ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΤ

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

E. ΣΤΑΗ: Να δούμε, λοιπόν, τώρα πώς έχουν τα πράγματα σε σχέση με τα μέτρα τα οποία αναμένουμε να ακούσουμε όλοι αύριο, αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 27 δις ευρώ. Θα μιλήσουμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον….
κ. Γιώργο Πεταλωτή. Κύριε Πεταλωτή, καλησπέρα σας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλησπέρα, κυρία Στάη.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Πεταλωτή, τα λεφτά είναι πολλά. Είναι 27 δις και όλοι αναρωτιόμαστε πού μπορεί να βρεθούν. Θα περιμένουμε να ακούσουμε αύριο τα συγκεκριμένα μέτρα. Το ζήτημα είναι αν εσείς πιστεύετε ότι, επειδή θα προέλθουν και από περικοπές δαπανών, αλλά και από αναμενόμενα έσοδα, πιστεύετε ότι τα έσοδα είναι ασφαλή ή επισφαλή. Αν μπορούμε να θεωρούμε κάτι ως έσοδο πλέον, ως ασφαλές. Και αναφέρομαι στο ότι το 2010 είχαμε μία μεγάλη υστέρηση, είχαμε 4 δις και από εκεί που ήταν 23, τα κάναμε 27.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ΄όλα, βεβαιότητα και ασφάλεια δεν υπάρχει για τίποτα. Είμαστε σε ένα ρευστό τοπίο. Ειδικά, όμως, μέσα σ’ αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο επενδύουμε φυσικά με ένα στρατηγικό όραμα για τη χώρα μας, δημιουργώντας προοπτική και βάθος, παίρνουμε κι όλες τις παραμέτρους υπόψη. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, γνωρίζουμε πλέον, μετά από ενάμιση χρόνο κρίσης, πού είναι τα επικίνδυνα σημεία και μέσα σ’ αυτό το σχεδιασμό που κάνουμε, προσπαθούμε να εντάξουμε και τους κινδύνους. Οι κίνδυνοι, τα ρίσκα, είναι πάντοτε υπαρκτοί, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις και φυσικά όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη.

Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εκ των προτέρων, γι’ αυτό χρησιμοποίησα το αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς και το ερωτηματικό του φόβου, εάν θα υπάρχει ο κατάλληλος εισπρακτικός μηχανισμός για τα έσοδα που προσδοκάτε. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο, κύριε Πεταλωτή. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται και πείτε μου αν είναι έτσι, βάσει των πληροφοριών που μας έδωσαν οι πολιτικοί μας συντάκτες, αναμένεται αύριο να θέσει ένα μεγάλο δίλημμα, να θέσει διλήμματα. Διλήμματα και προς το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης, διλήμματα και προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: ότι το μέλλον, η ανηφόρα είναι μεγάλη και το μέλλον είναι άδηλο και ότι θα πρέπει να συστρατευθούν όλοι. Με το δεδομένο ότι η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί με την πορεία των μέτρων, ούτε με τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση, το έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη, τι προσδοκάτε από εκεί και σε τι συστράτευση μιλάτε; Μήπως αναφέρεστε στην πιθανή ψήφιση στη Βουλή των μέτρων αυτών με πλειοψηφία των 180;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Θα ήταν πολύ απλό, κυρία Στάη, να έχουμε τέτοιου είδους διλήμματα, εάν περιορίζουμε το ζήτημα στο πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν. Το θέμα είναι πολύ πιο ευρύτερο. Το θέμα είναι ότι…

Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή, το αποκλείετε. Δεν πάτε για 180.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι είναι. Το θέμα είναι ευρύτερο. Έχει να κάνει με την έξοδο από την κρίση, έχει να κάνει με το μέλλον της ίδιας μας της χώρας. Και αν η συναίνεση την οποία ζητάμε, εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, βρήκε πραγματικά τοίχο μπροστά της, ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου προσδοκούσαμε. Τα άλλα κόμματα της Αριστεράς έχουν μία συγκεκριμένη πρακτική και λογική. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, θα έπρεπε να συναισθανθεί και τις ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά κυρίως ας συναισθανθεί τις ευθύνες που έχει ως προς το μέλλον της χώρας. Τουλάχιστον, αν δεν υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει σύνεση.

Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή, αυτό που θα ζητήσετε από την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική, θα είναι μια ακαδημαϊκή συναίνεση για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας για την αναδιάρθρωση που είναι το θέμα που θα σας ρωτήσω τώρα. Δεν ζητάτε δηλαδή στην πράξη μία συναίνεση, το ζητάτε θεωρητικά, ακαδημαϊκά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συναίνεση έχει και συγκεκριμένες μορφές εκδήλωσης…

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Πεταλωτή, αν τη θέλατε συγκεκριμένη, θα το βάζατε το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας, των 180.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, γιατί το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας τίθεται με διάφορες εκλογικές μεθοδεύσεις, το να οδηγηθούμε δηλαδή σε εκλογές, αυτό εννοώ και φυσικά τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν θέλουμε να δώσουμε σε κανέναν. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, την έχει αυτή τη στιγμή, έχει ανάγκη από όραμα και θα πρέπει να εκτιμήσουν όλοι ότι είναι η πρώτη φορά που θέτουμε ένα τόσο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ίδια τη χώρα, όντας σε ρευστή εποχή. Άρα, τη σύνεση θα πρέπει να μας την αποδείξουν και ας έχουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ας λένε ότι έχουμε λάθος πολιτική. Δικαίωμά τους.

Ε. ΣΤΑΗ: Ας έρθουμε τώρα στο βουνό, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας και το πρώτο βουνό είναι ο όγκος του χρέους που έχουμε και γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό είναι ένα χρέος μη αντιμετωπίσημο αριθμητικά. Οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης έχουν φουντώσει και έχουν φουντώσει από τα πιο επίσημα χείλη. Χθες, μίλησε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε. Εσείς και σήμερα είπατε ότι αυτή είναι μία ακαδημαϊκή συζήτηση, η ελληνική κυβέρνηση δεν το συζητά. Επειδή όμως οι συζητήσεις είναι πάρα πολλές και επειδή υπάρχει η καλή και η κακή εκδοχή του πράγματος, δηλαδή της διαχείρισης του χρέους, του διακανονισμού του χρέους μας, αποκλείετε αυτή την καλή εκδοχή; Δηλαδή το διακανονισμό, μία επιμήκυνση δηλαδή στο συνολικό μας χρέος, κάτι που το ζήτησε σήμερα και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αν δεν κάνω λάθος, κάποιο από τα στελέχη σας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, και τη μείωση του επιτοκίου; Αποκλείετε και αυτή τη μορφή;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα γίνονται πολλές συζητήσεις είναι η αλήθεια και πολλές φορές μιλάνε, συζητάνε άνθρωποι οι οποίοι ίσως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αναδιάρθρωση. Εμείς αναγκαστικά μάθαμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Όλοι έχουμε μάθει, κύριε Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Λεπτομέρειες νομίζω δεν ξέρουμε…

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, γι’ αυτό σας είπα εγώ την καλή εκδοχή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:… γιατί λένε αναδιάρθρωση, πιστεύοντας ότι κάποιοι θα μας πουν μην πληρώνετε όλο το χρέος, πληρώστε το μισό.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι. Γι’ αυτό σας είπα αυτό που λέμε «καλή εκδοχή», δηλαδή να πάρουμε με συνεννόηση επιμήκυνση του συνολικού χρέους στο χρόνο και ένα μειωμένο επιτόκιο, οπότε θα έχουμε ένα σαφές κέρδος από εκεί. Δεν θα έχουν πρόβλημα και όσοι κατέχουν τα ομόλογα, γιατί, απλά, δεν θα χάσουν δηλαδή το κεφάλαιό τους.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κυρία Στάη, για να γίνει οτιδήποτε, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τους στόχους, να βάζουμε στόχους τους οποίους θα τηρούμε. Και επειδή ακολουθούμε αυτή την τακτική, παρά το ότι υπάρχουν διακυμάνσεις, παρά το ότι είχαμε ελλείψεις και είναι επόμενο μέσα σ΄αυτή την εποχή να γίνονται αυτά. Εμείς βάζουμε στόχους, οι οποίοι είναι μεσοπρόθεσμοι, βραχυπρόθεσμοι, και θα πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτούς τους στόχους μπορούμε να τους τηρούμε. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή, να καταλάβω ότι δεν αποκλείεται αυτή η καλή εκδοχή επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αναδιάρθρωση, να ξεκαθαρίσουμε…

Ε. ΣΤΑΗ: Μην τη λέτε αυτή τη λέξη, γιατί, φαίνεται ότι είναι μία λέξη η οποία τρομάζει.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλλά θα πρέπει να την πούμε. Η αναδιάρθρωση είναι κάτι το οποίο δεν συζητάμε, ούτε αποτελεί λύση. Δεν συζητάμε καμία άλλη λύση, εκτός από το να βάλουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ε. ΣΤΑΗ: Ούτε αυτό που σας είπα εγώ συζητάτε, καλώς. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξανασυζητήσουμε. Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο; Είπατε ότι δεν θα ζητήσετε ψήφο, αυξημένη πλειοψηφία, 180, στα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσετε, γιατί αυτό θα είχε συνειρμό…

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι μέτρα, γιατί λέμε συνέχεια για μέτρα. Εδώ πάμε να κάνουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο σε εθνικό σχεδιασμό ενταγμένο, που εμπεριέχει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ε. ΣΤΑΗ: Εντάξει. Τα λέμε και μέτρα, κύριε Πεταλωτή, μην ξεχνάτε, και περικοπές δαπανών είναι, και αποκρατικοποιήσεις γίνανε…

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί … και δεν το λέτε με αρνητική χροιά, αλλά η λέξη «μέτρα» έχει ταυτιστεί με αρνητισμό και φυσικά δεν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ τη λέξη «μέτρα» την εισπράττω με τη λέξη «μέτρα». Λοιπόν, ο καθένας μετά εξειδικεύει και βγαίνει θετικό ή αρνητικό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχάριστο αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Πεταλωτή, είδαμε ότι κάνετε μία εξόρμηση στο λαό και κατεβάσατε στην περιφέρεια της Αττικής σε ομιλίες αυτούς που θα λέγαμε υπουργούς της ψυχής του ΠΑΣΟΚ, πιο πολύ, θα έλεγα εγώ. Πέστε μου γιατί το κάνετε αυτό; Θεωρείτε ότι είναι πολύ κακό το κλίμα στην κοινωνία; Σχολιάστε μου κι αυτό που έγινε σήμερα με τον κ. Λοβέρδο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κοινωνία περνάει όλα τα στάδια της κρίσης, η οποία σαφώς και δεν είναι μόνο κρίση οικονομική και πολιτική, αλλά με κοινωνικές αναφορές. Υπάρχει ο κόσμος ο οποίος περιμένει από μας. Υπάρχουν αγωνίες τις οποίες εκφράζει ο κόσμος. Εκείνο που εισπράττουμε και είναι πεποίθησή μας και έχουμε αυτή την αίσθηση, είναι ότι η κοινωνία μας εμπιστεύεται. Θα πρέπει όμως να βρεθούμε κοντά στην κοινωνία, αυτό είναι δεδομένο. Γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες ότι άλλες λύσεις δεν υπάρχουν εκτός από αυτές που ακολουθούμε και φυσικά οι πολιτικοί, το πολιτικό προσωπικό.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά, αυτό είναι δικιά σας θέση. Δεν ξέρω αν οι πολίτες το πιστεύουν αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δική μου αίσθηση και δική μας αίσθηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ρωτήσω κάτι. Άνοιξε ένα καινούργιο μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα πάντως, έτσι;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν είναι καινούργιο. Είναι μία κακή τακτική και απαράδεκτη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ακολουθούν πολλά μέλη του, πιστεύοντας ότι θα έχουν οφέλη πολιτικά από μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά.

Ε. ΣΤΑΗ: Το αρνήθηκαν ήδη. Είχαμε τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είδα. Καθόλου πειστικά. Εμείς έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα και αυτό μας ενδιαφέρει. Να σώσουμε τη χώρα και τίποτα άλλο.

Ε. ΣΤΑΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΒΟΥΤΥΡΟΜΠΕΜΠΕ, ΑΝΤΕ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΗ ΣΟΥ ΠΗΡΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ …

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Θα έρθει η ώρα που η πουστάρα ο Πεταλωτής θα παρακαλάει να τον γαμήσουν για να μην τον σκοτώσουν. Αλλά χάρες τότε δεν θα κάνουμε!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *