Τα κόμματα για την εθνική επέτειο – Κόντρες και μπηχτές!

Βολές εκατέρωθεν για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα εξαπολύουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στα μηνύματά τους, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου…

Στο μήνυμά της η ΝΔ μιλά για τον αγώνα που κάνει η Ελλάδα «να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει και πάλι μπροστά. Απελευθερωμένοι από τις αγκυλώσεις του χτες και αισιόδοξη για τις προοπτικές του αύριο. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, με πίστη στην πατρίδα μας και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας, οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Και προσθέτει: «Η χώρα βγαίνει οριστικά από την κρίση για να γίνει πιο ισχυρή από ποτέ. Η Ελλάδα κερδίζει το μέλλον που δικαιούται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη υποταγή στις επιταγές της τρόικας, για να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ ότι το πραγματικό νόημα του πατριωτισμού είναι οι δύσκολες και υπεύθυνες επιλογές, σε αντίθεση με τον «εθνικολαϊκισμό» των εύκολων και ανεύθυνων λόγων.

 «Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, να συγκρουστούν με τους ισχυρούς και να γράψουν ιστορία» επισημαίνει στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει και σήμερα μια ξεχωριστή σημασία. Η κυβέρνηση, υπακούοντας πλήρως στις επιταγές της τρόικας, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποδομούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο, θυσιάζουν το μέλλον των Ελλήνων, και ιδιαίτερα των νέων, για να υπηρετήσουν ένα σχέδιο λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, εξυπηρέτησης των πλούσιων και των ισχυρών.

»Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενωτική συμπόρευση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, της νεολαίας, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της, αλλά και για τη στήριξη μιας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

»Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Το μέλλον μάς ανήκει» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Η φετινή επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας βρίσκει -μετά από τέσσερα πολύ σκληρά χρόνια- στην ευθεία προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

»Η ανάκτηση της ουσιαστικής ισοτιμίας της Πατρίδας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, η επάνοδος στην “κανονικότητα” μετά από επτά χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι ένας πραγματικά εθνικός στόχος καθώς η κατάσταση της οικονομίας  κάθε κράτους είναι κρίσιμη παράμετρος της συνολικής εθνικής ισχύος .

»Για να ολοκληρώσουμε όμως την επώδυνη αυτή προσπάθεια πρέπει να διασφαλίσουμε την  εθνική μας ενότητα και την ικανότητα μας να  διακρίνουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα εύκολα λόγια για ανύπαρκτα εναλλακτικά σχέδια, στις ψευδαισθήσεις, την μικροκομματική επένδυση στο σενάριο του αδιεξόδου και της καταστροφής που ευτυχώς διαψεύδεται χάρις στις θυσίες και  τη σοβαρότητα του Ελληνικού Λαού.

»Η Εθνική μας γιορτή, που συμπίπτει με μια περίοδο κρίσιμων τελικών αποφάσεων, ανακαλεί ιστορικές μνήμες που υπογραμμίζουν ποιό είναι το πραγματικό νόημα του Πατριωτισμού των δύσκολων και υπευθύνων επιλογών σε αντίθεση με τον “εθνικολαϊκισμό”  των εύκολων και ανεύθυνων λόγων.

»Είτε το θέλουμε είτε όχι αυτά τα βαριά χρόνια της κρίσης γράφουμε ένα κεφάλαιο της εθνικής μας ιστορίας, γι’ αυτό ας σκεφτούμε τι θα λέει αυτό πολλά χρόνια αργότερα και ας διαφυλάξουμε την υπόσταση και  την υπερηφάνεια του Έθνους των Ελλήνων».

Σε αγώνα κατά της ξένης κατοχής που βιώνει η χώρα καλούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εφαρμογή των εντολών των δανειστών. Στο μήνυμά τους αναφέρουν:

«O Ελληνισμός την 25η Μαρτίου εορτάζει την επέτειο της Επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενάντια στον κατακτητή. Οι Έλληνες, ενωμένοι, ξεσηκώθηκαν για την Ελευθερία. Ήταν λίγοι απέναντι σε πολλούς, αλλά είχαν ως βασικό όπλο τους την δύναμη που τους έδινε η δίψα για την απελευθέρωση. Όμως η επέτειος του ξεσηκωμού δεν αποτελεί μόνο ημέρα μνήμης και σεβασμού στους αγωνιστές του 1821.

»Η πατρίδα μας σήμερα βιώνει μια αλλού είδους ξένη κατοχή, την οικονομική κατοχή που επέβαλαν οι δανειστές και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, η οποία εκτελεί τις εντολές τους. Η εθνική κυριαρχία καταλύεται, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων κινδυνεύει και οι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εκτελούν τις εντολές των δανειστών.

»Τα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός από το μνημόνιο και την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ κάνουν επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα που έστειλε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όταν ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, το μήνυμα που έστειλαν οι αγωνιστές της Απελευθέρωσης.

»Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τιμούμε τον αγώνα των πολεμιστών του 1821. Μαζί με τον ελληνικό λαό θα αγωνιστούμε για να έχουν τα παιδιά μας ένα αύριο σαν αυτό που ονειρεύτηκαν οι αγωνιστές του 1821 και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την πατρίδα μας σε προτεκτοράτο της Γερμανίας, όπως επιθυμούν η Μέρκελ και οι εγχώριοι υποτελείς της».

Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βλέπει η ΔΗΜΑΡ: «Στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα και η κοινωνία, η επέτειος της 25ης Μαρτίου συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Με όπλο τη μνήμη και εφόδια την αποφασιστικότητα και το όραμα, ο ελληνικός λαός αναζητά και σήμερα διέξοδο από τη ζοφερή πραγματικότητα.

»Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια της χώρας και των ανθρώπων της. Είναι εγγύηση για την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της νέας γενιάς».

«Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι ένας λαός, που είναι αποφασισμένος και έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι και ανίκητοι. Διδάσκει πάνω από όλα ότι οι επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου και εξέλιξης, κινούν την ιστορία προς τα εμπρός, ανατρέποντας τις ιστορικά ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του το ΚΚΕ, σημειώνοντας:

» Η επανάσταση του 1821 διέψευσε οικτρά όσους καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, τρομοκρατούσαν το λαό, με εκβιασμούς, ότι ο ξεσηκωμός του θα είναι μάταιος και θα τον οδηγήσει στην καταστροφή και θεωρούσαν μονόδρομο την υποταγή στις απαιτήσεις του Σουλτάνου και της Ιερής Συμμαχίας.

» Σήμερα η αστική τάξη έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, ενώ φορέας του καινούριου είναι η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να συσπειρώσει τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα και να ηγηθεί μιας λαϊκής συμμαχίας, που θα ανατρέψει τα μονοπώλια και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, εγκαθιδρύοντας την εργατική-λαϊκή εξουσία. Θα ανοίξει το δρόμο στην κοινωνική εξέλιξη, στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
 » Τα καλέσματα για «εθνική ομοψυχία μπροστά στην κρίση», που θα ακουστούν για μια ακόμη φορά από τους υπερασπιστές του συστήματος, είναι καλέσματα που συγκαλύπτουν ότι στην κοινωνία της εκμετάλλευσης υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι».

«Όπως το 1821» συνεχίζει «οι επαναστατημένοι Έλληνες απέρριψαν τις απειλές και συγκρούστηκαν με το παλιό καθεστώς, έτσι και σήμερα ο ελληνικός λαός μπορεί να νικήσει τους εκβιασμούς και όσους τον καλούν σε υποταγή και ατέλειωτα βάσανα, προκειμένου να ορθοποδήσει το καπιταλιστικό σύστημα και να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας στη σύγχρονη «Ιερή Συμμαχία» της ΕΕ ή τον κοροϊδεύουν ότι αυτός ο δρόμος μπορεί δήθεν να γίνει φιλολαϊκός. Όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο, στόχο έχουν να αποτρέψουν τον λαό να ακολουθήσει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ.

» Όπως το 1821, έτσι και σήμερα ο ελληνικός λαός με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα, να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μετατρέποντας τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του».

 «Η Ημέρα αυτή αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της προσφοράς για το εθνικό συμφέρον και αποδεικνύει ότι αν τελικά έχεις έναν στόχο, δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα, τελικά, τον πετυχαίνεις, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο μήνυμά του.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρει ότι «η 25η Μαρτίου του 1821 είναι η κορυφαία στιγμή της ιστορίας του Ελληνισμού» και προσθέτει: «Σήμερα, ο ελληνικός λαός δίνει έναν σκληρό αγώνα. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, με αφοσίωση στον κοινό στόχο μας, με σύμπνοια και ομόνοια μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και αποφύγαμε τα χειρότερα.

»Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πίστεψαν στις δυνάμεις τους και όλοι μαζί καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάνοντας προσωπικές  θυσίες και οι θυσίες όλων των Ελλήνων έπιασαν τόπο. Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε ενωμένοι για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Αυτό είναι και το σημερινό μήνυμα, κυρίως προς τις νεότερες γενιές».

 Με πληροφορίες από ΔΟΛ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *