Είναι η Ζωή μας Προκαθορισ​μένη;

Συχνά ακούμε τη φράση <δεν ήρθε ακόμα η ώρα του>.

Αυτό δείχνει μία κοινή πίστη για το θάνατο—«ο χρόνος του καθενός είναι προκαθορισμένος». Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι και ο τελικός προορισμός του καθενός είναι προορισμένος, είτε αυτός είναι για τον ουρανό είτε καταδίκη σε αιώνια βάσανα.
Από που προήλθε αυτή η πίστη; Έχει καλή επίδραση πάνω στους ανθρώπους; Πρέπει να την πιστεύουμε;
Στους αρχαίους καιρούς οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ζωή τους θα μπορούσε να καθοδηγείται από τα…
 άστρα. Η πίστη αυτή, σύμφωνα με τη Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια, «πρωτοσυναντιέται και πρωτοσημειώνεται στην αρχαία Μεσοποταμία.» Με τον καιρό «Οι Βαβυλώνιοι μάντεις άρχισαν—με σκοπό να προλέγουν την πορεία της ζωής ενός ατόμου—να χρησιμοποιούν μερικούς πλανητικούς οιωνούς.» Έτσι, τέθηκε η βάση για μία μετέπειτα πίστη.
Αυτός ο συλλογισμός ξεκίνησε από τη Βαβυλώνα και αναπτύχτηκε και σ’ άλλα μέρη της γης. Είχε διαποτίσει την Εβραϊκή θρησκευτική σκέψη πριν από την εμφάνιση της Χριστιανοσύνης. Ο ιστορικός του πρώτου αιώνα Ιώσηπος μας λέει ότι οι Φαρισαίοι και οι Σαδδουκαίοι διαφωνούσαν γι’ αυτό. «Οι Φαρισαίοι», έγραψε «. . . αποδίδουν το κάθε τι στη Μοίρα ή στον Θεό.» Σύμφωνα με το Μουσουλμανικό Κοράνιο: «Καμιά ψυχή δεν μπορεί να πεθάνει αν δεν δώσει την άδεια ο Αλλάχ και αν δεν συμπληρώσει τον προκαθορισμένο χρόνο της.»—Σούρα 3:145, Μετάφραση Μωχάμετ Πίκτχωλ.
Η δοξασία του προκαθορισμού (ή προορισμού) εισήχθηκε στον Χριστιανικό κόσμο από τον Ρωμαιοκαθολικό άγιο Αυγουστίνο τον 5ο αιώνα. Μερικές φορές λέγεται το δόγμα του Αυγουστίνου. η Καθολική Εκκλησία εξακολουθεί να το κρατάει, όχι όμως στο βαθμό που δίδαξε ο Αυγουστίνος. Η Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια, Τόμος 11, σελίδα 713, αναφέρει: «Όλα τα πράγματα τα προγνωρίζει και τα προκαθορίζει ο Θεός.»
Ο Προτεστάντης μεταρρυθμιστής του 16ου αιώνα Ιωάννης Καλβίνος ήταν πιο σαφής, όπως και ο Αυγουστίνος. Ο Καλβίνος όρισε ότι «ο προκαθορισμός είναι η αιώνια απόφαση του Θεού, με την οποία έχει ορίσει ο ίδιος τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε άτομο της ανθρωπότητας. Επειδή δεν δημιουργήθηκαν όλοι με την ίδια μοίρα· για μερικούς έχει προοριστεί αιώνια ζωή, και για άλλους καταδίκη σε αιώνια βάσανα.» Σύμφωνα με τον Καλβίνο, ο Θεός όρισε την τύχη κάθε ατόμου, περιλαμβανομένης και της δίκης σας,«προτού δημιουργηθεί ο πρώτος άνθρωπος».Ο Καλβίνος επηρέασε πλατιά το κοινό. Σχετικά μ’ αυτό, το βιβλίο Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού λέει: «Ο Καλβινισμός ήταν η πίστη για την οποία διεξήχθησαν μεγάλοι πολιτικοί και πνευματικοί αγώνες τον 16ο και 17ο αιώνα στις πολύ ανεπτυγμένες χώρες, την Ολλανδία, την Αγγλία, και τη Γαλλία . . . το δόγμα του προκαθορισμού θεωρήθηκε το πιο χαρακτηριστικό δόγμα του . . . αυτό χρησίμευσε σαν ενθαρρυντικό σημείο για αναρίθμητους ήρωες της αγωνιστικής εκκλησίας, και στον 18ο και στον 19ο αιώνα . . . σχημάτισε την πολεμική κραυγή νέων μεγάλων αφυπνίσεων.»—
Αυτό το δόγμα, το «πιο χαρακτηριστικό» του Καλβινισμού, επηρέασε τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Σχολιάζοντάς το αυτό, η Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια λέει: «Μείωσε στο ελάχιστο την ελευθερία του ανθρώπου και παρήγαγε έτσι είτε υπερβολική εμπιστοσύνη σ’ εκείνους που οι ίδιοι πίστευαν ότι ήταν οι εκλεκτοί, είτε απελπισία σ’ εκείνους που δεν μπορούσαν ν’ αποχτήσουν αυτοπεποίθηση.» Μερικές φορές αυτή η «υπερβολική εμπιστοσύνη» διαδόθηκε σ’ ολόκληρες κοινότητες, όπου οι άνθρωποι φαντάζονταν τον εαυτό τους σαν μία «εκλεκτή φυλή». Συνήθιζαν να δικαιολογούν την καταπίεση των άλλων φυλών θεωρώντας τις πρωτόγονες.
Ο προκαθορισμός προάγει μία μοιρολατρική άποψη για τη ζωή.Η πίστη στον προκαθορισμό ,μπορεί επίσης , να κάνει ένα άτομο να χάσει την πίστη του στον Θεό. Όταν έρθει μία καταστροφή ή μια σοβαρή αρρώστια, μπορεί το άτομο να κατηγορήσει τον Θεό, να στραφεί εναντίον του. Αυτή η πίστη μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε απερισκεψίες. Μερικοί πιστεύουν ότι άσχετα με τους κινδύνους που διατρέχουν, η ζωή τους θα τερματιστεί μόνο στον ‘ορισμένο από τον Θεό χρόνο.
Η Βίβλος διδάσκει ότι οι συμπτώσεις και οι συμφορές είναι συχνά ‘καιρὸς καὶ ἀπάντημα .’ (Εκκλησιαστής 9:11, 12) Για παράδειγμα, εξετάστε μία διασταύρωση που έχει μεγάλη κυκλοφορία. Μία «απρόβλεπτη περίσταση», όπως όταν δεν πιάσουν τα φρένα, στον «καιρό» που πρέπει, αυτό θα μπορούσε να προξενήσει μοιραίο ατύχημα. Η Βίβλος δεν διδάσκει ότι φταίει ο Θεός γι’ αυτά τα πράγματα ή ότι αυτός τα προκαθορίζει. Κατανοώντας την προσωπική τους ευθύνη, οι Χριστιανοί προσπαθούν να οδηγούν με ‘σωφροσύνη,’ φροντίζοντας ώστε τα αυτοκίνητα τους να διατηρούνται σε καλή κατάσταση για οδήγηση.—2 Τιμόθεον 1:7.

Και μη ξεχνάμε τα εξής:Όπως λέει ο Δημιουργός: «Ιδού, έθεσα ενώπιον σας την οδόν της ζωής και την οδόν του θανάτου.» Αν κάποιος βρίσκεται στην «οδόν του θανάτου», δεν είναι πολύ αργά για ν’ αλλάξει η πρόσκληση του ίδιου του Θεού είναι: «Επιστρέψατε, επιστρέψατε από των οδών υμών των πονηρών δια τι να αποθάνητε;»
Αν η ζωή ήταν προκαθορισμένη,το τι θα έκανε κάποιος στη ζωή του δεν θα είχε καμία σημασία,και θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε το Θεό για ύψιστη υποκρισία!

ΑΝΤΑΙΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

 1. Ανώνυμος

  Ακούστε την Ο.Ε.Α. για να σωθείτε!
  Στο ellhnkaichaos.blogspot.com
  υπάρχει το Α’ + Β' ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
  + ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ
  ΤΕΧΝΕΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ.
  450.000 Αλβανοί ουτσεκάδες (UCK+UCC) και
  600.000 χατζαροφόροι ισλαμιστές ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  περιμένουν το σύνθημα για να μας ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.
  Λέτε, αν περιμένουμε, έτσι να κάνουμε και καινούριες γνωριμίες;(!)

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *