Άλλοθι για τη “μη κάθαρση”… το Σύνταγμα

Άλλοθι για τη «μη κάθαρση»… το Σύνταγμα, ενώ λύσεις για την κάθαρση υπάρχουν!

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Πολιτικοί και ΜΜΕ μας έλεγαν μέχρι πρότινος πως για την «κάθαρση» της πολιτικής ζωής ήταν απαραίτητες οι εξεταστικές επιτροπές, που θα έβαζαν «το μαχαίρι στο κόκαλο» και θα έκαναν «να λάμψει η αλήθεια», να «αποδοθεί δικαιοσύνη» και «να πάνε κάποιοι φυλακή».

Μετά το φιάσκο στο….
οποίο κατέληξαν οι επιτροπές αυτές, άρχισαν να μας λένε πως για τη «μη κάθαρση» φταίει το Σύνταγμα, με την «παραγραφή» για τις αξιόποινες πράξεις των πολιτικών, ενώ συνέχισαν το τροπάρι της «κάθαρσης» που θα έρθει… όταν «πάνε κάποιοι φυλακή».

2. Η κάθαρση της πολιτικής ζωής, όμως:

(α) Δεν μπορεί να γίνει με εξεταστικές επιτροπές, που το μόνο που επιδιώκουν είναι να πληγεί ο πολιτικός αντίπαλος, να αποκομισθούν κομματικά οφέλη και να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακές “ανάγκες”.

(β) Δεν θα έρθει ακόμη κι όταν «πάνε φυλακή» δυο και τρεις και δεκατρείς πολιτικοί!

Αν πάνε! Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για οικονομικά εγκλήματα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκία κ.τ.τ.), για τα οποία η δικαστική απόδειξη της ενοχής, ιδίως ενός προσώπου της εξουσίας, είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη και χρονοβόρα (ως γνωστό, οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων δεν αφήνουν “ίχνη” ούτε κάνουν τη “δουλειά” τους παρουσία μαρτύρων, ο Νόμος τους παρέχει πλήθος δικαιωμάτων για την υπεράσπισή τους, το βάρος της απόδειξης το φέρει ο κατήγορος, η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου, η δικαστική απόφαση πρέπει να είναι αμετάκλητη…).

(γ) Δεν μπορεί να περιμένει την τροποποίηση του Συντάγματος για την «παραγραφή» ή για άλλα ζητήματα.

Ουσιαστική κάθαρση θα επιτευχθεί μόνο αν επιχειρηθεί στο εσωτερικό των ίδιων των κομμάτων. Μόνο όταν οι πολιτικές ηγεσίες απομακρύνουν από τα κόμματα εκείνα τα στελέχη τους –πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών (της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ)– που πλούτισαν από την «πολιτική» (που ο τρόπος ζωής τους δεν είναι αντίστοιχος με τα νόμιμα εισοδήματά τους, που μπήκαν στην «πολιτική» φτωχοί και έγιναν πλούσιοι).

Ποιοι είναι αυτοί το γνωρίζουν οι πολιτικές ηγεσίες ή είναι πολύ εύκολο να το βρούν, χωρίς εξεταστικές επιτροπές και δικαστικές αποφάσεις. Αρκεί να ζητήσουν από τα στελέχη τους που εμφανίζονται να ζουν πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες (αυτές που δηλώνουν στην Εφορία) να αιτιολογήσουν τον (οικονομικό) τρόπο ζωής τους (με το βάρος της απόδειξης να το φέρουν τώρα οι ερωτώμενοι).

Με τέτοια ουσιαστική κάθαρση, και οι πολιτικοί του «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν σιωπήσει, θα πάψουν να θεωρούνται στη συνείδησή μας συνένοχοι των ένοχων συναδέλφων τους.

Άλλος τρόπος για την κάθαρση των κομμάτων δεν υπάρχει και όσοι, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, μας σερβίρουν ως κάθαρση τις εξεταστικές επιτροπές ή το «να πάνε κάποιοι φυλακή» μας εμπαίζουν ασύστολα.

3. Την απαίτηση «να πάνε κάποιοι (πολιτικοί) φυλακή» (όχι για να υπάρξει «κάθαρση», αλλά γιατί παρέβησαν τον Νόμο) μπορεί να την χειριστεί, και πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη, χωρίς την “αρωγή” κομματικών εξεταστικών επιτροπών, αρκεί να το θελήσουν τα δύο “κόμματα εξουσίας”.

Δεν έχουν παρά να δεχθούν την πρόταση που ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος παρουσίασε δημόσια τον Ιούλιο 2009 (άρθρο “Ποινική ευθύνη υπουργών: υπάρχει λύση”, “Καθημερινή” 12.7.09) και που πρόσφατα υπενθύμισε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Φοβόμαστε, όμως, πως δεν θα το κάνουν, όπως δεν το έκαναν μέχρι σήμερα στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens, γιατί δεν το θέλουν.

Ας μας εξηγήσουν τουλάχιστον τα δύο κόμματα –ιδίως το κυβερνών της δημόσιας διαβούλευσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης– τους λόγους που δεν το θέλουν, και ας βρεθεί κάποιος καλός δημοσιογράφος να μας λύσει την απορία πώς, τόσο καιρό, δεν έτυχε κανένας τους στα ΜΜΕ να σχολιάσει την πρόταση Αλιβιζάτου.

www.antilogoi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

 1. Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος

  Φίλε των 3:31,
  Σίγουρα ο ορίζοντας είναι πολύ μαύρος. Όμως αξίζει τον κόπο να δείχνουμε στους εξουσιαστές του τόπου (πολιτικούς, δημοσιογράφους…) ότι αντιλαμβανόμαστε ποιοι και πότε μας εμπαίζουν και να τους υποδεικνύουμε πώς (έχουμε την απαίτηση) να συμπεριφέρονται.
  Όσο για την ελπίδα, αυτή θα ξαναγεννηθεί, μόνο με το ανέβασμα του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας μας.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Φίλε 3.31, πόσο δίκιο έχεις για τις Ίμια. Κι όμως είναι σαν να ζούμε στη χώρα των Λωτοφάγων…

  Τέλος, όχι στη λήθη, όχι στο διχασμό.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Εγώ ελπίζω στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος. Περιμένετε οσονούπω θα βγάλουν τα μπακαλοτέφτερα τους το παΣΟΚ, η νδ, το κκε , ο σύριζα και το λαος. Θα χυθεί άπλετο φως. Φορέστε γυαλιά για παρατήρηση εκλείψεων ηλίου να μην πάθουν ζημιά οι κερατοειδείς μας…

  Καμία ψήφος στο καθεστώς, το οποίο δεν εχει δύο, αλλά πέντε συνιστώσες. Η σπίθα τα λέει ωραία κατά τη γνώμη μου και φαίνεται να συγκεντρώνει σοβαρούς ανθρώπους.

  Κάτω οι κομματικές σημαίες, υψώστε την Ελληνική. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Κε Μαϊόπουλε, με όλο το σεβασμό, βλέπω ότι ακόμα ελπίζετε!
  Έχει χαθεί η μπάλα από όλους μας. Είναι πολύ αργά για εκείνους να γυρίσουν πίσω γιατί έχουν φύγει πολύ μακριά και πολύ αργά για εμάς να είμαστε ρομαντικοί.
  Ήταν να μην σταματήσουμε να τους πιστεύουμε και να ελπίζουμε. Από τη στιγμή που χάθηκε και η τελευταία ελπίδα….. το μέσα μας δεν είναι το ίδιο πλεόν. Κάποια στιγμή αναπόφευκτα το μέσα θα βγεί έξω.
  Εχθές, εν όψει της γιορτής των Ιμίων, για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι με εκείνο το Ευχαριστώ στους Αμερικάνους ο Σημίτης, μας έδωσε το μήνυμα τους ξεπουλήματος της Ελλάδος, απλά αργήσαμε 14 ολόκληρα χρόνια να το καταλάβουμε. Ο άνθρωπος μας προειδοποίησε!! Όπως για αυτό έτσι και για όλα τα άλλα, τα σημάδια υπήρχαν από καιρό.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΗ ΝΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ………ΚΑΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΡΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ…….ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ.ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ. ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΔΕ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΕΡΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ "ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ" ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΡΟΥΘΟΥΝΗΣΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΛΑΧΑΝΟ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΒΗΣΕ,ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ….ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ……ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 7 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ……ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ?

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΟΡΙΑ ΜΕΧΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ. ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΦΑΡΜΩΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΟΠΟΔΙΤΕΣ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *