Στέλνουν μήνυμα απενοχοποίησης θηλάζοντας δημόσια οι Ηρακλειώτισσες μαμάδες

Της Ελένης Πολυχρονάκη

Η απενεχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η ψυχική και σωματική υγεία του βρέφους είναι το μήνυμα που…

επιδιώκει να περάσει στην κοινωνία η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας του Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου, με την πράξη ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού στον υπαίθριο χώρο της Λότζια αυτή την Κυριακή.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 39 πόλεις της Ελλάδας για 4η συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.

Η συντονίστρια και εθελόντρια της ομάδας κ. Ειρήνη Στεφανάκη μίλησε στο prismanews.gr τονίζοντας ότι το μήνυμα αυτής της πράξης είναι η απενεχοποίηση της εικόνας μιας γυναίκας που θηλάζει δημόσια το μωρό της. 

Συγκεκριμένα είπε η εικόνα της γυναίκας που μπορεί να χρειαστεί να θηλάσει το μωρό της δημόσια δεν είναι καθόλου πρόστυχη. Οι γυναίκες σήμερα είναι δραστήριες, εργάζονται, βγαίνουν έξω, έχουν συναντήσεις. Δεν μπορούν να κλειστούν στο σπίτι προκειμένου να θηλάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Το μωρό οποιαδήποτε στιγμή πεινάσει, πρέπει να θηλάσει. Η κ. Στεφανάκη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατέχει την κατώτατη βαθμίδα σε αυτό το ζήτημα, μιας και μια γυναίκα… νιώθει πολύ άβολα να θηλάσει το μωρό της δημόσια, την στιγμή που πρέπει.

Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού του Ηρακλείου έχει προβεί σε μια ενέργεια, η οποία αποτέλεσε πανελλαδική πρωτοτυπία και αργότερα υιοθετήθηκε και από άλλες πόλεις. Η ομάδα δημιούργησε ένα χάρτη με 75-80 σημεία θηλασμού, τα οποία έχουν ειδικό αυτοκόλλητο, και οι μαμάδες είναι ελεύθερες να θηλάσουν τα παιδιά τους. 

Τα σημεία θηλασμού είναι καταστήματα του Ηρακλείου, το ενυδρείο, τα Μουσεία και το Παγκρήτιο Στάδιο. Η κ. Στεφανάκη περιέγραψε το πώς μια μητέρα μπορεί να απευθυνθεί σε αυτά τα μέρη για να θηλάσει το μωρό της, λέγοντας Η μητέρα μπορεί να βρει το πιο κοντινό σημείο βάσει του χάρτη και δεν είναι καθόλου υποχρεωμένη να προβεί σε καμία αγορά. Έχουμε ζητήσει από τα σημεία θηλασμού να παρέχουν στις μητέρες μια καρέκλα με πλάτη, ώστε να μπορούν να θηλάσουν.

Ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία του ταυτόχρονου μητρικού θηλασμού, όπως έκανε και πέρσι. Η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Δέσποινα Συγγελάκη μίλησε επίσης για το μήνυμα αυτής της σημαντικής πράξης δηλώνοντας Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα για την οικογένεια και την δημόσια υγεία. 

Για την ανάπτυξη μεταξύ της μητέρας και του παιδιού το μητρικό γάλα είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί και μια πολιτική πρόληψης για την αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον. Ο δήμος έχει φροντίσει σε όλα του τα κτίρια να υπάρχουν χώροι θηλασμού. Ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική υγεία του βρέφους.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαν στον ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό 80 γυναίκες με τα μωρά τους, ενώ τόσο η κ. Στεφανάκη, όσο και η κ. Συγγελάκη ευελπιστούν φέτος να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός. Η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί για τις 11π. μ., ενώ στις 12μ. μ. θα προσμετρηθούν μονάχα οι μανούλες, που θηλάζουν εκείνη την στιγμή τα μωρά τους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *