Απαράδεκτες οι απειλές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διαμηνύει η Ρωσία

Η Ρωσία δεν θα άφηνε σε καμία περίπτωση την κατάσταση να της ξεφύγει από τα χέρια όσον αφορά στην προπαγάνδα που στήθηκε τα τελευταία 24ωρα σχετικά με…

 την Ουκρανία. Ως απαράδεκτες χαρακτήρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ τις απειλές κατά της Ρωσίας, οι οποίες ακούστηκαν ανάμεσα στις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Κριμαία. Και βεβαίως το Υπουργέιο εξωτερικών της Ρωσίας βάζει τα πράγματα στην θέση του δίνοντας απάντήσεις για την παρουσία του στρατού στην Ουκρανία.

«Χωρίς να μπει στον κόπο να κατανοήσει τις περίπλοκες εξελίξεις που γίνονται στην ουκρανική κοινωνία και να εκτιμήσει αντικειμενικά την κατάσταση, η οποία εξακολουθεί να χειροτερεύει μετά τη βίαια κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από ριζοσπάστες εξτρεμιστές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εφαρμόζει τα κλισέ του ψυχρού πολέμου. Προτείνει μάλιστα να τιμωρηθεί η Ρωσική Ομοσπονδία και όχι αυτοί που διέπραξαν το πραξικόπημα», σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παράβλεψαν τις ανομίες των μαχητών του Μαϊντάν, τους εξευτελισμούς των πολιτικών τους αντιπάλων και απλών πολιτών εκ μέρους τους, τη μαχητική ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό και τη βεβήλωση της μνήμης των ηρώων του Β’ ΠΠ. «Η Ουάσιγκτον αγνόησε και το γεγονός ότι το νεογέννητο καθεστώς του Κιέβου καταπάτησε τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, την οποία προσυπέγραψαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας και διαμόρφωσε την “κυβέρνηση νικητών” κηρύσσοντας ουσιαστικά έναν πόλεμο κατά της ρωσικής γλώσσας και όσων συνδέονται με τη Ρωσία.

Ανάμεσα στους συμμάχους της Δύσης βρέθηκαν απροκάλυπτοι νεοναζί, που κάνουν πογκρόμ σε ορθόδοξες εκκλησίες και σε συναγωγές», τόνισε χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η ρωσική στάση παραμένει σταθερή και ανοιχτή. «Ενώ για ορισμένους πολιτικούς της Δύσης η Ουκρανία είναι μόνο πεδίο γεωπολιτικού παιχνιδιού, για μας είναι μια αδελφική χώρα, με την οποία συνδεόμαστε με μια κοινή μακραίωνη ιστορία», υπενθυμίζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια σταθερή και δυνατή Ουκρανία, στην οποία κατοχυρώνονται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέρονται των Ουκρανών, των συμπατριωτών μας και όλων των πολιτών. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες, δε διαμορφώθηκαν με την ευθύνη μας. Τα μέτρα που εφαρμόζονται από μας είναι κατάλληλα και πλήρως νόμιμα, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων της Κριμαίας και των νοτιο-ανατολικών περιφερειών απειλούνται πραγματικά λόγω των ανεύθυνων και προκλητικών κινήσεων των οπαδών του Στεπάν Μπαντέρα και άλλων ακροεθνικιστικών παραγόντων. Τασσόμαστε υπέρ της ταχύτατης εξομάλυνσης της κατάστασης στην Ουκρανία με βάση τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης και της διαμόρφωσης μιας νόμιμης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με σεβασμό των συμφερόντων όλων των πολιτικών δυνάμεων και περιφερειών της χώρας», τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα επίσης δεν αποδέχεται κατηγορηματικά τη δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, με το οποίο η Ρωσία καταδικάστηκε για κλιμάκωση της κατάστασης στην Κριμαία με στρατιωτικά μέσα εις παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, «μια τέτοια θέση δε συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να παροτρύνει τις δυνάμεις, οι οποίες θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις παρούσες εξελίξεις για την επίτευξη των ανεύθυνων πολιτικών τους στόχων».

«Είναι προφανές ότι οι υπάρχουσες απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας προκλήθηκαν αποκλειστικά από την εσωτερική πολιτική κρίση στη χώρα. Η διευθέτηση της κρίσης αυτής επιβάλλει στους εταίρους μας μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι μονάδες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες βρίσκονται στο έδαφος της Κριμαίας, δεν ανακατεύονται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όλες οι μετακινήσεις των μονάδων αυτών συνδέονται αποκλειστικά με την ανάγκη της διασφάλισης της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του Στόλου και της αποτροπής των ενδεχόμενων επιθέσεων εξτρεμιστών και ριζοσπαστών κατά συμπατριωτών μας»,αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η διαστρέβλωση των γεγονότων και η κλιμάκωση της έντασης δε συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά και ούτε στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας με τις χώρες του ΝΑΤΟ», εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών την Ρωσίας ,βάζοντας έτσι το θέμα σε μια σοβαρή βάση όσον αφορά στις διπλωματικές θέσεις των δύο χωρών.
briefingnews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *