Παγκόσμια οργή για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την 29η Μαϊου, ημέρα που όπως έχει προαναγγελθεί θα μετατραπεί η ιστορική Αγιά Σοφία στην Πόλη σε τζαμί.

Ο Ερντογάν επέλεξε την ημέρα της επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. για να γεμίσει την Ορθόδοξη εκκλησία με Μουσουλμάνους. Θα το καταφέρει όμως;

Οι αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Στην περιοδεία του στη Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατόρθωσε να ξεσηκώσει την Γερμανική Βουλή εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν, που αυτό το διάστημα, δέχεται πυρά από μέσα και από έξω… θα αλλάξει άραγε απόφαση;

Αμερική, Ευρώπη αλλά και Τούρκοι διανοούμενοι «υψώνουν» την φωνή τους, κατά της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ποια είναι η πρόταση Τουρκίας

Ας υπενθυμίσουμε τι έχει προταθεί στην βουλή της Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Habertürk, έχει τρία βασικά άρθρα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:

1) Η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος στην μουσουλμανική λατρεία.

2) Η απόφαση της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

3) Η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, ο Τούρκος υποστηρίζει πως ακόμα και ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή .

Οργή της Μέρκελ

Η Καγκελάριος χαρακτήρισε την πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού ως απαράδεκτη. Σε συναντησή της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Γερμανία, δεν δίστασε να εκφράσει την οργή της για την “ιδέα” αυτή του Ερντογάν.

Την αντίθεση του στην πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού εξέφρασε και ο συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων και μάλιστα τουρκικής καταγωγής Τζεμ Όζντεμιρ.

Βαρθολομαίος: Nα μείνει μουσείο

Η Αγία Σοφία δεν κτίστηκε ως τζαμί, είπε από την Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  «Ο Μουσταφά Κεμάλ την έκανε μουσείο. Τώρα εάν μετατραπεί πάλι σε τζαμί, αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας. Από πάσης απόψεως η Αγία Σοφία συμφέρει να μείνει μουσείο» δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην DW ο κ. Βαρθολομαίος.

Αντίδραση των ΗΠΑ

Η Αμερική είναι κι αυτή αρνητική στα σχέδια της Τουρκικής κυβέρνησης και άλλων κύκλων να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε Τζαμί.

Συγκεκριμένα η Αμερικανική Επιτροπή Θρησκευτικών Ελευθεριών (USCIRF) στη φετινή έκθεσή της βαθμολόγησε ‘’αρνητικά’’ την Τουρκία και στην έκθεση που εξέδωσε αντιτάχθηκε στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα των μουσουλμάνων (προσευχή).

Επίθεση σε Ερντογάν από Τουρκικά ΜΜΕ

Το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα στις χριστιανικές κοινότητες. Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα Ταράφ με τον τίτλο «Αντίδραση από τις ΗΠΑ για την Αγία Σοφία».

Από την άλλη η εφημερίδα Bugun έγραψε ότι δυτικός κόσμος επιθυμεί να δει την Αγία Σοφία ως Εκκλησία και αν όχι, να παραμείνει ως μουσείο.

Αρθρο του Ερτουγρούλ Οζκιόκ στην εφημερίδα Hurriyet εξαπολύει μύδρους σε όσους έχουν επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία του συμβόλου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως τζαμί.

«Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Τι παραπάνω θέλετε να αποδείξετε και σε ποιον; Ντροπή σας, ντροπή σας» γράφει στην Hurriyet Daily News.

Ελληνική πρωτοβουλία

Πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος ανέλαβε ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζητώντας την ενεργοποίηση των ανθρώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε από τους περιφερειάρχες να υπογράψουν επιστολή μαζί με τους υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Ο ίδιος παραθέτει σχέδιο επιστολής προς τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντάς του πως το ζήτημα την παγκόσμια κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία από το 1985 είναι επίσημα ενταγμένη από την UNESCO στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί τέτοια κίνηση.

Από την άλλη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ανεδαφική και ότι ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει, φοβούμενος τις ισχυρές αντιδράσεις από τον χριστιανικό κόσμο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *