Ο Σόιμπλε “πουλάει” ελληνικά ομόλογα

Όπως μεταδίδει το Spiegel-online, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σε αντίθεση με τις έως τώρα εξαγγελίες του, ετοιμάζει πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Wolfgang Schäuble, στη ελληνική κυβέρνηση θα επιτραπεί να δανειστεί χρήματα από τον μηχανισμό ESM, ώστε να …..
αγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή τους. Την εποχή αυτή τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στο 1/4 της ονομαστικής τους αξίας.

Έτσι, με κάθε ευρώ που δανείζεται η Ελλάδα μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας τεσσάρων ευρώ, με 4 δις ευρώ επομένως θα μπορούσε, σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, να ελαφρυνθεί το τρέχον χρέος της Ελλάδας κατά 40 δις ευρώ.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές, ώστε να συμβιβαστούν όντως με την καταβολή ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους. Προσδοκία των εμπνευστών του προγράμματος είναι η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωσή του, να μπορεί εκ νέου να δανείζεται μόνη της από τις αγορές.

Home 1

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *