Δένδιας: Με τη Χρυσή Αυγή με χωρίζει όχι απλώς άβυσσος, αλλά μέγας ωκεανός

«Οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση και στη ΝΔ έχουμε πικρή εμπειρία από κάτι τέτοιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας…

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM ο κ. Δένδιας ανέλυσε επίσης το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και μίλησε και για την δίωξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε τι είπε:

Δημοσιογράφος: Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι, καλή εβδομάδα.

Υπουργός: Καλό μεσημέρι και σε εσάς και στους ακροατές σας. Καλή εβδομάδα με ό,τι καλό.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν να ξεκινήσουμε λίγο από τις πολιτικές εξελίξεις που είχαμε κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως αντανακλούν μ΄ ένα σχεδόν ευθύ τρόπο και στην κυβερνητική σταθερότητα. Ανησυχείτε εσείς;

Υπουργός: Όχι, γιατί; Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα άλλο κόμμα, έχει τα interna corporis, τα δικά του, πιστεύω θα τα επιλύσει.

Δημοσιογράφος: Είναι ένας κυβερνητικός εταίρος όμως και καταλαβαίνετε ότι μία ενδεχόμενη κρίση, όπως η ρήξη που φαίνεται στη σχέση Παπανδρέου – Βενιζέλου μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει τη συνοχή του δικομματικού συνασπισμού. Δεν είναι και τόσο μεγάλη κυβερνητική πλειοψηφία, με αυτή την έννοια δηλαδή.

Υπουργός: Έχετε δίκιο στο θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά θα είχα δύο θεωρητικές ενστάσεις εδώ. Το πρώτον είναι ότι δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν έχει μία ευρύτερη δυνατότητα πέραν της συγκεκριμένης πλειοψηφίας και το δεύτερο είναι ότι οποιαδήποτε διαφορά μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι θα μεταφραστεί και σε διαφορά προς την Κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος σήμερα είναι αρκετά παράφρων για να δημιουργήσει προβλήματα εκλογών στην χώρα σήμερα ή πτώση της Κυβέρνησης. Νομίζω ότι το πρώτο ζητούμενο από την κοινωνία, στο σύνολό της τολμώ να πω, είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Και είναι και απαραίτητη, απολύτως απαραίτητη, προϋπόθεση της οικονομικής μας ανάκαμψης.

Δημοσιογράφος: Για να σας ρωτήσω κάτι, τι εννοούσατε προηγουμένως ότι δεν σημαίνει ότι δεν έχει μία ευρύτερη δυνατότητα η Κυβέρνηση; Τι ακριβώς εννοείτε;

Υπουργός: Να σας πω. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση σε πολλά πράγματα μπορεί να απευθυνθεί σε μία ευρύτερη πλειοψηφία της στενής κυβερνητικής. Παράδειγμα, το νομοθέτημα που κατέθεσα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, σχετικά με το Υπουργείο, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο νομοθέτημα, το οποίο όμως ψηφίστηκε επί της αρχής και από τη ΔΗΜΑΡ και σε πάρα πολλά άρθρα ψηφίστηκε και από Βουλευτές και των άλλων κομμάτων.

Δημοσιογράφος: Αυτά έχουν ασφαλώς τη σημασία τους. Δεν παύουν όμως να είναι επιμέρους νομοθετήματα όταν μπροστά μας υπάρχουν μερικά κεντρικά κρίσιμα ζητήματα. Δηλαδή η συμφωνία που θα γίνει με την Τρόικα, θα δούμε πως ακριβώς θα αποτυπωθεί, και αφορά το μέλλον της χώρας, του χρέους και τα λοιπά. Εκεί θα είναι μία φορτισμένη πολιτικά στιγμή, δεν θα είναι ένα απλό, όσον και εάν είναι δύσκολο ή περίεργο νομοσχέδιο.

Υπουργός: Έχετε την εντύπωση ότι υπάρχει για την ελληνική κοινωνία, όπως είναι δομημένη, με τις ιδεοληψίες της, με το γενετικό υλικό που κουβαλάει από τη δικτατορία και πιο πριν, πιο φορτισμένο θέμα από την Αστυνομία;

Δημοσιογράφος: Εντάξει, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχετε άδικο σ΄ αυτό, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι άλλης πολιτικής βαρύτητας.

Υπουργός: Έχετε δίκιο, αλλά τι λέω: Λέω ότι πάντα είμαστε Έλληνες, μετέχουμε αυτής της χώρας, της πατρίδας μας και μπορούμε να μιλήσουμε με κριτήριο την κοινή λογική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος εν ψυχρώ θα στρίψει το τιμόνι και θα πάει τη χώρα στα βράχια.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Παραμένουν ορόσημο οι ευρωεκλογές για να αποτυπωθούν όλες αυτές οι εξελίξεις, να αποκρυσταλλωθούν κατά τη γνώμη σας ή υπάρχει και άλλος χρόνος;

Υπουργός: Κοιτάξτε, οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν Κυβέρνηση. Εμείς μάλιστα ως κόμμα, η ΝΔ, είχαμε και μία πικρή εμπειρία το 2000. Είχαμε κερδίσει τις ευρωεκλογές -με μία ευρεία διαφορά μάλιστα αν θυμάμαι καλά τότε- και στο τέλος χάσαμε –για απειροελάχιστο ποσοστό- όμως χάσαμε τις εκλογές του 2000. Εγώ όμως παρά ταύτα ελπίζω ότι θα κερδίσουμε και τις ευρωεκλογές ως ΝΔ. Εάν δει κανείς με προσοχή τις τάσεις, βλέπει ότι ευνοούν μάλλον εμάς. Και μάλιστα, κακά είναι τα ψέματα, μετά από μία περίοδο που χρειάστηκε να εφαρμόσουμε σκληρά, αντιδημοφιλή και αντιλαϊκά μέτρα.

Δημοσιογράφος: Τι σας οδηγεί κύριε Υπουργέ στην εκτίμηση ότι θα ανακάμψετε και θα αντιστρέψετε τα εις βάρους σας μέχρι σήμερα δεδομένα και θα είστε πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Υπουργός: Τα δεδομένα καταρχήν μέχρι σήμερα είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Άρα, δεν χρειάζεται να είμαι μάντης. Το δεύτερο όμως – δεν μαγειρεύω στο μυαλό μου τους αριθμούς – πιστεύω ότι ο Έλληνας πολίτης έχει την κοινή λογική για τον εαυτό του, για την περιουσία του και για τον τόπο του.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ πως υποδεχτήκατε εσείς την κυκλοφορία και την έκδοση του βιβλίου του Κουφοντίνα;

Υπουργός: Εξαιρετικά αρνητικά.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή ;

Υπουργός: Δεν μου άρεσε καθόλου.

Δημοσιογράφος: Δεν σας άρεσε που ένας εκδοτικός οίκος, ας πούμε, πήρε αυτή την πρωτοβουλία…

Υπουργός: Ούτε αυτό μου άρεσε.

Δημοσιογράφος: Δεν σας άρεσε ότι έγινε αυτή η πολιτική συζήτηση , πρώιμη ίσως, αλλά έγινε, τι ακριβώς;

Υπουργός: Θέλω να σας είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορώ να κατηγοριοποιήσω και να σας πω ότι δεν μου άρεσε τούτο εκείνο ή το άλλο. Δεν μου άρεσε καθόλου η όλη ιστορία. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας είναι ένας δολοφόνος, ένας ψυχρός δολοφόνος. Το να απευθύνεται με όποιο τρόπο προς την κοινωνία είναι θέμα δικό του. Όμως το να ενθαρρύνεται γι’ αυτή την προσπάθεια, δεν θα το ήθελα.

Δημοσιογράφος: Υπήρξε μια δημόσια παρέμβαση εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος είχε πάρει μέρος και στη δίκη της 17 Νοέμβρη, ο οποίος πρότεινε να δημευθούν τα χρήματα από τις εισπράξεις από την πώληση αυτών των βιβλίων. Πώς την βρίσκετε αυτή την ιδέα;

Με την έννοια να μην πάνε τα χρήματα στον Κουφοντινα, ας πούμε.

Υπουργός: Θα έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσα πάντως μια αστική αγωγή των συγγενών των θυμάτων του.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Υπουργός: Πολύ ενδιαφέρουσα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Υπάρχουν σημεία στο βιβλίο , αν το έχετε δει, κύριε Υπουργέ….

Υπουργός: Δεν το έχω δει, εκτιμώ όμως πάρα πολύ το βιβλιοπωλείο που αρνήθηκε να το πουλήσει .

Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;

Υπουργός: Γιατί εκτιμώ ότι είναι μία κίνηση γενναιότητας που σημειολογικά δείχνει μια στάση αρχής απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πάμε λίγο και στο θέμα της Χρυσής Αυγής, που σας έχουν κάνει και «κόκκινο πανί», εσάς προσωπικά. Εδώ φαίνεται ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από το να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα αλλάξουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Υπουργός: Θα σας πω. Ως προς το θέμα της Χρυσής Αυγής, είναι ένα θέμα στο οποίο δεν σηκώνω τόνους. Ξεκαθαρίζω πάντοτε και κάτι. Εγώ αυτό που έκανα ήταν το καθήκον μου ως Έλληνας πολίτης καταρχήν, ως Υπουργός, με εντολή του Πρωθυπουργού, κατά δεύτερον. Πήρα τριάντα δύο δικογραφίε, που υπήρχαν δεξιά και αριστερά, τις συνένωσα, ήταν ήδη στις Εισαγγελίες, έκανα μια αναφορά επί τη βάσει της συνένωσής τους και τις έστειλα στις δικαστικές αρχές. Η ευθύνη από κει και πέρα υπήρξε και είναι απολύτως των δικαστικών και όχι των διωκτικών αρχών. Οι διωκτικές αρχές, και ειδικά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, λειτουργούν επί τη βάσει των εντολών που παίρνουν από την δικαστική εξουσία, όπως σε κάθε σοβαρό και συντεταγμένο κράτος. Εγώ δεν έχω βεντέτα με κανέναν και ούτε πρόκειται να το επιτρέψω αυτό στον εαυτό μου. Από εκεί και πέρα ιδεολογικά με την Χρυσή Αυγή με χωρίζει όχι απλώς άβυσσος, ό,τι περισσότερο μπορεί να πει κανείς, μέγας ωκεανός. Και από την άλλη, σχολίασα προχθές στην εθνική αντιπροσωπεία, ότι κόμμα το οποίο έχει καταγραφεί να θρηνεί τον θάνατο του Χίτλερ, τον θάνατο του Υπαρχηγού του, του Ες, τον θάνατο των πατριαρχών του Ναζισμού, δηλαδή των ανθρώπων που αιματοκύλισαν την Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έρχεται τώρα και εγκαλεί την Κυβέρνηση γιατί δεν διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις .

Δημοσιογράφος: Γι΄ αυτό, κύριε Υπουργέ, ως δεδομένο, αν μου επιτρέπετε, μπορεί κάλλιστα να πει κάποιος, γιατί να μην τεθεί εκτός νόμου;

Υπουργός: Η απάντηση σε αυτό είναι ότι πρώτον, δεν είναι θέμα δικό μου, είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας ….

Δημοσιογράφος: Δεν αναφέρομαι προσωπικά, το καταλαβαίνετε.

Υπουργός: Και δεύτερον, δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Εγώ είμαι εναντίον του να υπερβαίνουμε το θεσμικό πλαίσιο.

Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι, αλλά εκ των πραγμάτων, εάν – είναι μια πολιτική υπόθεση εργασίας – αποφασιστεί η προφυλάκιση και άλλων βουλευτών…

Υπουργός: Αυτό το ξεκαθαρίζω είναι θέμα της δικαστικής έρευνας. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό.

Δημοσιογράφος: Ασφαλέστατα.

Υπουργός: Θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο.

Δημοσιογράφος: Όχι είναι εντελώς προφανές κύριε Υπουργέ. Άλλο είναι το ερώτημά μου. Τότε de facto δεν πάμε σε μία κατάσταση, δηλαδή. με έγκλειστη την πλειοψηφία…

Υπουργός: Πράγματι, δημιουργείται ένα νομικό και λογικό παράδοξο, το οποίο η δικαστική εξουσία ως μόνη αρμόδια οφείλει να το λύσει. Διότι το κόμμα λειτουργεί με απόφαση του Αρείου Πάγου. Καταλαβαίνω το λογικό παράδοξο που λέτε, δεν μπορώ όμως να το επιλύσω εγώ, ούτε καν να προτείνω σκέψη επίλυσής του ως Υπουργός της Κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν παρέμβαση. Και πρέπει πω και το εξής: Οι άνθρωποι αυτοί, μπορεί εμένα οι ιδέες τους να μου είναι απεχθείς, αλλά είναι κατηγορούμενοι. Και ο νομικός μας πολιτισμός επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Τον απόλυτο σεβασμό.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Προφανέστατα υπάρχει.

Υπουργός: Αλλά θα ήθελα και σε αυτό να είμαι σαφής.

Δημοσιογράφος: Από την άλλη υπάρχει πολιτικό ζήτημα κύριε Υπουργέ. Χθες εμφανίστηκαν στη Λάρισα εάν δεν κάνω λάθος και υμνούσαν τη χούντα των συνταγματαρχών

Υπουργός: Ε τι να κάνω, τι να πω…

Δημοσιογράφος: Απλά σας το λέω. Εσείς θεωρείτε ότι με όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί, όλα αυτά τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, με όλες αυτές τις εξελίξεις που έχουν οδηγήσει και σε εγκλεισμούς κλπ. ότι η αντίδραση της κοινωνίας και αυτών οι οποίοι στήριζαν, ψήφιζαν έκαναν κλπ. Τη Χρυσή Αυγή είναι αυτή που περιμένατε ή δείχνει να υπάρχει σε αυτό το φαινόμενο μία αντίσταση μεγαλύτερη από αυτή που θα ανέμενε κανείς;

Υπουργός: Καταρχήν, η ελληνική κοινωνία δεν μετετράπη κατά το 10% ή το 6 ή το 7 ή το 5% της σε νεοναζιστές. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει δυστυχώς, όμως είναι οριακό και έχει καταγραφεί στο παρελθόν σε πολύ λιγότερο της μονάδας. Τι συμβαίνει εδώ: Η ελληνική κοινωνία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκδηλώσει μία δυσαρέσκεια, μία εντονότατη δυσαρέσκεια, πολλές φορές και μία απελπισία απέναντι σε δύσκολους καιρούς. Μερικές φορές ένα κομμάτι της το εκδηλώνει κατά τρόπο παράλογο. Είναι δουλειά του πολιτικού συστήματος να συνομιλήσει με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας και να το φέρει στα λογικά του. Διότι δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος, μα ένας, στα συγκαλά του, που να πιστεύει ότι με ναζιστικά ιδεολογήματα υπάρχει πιθανότητα να βγει αυτή η χώρα από την κρίση και να ευημερήσει. Αυτά φοβάμαι ότι είναι εκτός λογικής.

Δημοσιογράφος: Για να έρθουμε λίγο στα θέματα της αρμοδιότητάς σας περισσότερο. Μετά από αυτό το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ και των υπολοίπων σωμάτων, διατυπώνεται ένα ερώτημα από αλλού καλοπροαίρετα, από αλλού κακοπροαίρετα, αν όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία.

Υπουργός: Και βέβαια. Σε μία σύγχρονη Αστυνομία καταρχήν. Η ΕΛ.ΑΣ θα είναι μια σύγχρονη αστυνομία. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για την Αστυνομία, ισχύει και για την Πυροσβεστική αυτό. Βέβαια ισχύει και για το Υπουργείο που δεν υπήρχε. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτή τη στιγμή ως Υπουργείο δεν υπάρχει, χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Αστυνομίας. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα πρέπει να υπάρχει ως ένα μικρό, ευέλικτο, πολιτικό Υπουργείο. Δεν φοράει πηλίκιο ο πολιτικός προϊστάμενος, ώστε όλες οι υπηρεσίες του να είναι Έλληνες αστυνομικοί. Τώρα, ως προς την αστυνομία, μιας και αυτό με ρωτάτε. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη Αστυνομία. Η Αστυνομία που έχουμε είναι μια Αστυνομία οργανωμένη τη δεκαετία του ’60.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ μου επιτρέπετε; Θα αλλάξουν και οι όροι εμπλοκής;

Υπουργός: Αυτό δεν είναι νομοθετικό.

Δημοσιογράφος: Είναι επιχειρησιακό, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θέτουν πάρα πολλοί αστυνομικοί…

Υπουργός: Να το εξηγήσω. Η Ελληνική Αστυνομία θα φτάσει (στην πλήρη υλοποίηση του νομοθετήματος) μέσα σε ένα ορατό χρονικό ορίζοντα, της τάξης των 20 περίπου μηνών, γιατί μετά το νομοθέτημα χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα. Χρειάζονται μεγάλη σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων, μεγάλη σειρά Κανονιστικών Διατάξεων, καθώς επίσης και μια ολόκληρη ηλεκτρονική, υλικοτεχνική υποδομή την οποία προσπαθώ να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ μέσω του ΕΣΠΑ για να μπορέσει συνολικά να ανταποκριθεί στον καινούργιο της ρόλο.

Δημοσιογράφος: Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης που λέτε;

Υπουργός: Χωρίς τα χρήματα από το Ε.Σ.Π.Α.;

Δημοσιογράφος: Ναι.

Υπουργός: Όχι. Όπως δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και η μετανάστευση, χωρίς τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Όμως, όταν ήρθα εδώ, η απορρόφηση ήταν 0,2%. Και γιατί ήταν αυτό; Δεν ήταν κανένας κακός. Υπήρχε πολιτική ευθύνη, υπήρχε αδιαφορία. Η αστυνομία δεν είχε τις δομές. Υπουργείο έχουμε πει δεν υπήρχε. Η αστυνομία δεν είχε τις δομές και την τεχνογνωσία απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρήματα, απλώς να μην τρέχουν. Επίσης, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούσαν τη μετανάστευση, οι Ευρωπαίοι μας κατηγορούσαν, θυμάστε, ότι μας δίνουν λεφτά, μέσα σε εισαγωγικά, κι εμείς δε μπορούσαμε να τα εκμεταλλευτούμε. Τώρα έχουμε εκμεταλλευτεί το 110% των πόρων και μπορούμε εμείς και τους σηκώνουμε το δάχτυλο και τους λέμε «μας συγχωρείτε αυτά που δίνετε δεν φτάνουν για το μέγεθος του προβλήματος και πρέπει να καθίσετε να το κοιτάξετε ξανά».

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι το έχουν κατανοήσει αυτό κ. Υπουργέ;

Υπουργός: Σε ένα βαθμό, πρέπει να σας πω, πιστεύω ναι. Το βλέπετε από την πολύ μεγάλη ελάττωση της κριτικής. Δεν υφίσταται πλέον κριτική και στα Συμβούλια Υπουργών μάλλον έπαινοι υπάρχουν. Το παράδειγμα του κλεισίματος του Έβρου διδάσκεται ως, ιστορικά, η μεγαλύτερη πτώση δείκτη μετανάστευσης στη συγκεκριμένη περιοχή που είχε πρόβλημα. Και από την άλλη, στο πλαίσιο των νέων ταμείων της περιόδου 2014-2020, βάζουν άλλα 500 εκ. για να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια και τους λέμε πάλι, πρέπει να σας πω, ότι δεν είναι αρκετά και δεν κάνουν αρκετά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο στοιχείο, κάποιος αριθμός που να το τεκμηριώνει αυτό το οποίο λέτε;

Υπουργός: Τους έχουμε κάνει προϋπολογισμό δαπανών για το 2014-2020 και τους εξηγούμε ότι …

Δημοσιογράφος: Μιλάω κυρίως για την πτώση του δείκτη εγκληματικότητας και μετανάστευσης και …

Υπουργός: Ευχαρίστως, να σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Μία μέρα πριν ξεκινήσει ο Ξένιος Δίας και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ στον Έβρο, από τον Έβρο μπήκαν λίγο λιγότεροι από 500 μετανάστες. Αν θυμάμαι καλά απ’ έξω 480 και κάτι. Αυτό ήταν καθημερινό φαινόμενο. Δεν έτυχε εκείνη τη μέρα να γίνει αυτό. Αν τώρα αυτό το πάτε σε επίπεδο χρόνου, προσεγγίζει τις 150.000 μετανάστες το χρόνο από τον Έβρο μόνο. Δε μιλάμε για άλλες περιοχές. Σήμερα που συζητάμε είναι θέμα αν περνάνε 10 το μήνα, άρα είναι θέμα αν περνάνε 100-150 τον χρόνο από τον Έβρο. Εάν υποθέσουμε ότι ένα κομμάτι έχει μετακινηθεί προς τα νησιά, λάβετε υπόψη σας ότι η αναλογία εισερχομένων εξερχομένων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα αυτή της στιγμή είναι ένας προς δύο. Δύο φεύγουν, ένας μπαίνει. Η Ελλάδα δε, είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στις επιστροφές παρανόμων μεταναστών. Στις αρχές του ‘15 θα έχουμε ξεπεράσει τις 100.000 επιστροφές. 100.000 άνθρωποι! Και αν υπολογίσετε σε αυτούς τις 150.000 το χρόνο που δεν μπήκαν μέσα στη χώρα, καταλαβαίνετε για τί διαφορά συζητάμε.

Δημοσιογράφος: Είναι μεγάλο το νούμερο.

Υπουργός: Και επίσης υπολογίζουμε ότι στα μέσα του ’15 θα έχουμε αναστρέψει, γιατί έχουμε βελτιώσει πολύ το πρόγραμμα των επιστροφών μας, θα έχουμε αναστρέψει το ένας προς 2, δύο μέσα ένας έξω δηλαδή, σε ένας προς τρεις, τρεις έξω ένας μέσα. Εάν μπορέσει και το Λιμενικό και βρει τις πιστώσεις που χρειάζονται για να εκσυγχρονίσει το στόλο του (είναι άλλου Υπουργείου θέμα και δεν αναμιγνύομαι, γίνεται όμως προσπάθεια) τότε νομίζω ότι η χώρα μπορεί να ελπίζει σε μια λογική αντιμετώπιση του φαινομένου τα χρόνια που έρχονται.

Δημοσιογράφος: Και ένα τελευταίο ερώτημα κύριε Υπουργέ: Τώρα που έχει περάσει και κάποιος χρόνος και υπάρχει και μία χρονική απόσταση και μεγαλύτερη ψυχραιμία και έχουν μεσολαβήσει και κάποιες εξελίξεις και με τις κρίσεις και τα λοιπά, στο Φαρμακονήσι πήγε κάτι στραβά;

Υπουργός: Γι αυτό πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Βαρβιτσιώτης γιατί το Λιμενικό είναι αρμοδιότητά του. Η ενημέρωση που έχω εγώ και έγινε πολλές μέρες τώρα, πολύ κοντά στο συμβάν, στο Συμβούλιο Υπουργών, είναι ότι οι Αξιωματικοί και οι γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσω. Αυτή είναι η πληροφόρηση που πήρα.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε πολύ κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Και εγώ ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά και καλό μεσημέρι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *