Τελευταία Νέα

Την «έξοδο» στην Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος δείχνει ο Γ. Πεταλωτής λόγω «χρυσού» ταξιδιού…

«Αδειάζει» την Ειδική Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη και θέτει θέμα ηθικής τάξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διότι η κρατική λειτουργός συμμετείχε σε ταξίδι στη Φινλανδία, μαζί με τους φιλοξενούμενους εταιρίας που προωθεί επένδυση χρυσού στη Θράκη! Ο κ. Πεταλωτής, μιλώντας στον ρ/σ « ΔΙΑΥΛΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» και στη δημοσιογράφο Μαρία Παπαδοπούλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμμετοχή της στο ταξίδι, έκανε παρέμβαση στην υπουργό Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι ερευνάται ποίος κάλυψε τα έξοδά της και δείχνει την έξοδο.. . Επίσης ο κ. Πεταλώτης, τάχθηκε κατά της επένδυσης χρυσού στην….
εκλογική του περιφέρεια, για λόγους περιβαλλοντικούς. Μάλιστα, τονίζει ότι οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, «έχει άλλα κίνητρα».

Πάντως η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο «επέστρεψε ενθουσιασμένη με τα όσα είδε», σε περιοχή εξόρυξης χρυσού στη Φινλανδία, την οποία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία με δαπάνη της εταιρίας χρυσού που θέλει να αναλάβει την επένδυση.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, απάντησε: «Διάβασα κάποιες δηλώσεις της κ. Καραβασίλη, η οποία είναι μία σοβαρή επιστήμονας. Η δουλειά την οποία κάνει στο Υπουργείο, στο οποίο υπηρετεί , είναι να προστατεύει το περιβάλλον. Θεώρησα και θεωρώ απαράδεκτο και το τόνισα, στο πιο υψηλό επίπεδο, που θα μπορούσα και στην υπουργό στην κα. Μπιρμπίλη, ότι δεν μπορεί μία γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος να επισκέπτεται μαζί με τους φιλοξενούμενους από την εταιρεία χρυσού, οι οποίοι πήγαν από την περιοχή μας ιδιώτες, πολίτες, στη Φινλανδία, για να επισκεφθεί τα χρυσορυχεία, που βρίσκονται εκεί. Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και καλά να ήταν τα χρυσορυχεία εκεί -αυτό είναι μία άλλη συζήτηση- οποιοσδήποτε κρατικός λειτουργός, έχει υποχρέωση να έχει μία αποστασιοποιημένη άποψη, επιστημονική και πολιτική και μάλιστα να μην ακολουθεί κανένα πρόγραμμα. Η κα. Καραβασίλη, βέβαια, είπε ότι πήγε με δικά της έξοδα, ότι δεν ήταν ενταγμένη σ΄αυ τή την επίσκεψη των υπόλοιπων πολιτών. Αυτό ελέγχεται και είναι θέμα ενός ελέγχου, μιας έρευνας που γίνεται. Από κει και πέρα υπάρχει εκφρασμένη άποψη, εδώ και πολλά χρόνια, των τοπικών κοινωνιών για την τύχη του χρυσού στην περιοχή μας. Υπάρχει και ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου, όταν ήρθε στην Κομοτηνή, ότι στο θέμα του χρυσού δεν πρόκειται να γίνει κάτι διαφορετικό, απ’ αυτό που συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες. Τότε, πραγματικά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άλλου είδους ενέργειες, υπονομευτικές από κάποιον κρατικό λειτουργό και με τις συνέπειες οι οποίες θα υπάρχουν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της Ροδόπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις δηλώσεις του φαίνεται να βάλλει κατά υπουργών που προωθούν τη λύση της εκμετάλλευσης του χρυσού και υπονοεί ότι σε τέτοιες ιδέες, τα κίνητρα δεν είναι αγνά…

«Η κρατική εξουσία, η οποία μάλιστα, είναι πολύ μακριά από την περιοχή μας και ίσως δεν ενδιαφέρεται τόσο, όσο θα έπρεπε να ενδιαφέρεται, διακινεί ένα σενάριο εκμετάλλευσης του χρυσού στην περιοχή μας, γιατί θεωρεί ότι είναι μία πολύ καλή επένδυση. Τα συμφέροντα που υπάρχουν, είναι πολλά. Οι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται έχουν , υποθέτω, τεράστια κέρδη για να κάνουν μία τόσο επίπονη και επίμονη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συνεπώς, αυτό που απομένει στις τοπικές κοινωνίες είναι να εμμείνουν στην άποψή τους, για την επικινδυνότητα της εξόρυξης. Εκτός, αν κάποιος μας πείσει και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό, ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι άλλο, εκτός από κυάνιο, ότι δεν θα υπάρχουν ανοιχτές λίμνες κυανίου, για να κάνουν την περιοχή μας περιοχή Φαρ-Ουέστ. Το να γίνουμε Ελ – Ντοράντο της Ελλάδας, δεν είναι ούτε στα αναπτυξιακά μας πρότυπα, ούτε στα πολιτιστικά μας , αλλά και δεν εξυπηρετεί οικονομικά με λίγες θέσ εις εργασίας, τη ζημιά που θα έχουμε. Οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές.

Είδαμε να πηγαίνουνε σ’ αυτά τα ταξίδια διαμορφωτές της κοινής γνώμης και άνθρωποι οι οποίοι είναι επιλεγμένοι, ώστε να παίξουν κάποιους ρόλους, ώστε ν’ αλλάξουν, ίσως, οι απόψεις όλων μας… Νομίζω, ότι οποιαδήποτε διαφορετική συζήτηση, έχει άλλα κίνητρα».

http://www.eklogika.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *