Μέρκελ: Δε βλέπω λόγο να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική

Τα κόμματα προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης

«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά τον εκλογικό…
της θρίαμβο και σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρή ψήφο για την ενωμένη Ευρώπη. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να αναμένεται πρώτα ο σχηματισμός κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι είχε ήδη την πρώτη της επικοινωνία με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το SPD και οι Πράσινοι έχουν κατά το παρελθόν στηρίξει σημαντικές αποφάσεις στην διαδικασία της ευρωδιάσωσης, επισήμανε η κα Μέρκελ, η οποία ωστόσο αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, η Άγγελα Μέρκελ, αν και ήδη μίλησε με τον κ. Γκάμπριελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει και με άλλα κόμματα.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση και χθες αποδείξαμε ότι είμαστε ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα», δήλωσε, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τα αίτια αποκλεισμού των Φιλελευθέρων από την Βουλή. Εξέφρασε πάντως την λύπη της για το αποτέλεσμα αυτό και ανέφερε ότι το άθροισμα των ψήφων CDU/CSU και FDP είναι μεγαλύτερο από ό,τι το 2009.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι μίλησε ήδη με την κα Μέρκελ, στην οποία επισήμανε ότι η ηγεσία του κόμματός του θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

«Δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός για έναν “μεγάλο συνασπισμό”», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Αρχίζει τώρα μια ανοιχτή συζήτηση για τον κυβερνητικό συνασπισμό». Μαζί του συμφώνησε και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπαίνουμε σε ένα χωνί και στην άλλη άκρη βρίσκεται αυτόματα ο “μεγάλος συνασπισμός”».

Ο ίδιος πάντως αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση συνεργασίας με την κα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται την εκλογή του στην Μπούντεσταγκ.

Ερωτώμενος σχετικώς με το ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσει η κα Μέρκελ και σημείωσε ότι το SPD θέλει να μιλήσει μόνο για την ουσία.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός του SPD ζήτησε συγγνώμη μάλιστα στους δημοσιογράφους για την «εγκράτειά» του στις απαντήσεις, ζητώντας κατανόηση, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε μία ημέρα μετά τις εκλογές που άλλαξαν το πολιτικό τοπίο και δεν έχει νόημα να προκαθορίσουμε ή να προδικάσουμε οτιδήποτε».

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Κλαούντια Ροτ ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν την Παρασκευή, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα και να λάβουν αποφάσεις για την συνέχεια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ηγεσία του κόμματος έχει εισηγηθεί την παραίτηση ολόκληρης της ηγετικής ομάδας. Η ίδια η κυρία Ροτ δήλωσε ότι έχει λάβει τις αποφάσεις της, αλλά δεν θέλησε για την ώρα να τις ανακοινώσει.

Στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων, μετά την παραίτηση του Προέδρου του FDP Φίλιπ Ρέσλερ, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κριστιάν Λίντνερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του FDP.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *