ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Γιάννης Μαρκόπουλος 

“Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής” 
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργανώνει μια συναυλία-προσφορά (ελεύθερη είσοδος με προσκλήσεις) προς το κοινό -το οποίο δοκιμάζεται στις δύσκολες σημερινές περιστάσεις, και έχει πραγματική ανάγκη από πολιτιστικά αγαθά υψηλής ποιότητας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 29 Μαΐου, την κομβική αυτή ημερομηνία για την ανθρωπότητα, στις 8.30 μ.μ. με τίτλο: Γιάννης Μαρκόπουλος | Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής.

Γιάννης Μαρκόπουλος, η εμβληματική αυτή προσωπικότητα  της  σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας με διεθνή ακτινοβολία, ο  μουσουργός  που καθιέρωσε  με τα μουσικά του έργα, την ουσία της  συμβίωσης και τους συσχετισμούς έκφρασης μεταξύ συμφωνικών και τοπικών οργάνων, μέσα από τον μελωδικό και ρυθμικό του ορίζοντα, προτείνοντας για δεκαετίες μια –επιτέλους- «επιστροφή στις ρίζες» υπό μορφή καλλιτεχνικού κινήματος, θα διευθύνει ο ίδιος,  στην συναυλία  με κύρια θεματική τη Μνήμη.
Η συναυλία που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης αποτελεί ένα αφιέρωμα, έναν φόρο τιμής, μια προτροπή να μην ξεχαστεί η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το τραγικό αυτό συμβάν που όρισε το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής αυτοκρατορίας και βύθισε την οικουμένη στη θλίψη. Ένας θάνατος όμως που υπήρξε απλά παροδικός, μιας και το πνεύμα της επιβίωσε, κόντρα στα ιστορικά τεκταινόμενα, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και μπολιάζοντας παράλληλα την Ευρώπη, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο ριζικά στην Αναγέννησή της.  
Ο συνθέτης κατάρτισε ένα πρόγραμμα -απαρτιζόμενο από  το πρώτο μέρος του σπουδαίου έργου του ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗ Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια  από την μακροχρόνια εργογραφία του-  που αφηγείται, δίχως να λησμονεί, την πορεία από την Άλωση μέχρι το σήμερα και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα μουσικό ενθύμιο διαρκούς μνήμης.
Συμμετέχουν:
Γιώργος Χατζηχρόνογλου Πρωτοψάλτης, Έλενα Κελεσίδη υψίφωνος, Αντώνιος  Κουτρουπής τενόρος, Σοφία Μάνου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών, Μεικτή Χορωδία της ΔΕΗ σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα, Μαριλίνα Τζελέπη πιάνο, Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.

                                                              Διευθύνει ο συνθέτης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *