Ανησυχία προκαλεί το δίδυμο χτύπημα του Εγκέλαδου – Νέες ζημιές σε σπίτια στη Φθιώτιδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Mεγάλη αναστάτωση προκάλεσε το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου το μεσημέρι της Δευτέρας στη Φθιώτιδα. Οι δονήσεις εντάσεως ….4,6 και 4,8 Ρίχτερ που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην Αττική αποτελείωσαν κτίρια…

που είχαν υποστεί ζημιές από τα προηγούμενα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου στις 7 Αυγούστου, ενώ προκάλεσαν νέες ζημιές σε σπίτια στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία και τους Ξυλικούς.

Κτήρια με σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς είναι πλέον ετοιμόρροπα, κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν, ενώ εμφανείς είναι ρωγμές ακόμα και σε σπίτια που δεν πληγεί από τους πρώτους σεισμούς.

«Υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή.

«Ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία» τόνισε ο ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης.

Στη Δρυμαία εξετάζονται λύσεις για τη διανυκτέρευση των κατοίκων που δεν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους ενώ στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο καθώς στην περιοχή βρέχει.


«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο μέσα στη βροχή να ξενυχτά στο δρόμο» παρατήρησε ο κ. Φακίρης , την ώρα που «οι μετασεισμοί που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή δεν αφήνουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν».

Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει αισθητά, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται για δουλειές στα χωράφια τους και τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν.

Χουλιάρας: Ασυνήθιστη η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία

«Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ» δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας και χαρακτηρισε «ασυνήθιστη» αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει «το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια».

«Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5… Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Χουλιάρας.

Παπαζάχος: Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν

Με το σεισμό της 7ης Αυγούστου συνδέει το σημερινό «χτύπημα» του Εγκέλαδου ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων» δήλωσε, σύμφωνα με το Ethnos.gr και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί.

Όπως επισήμανε, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

mychannel.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *