον Λιου «συμβαίνουν αρκετά πράγματα» μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι επικεφαλής στο Κονγκρέσο των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πάντως έπειτα από τη συνάντηση της Πέμπτης δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες επίσημες συναντήσεις ώστε τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του νόμιμου ορίου χρέους των ΗΠΑ και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου.

Εξάλλου ο Λιου επεσήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι υπάρχει χρόνος για να καταλήξουν σε συμφωνία. «Υπάρχει χρόνος να κάνουμε κάτι μεγάλο. Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να κάνει κάτι ουσιαστικό».

Η αμερικανική Γερουσία είναι πιθανό να αρχίσει την εξέταση αυτή την εβδομάδα ενός δικομματικού εναλλακτικού σχεδίου για να αποτρέψει μια πρωτοφανή για τις ΗΠΑ αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι των Δημοκρατικών.

Το μέτρο βασίζεται σε μια πρόταση που έκανε αρχικά την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές της πρότασης αναμένουν ότι η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία θα περάσει την πρόταση αυτή, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων θα παρέχει την απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη της.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *