Λ. Κατσέλη: Με τις απαραίτητες υπερβάσεις θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα νίκης και ανατροπής

Γράφει ο Αιας

«Η Κυβέρνηση βαδίζει σ’ ένα ναρκοθετημένο πεδίο, όπου τις νάρκες τις βάζει καθημερινά η ίδια και η Τρόικα», τονίζει στη συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Και προσθέτει: «Εκρήξεις μπορεί να περιμένει κανείς είτε μέσα είτε έξω από τη Βουλή…

Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η νέα φορολογία ακινήτων, οι απολύσεις μπορεί ν’ αποτελέσουν αφορμή για πολιτικούς κλυδωνισμούς και εκλογές. Επομένως τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλεισθεί».

Η Λούκα Κατσέλη, διατυπώνει με καθαρό λόγο τη σταθερή θέση της, πως «η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής επιβάλλει τη διαμόρφωση μιας ευρύτατης συμπαράταξης πολιτικών δυνάμεων στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας, που θα είναι ικανή να κερδίσει τις εκλογές και να συγκροτήσει μια αξιόπιστη Κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός δύσκολου αλλά ελπιδοφόρου προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας».

Για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα νίκης και ανατροπής, «πρέπει κάθε φορέας να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις και να συμβάλει σ αυτή την κοινή προσπάθεια. Όταν υπάρχει βούληση, θα βρεθεί το κατάλληλο οργανωτικό σχήμα» επισημαίνει.

Στις 30 Νοεμβρίου η Κοινωνική Συμφωνία διοργανώνει το πρώτο καταστατικό συνέδριό της.

«Εκεί», υπογραμμίζει η Λούκα Κατσέλη, «θα επαναβεβαιώσουμε τους δύο βασικούς άξονες της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει από την ίδρυσή μας : την ενεργό συμβολή μας στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για ανατροπή της σημερινής καταστροφικής πολιτικής και, δεύτερον, την ανάληψη πολιτικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση της σοσιαλιστικής και προοδευτικής αριστεράς. Αυτές οι δύο στρατηγικές επιδιώξεις προσδιορίζουν την πορεία μας και τις συμμαχίες που καλούμεθα να συνάψουμε».

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας υποστηρίζει ότι, η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής δεν προδικάζει έξοδο από το ευρώ. «Απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, πολύ καλή προετοιμασία, σύμπτυξη συμμαχιών, σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και απόφαση να φανεί κανείς δυσάρεστος, ακόμα και με στάση πληρωμών αν χρειαστεί, προκειμένου να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον», σημειώνοντας ότι, «δεν πιστεύει σε μονομερείς ενέργειες αλλά σε ουσιαστικές και όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις».

Στην ερώτηση, πως βλέπει να διαμορφώνεται το τοπίο, μετά τη σχεδιαζόμενη ανατροπή του δικού της νόμου για τους πλειστηριασμούς, που ήταν το καταφύγιο των πολιτών για να γλιτώσουν το σπίτι τους, η Λούκα Κατσέλη, απαντά:

«Κοράκια των αγορών, ντόπιοι αδίστακτοι κερδοσκόποι και κοντόφθαλμοι τραπεζίτες πιέζουν για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές και να διαχειριστούν με κέρδος τα ήδη τιτλοποιημένα δάνεια. Ένα τέτοιο μέτρο, κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για χιλιάδες πολίτες που θα χάσουν το σπίτι τους, αλλά και για την οικονομία καθώς η πτώση της τιμής των ακινήτων θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων νοικοκυριών, επιχειρήσεων , δημοσίου και τραπεζών, βαθαίνοντας την ύφεση».

Για το ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας αναφέρει ότι, «δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό κόμμα όταν υπηρετεί πιστά τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές και έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στην εξαθλίωση», ενώ για τη ΔΗΜΑΡ σημειώνει, πως «έχει ακολουθήσει μια αντιφατική πολιτική που και τα ίδια τα στελέχη της έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν».

Τέλος για την κεντροαριστερά, τονίζει, πως «δεν μπορεί να δομηθεί με συγκόλληση προσώπων χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό, αναφορά σε κοινωνικές ομάδες και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Κεντροαριστερά σημαίνει αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, για υπεράσπιση του δικαιώματος σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για περισσότερη οικονομική δημοκρατία και συμμετοχή, για ίσες ευκαιρίες και καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας, της διαπλοκής και του κλειστού κυκλώματος εξουσίας που λυμαίνεται με αδιαφάνεια δημόσιους πόρους. 

Επομένως, η συζήτηση για την Κεντροαριστερά έτσι όπως διεξάγεται όχι μόνο δεν με αφορά αλλά τη θεωρώ άκρως προσχηματική και επικίνδυνη».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *