Πέντε ερευνητές από την Κρήτη εφηύραν το «Ρολόι Φύλακας Άγγελος», που θα σώζει ζωές στο μέλλον

Την ώρα που ​η παιδεία στη χώρα καταρρέει. Την ώρα που ​μια ολόκληρη γενιά εγκαταλείπει την Ελλάδα άρον-άρον. Την ώρα που η κρίση οξύνεται, υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που, κόντρα σε όλο αυτό το μίζερο σκηνικό, επιχειρούν, καινοτομούν, εφευρίσκουν.

O Δρ. Βαγγέλης Σακκαλής, o Δρ. Γιάννης Ζαχαράκης, ο Δρ. Μανώλης Σπανάκης και οι υποψήφιοι διδάκτορες Ματθαίος Πεδιαδίτης και Γεώργιος Χριστοδουλάκης, είναι μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι έχοντας έδρα την Κρήτη, συμμετέχουν στο φετινό ​Disrupt, Startup ScaleUP, παγκόσμιο συνέδριο, για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του συνεδρίου, το Σάββατο που μας έρχεται, θα παρουσιάσουν τη νέα τους εφέυρεση που ονομάζεται WatchAngel και ελληνιστί το «Ρολόι Φύλακας Άγγελος».

Μίλησα με τον Βαγγέλη Σακκαλή, τo Γιάννη Ζαχαράκη και τον Μανώλη Σπανάκη για την καινοτόμο κίνησή τους, για το τι ελπίζουν ότι θα γίνει στο φετινό Dirsupt και τι μπορεί να προσφέρει η έξυπνη συσκευή αυτή σε ένα κομμάτι του πλυθησμού, το οποίο, όπως μου τόνισαν «είναι εγκαταλελειμμένο».

​H ομάδα του WatchAngel. H φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της ομάδας του WatchAngel.
VICE: Τι ακριβώς είναι το WatchAngel;
​Βαγγέλης Σακκαλής: Πρόκειται για μία φορητή ιατρική συσκευή, στο σχήμα ενός βραχιολιού, το οποίο έχει την δυνατότητα να καταγράφει και να αναλύει με ακρίβεια τα ζωτικά βιοσήματα του χρήστη, όπως τον καρδιακό του ρυθμό, τον αναπνευστικό του ρυθμό, το ποσοστό του οξυγόνου στο αίμα, την θερμοκρασία του σώματος και την αρτηριακή και συστολική πίεση.
Πόσο καιρό ασχολείστε με την ιδέα του WatchAngel; Και πώς δημιουργήσατε την ομάδα σας;
Γιάννης Ζαχαράκης: Την ιδέα την δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο περίπου.
​Βαγγέλης Σακκαλής: Γενικά, ασχολούμαστε με τον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και τη δημιουργία έξυπνων συσκευών εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε ερευνητές του​εργαστηρίου Yπολογιστικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, και του εργαστηρίου Έμβιας απεικόνισης του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ​Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μέσα από τη στενή συνεργασία μας, η ιδέα ήρθε φυσιολογικά και αποφασίσαμε να την δουλέψουμε και να δούμε πού μπορεί να φτάσει. Το WatchAngel το τρέχαμε στον ελεύθερό μας χρόνο.
Τι διαφορά έχει το WatchAngel από άλλα applications, π.χ. του iPhone, που έχουν την δυνατότητα να μετρούν τις ζωτικές λειτουργίες ενός ατόμου;
Μανώλης Σπαανάκης: Το WatchAngel είναι καινοτόμο διότι επιτρέπει την ακριβή μέτρηση των ζωτικών παραμέτρων του χρήστη, καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, χωρίς να τον εμποδίζει στις καθημερινές του ασχολίες.
​Γιάννης Ζαχαράκης: Ακόμα, είναι η πρώτη φορά που μια έξυπνη συσκευή θα μπορεί να μετρήσει ακόμη και την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα θα προειδοποιεί για επερχόμενους κινδύνους. Και διαφέρει από τα υπάρχοντα apps, διότι σκοπός μας είναι να πάρει την έγκριση και την πιστοποίηση από το​ Food and Drug Administration (FDA).
Σε ποιους χρήστες/ασθενείς απευθύνεστε;
​Γιάννης Ζαχαράκης: Εστιάζουμε κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, μια πληθυσμιακή ομάδα που την έχουμε ξεχάσει και την έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη της και η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση. Σκοπός μας είναι το WatchAngel να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που δεν ξέρουν από τεχνολογία. Γι” αυτό και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον.
Πώς μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή το WatchAngel;
Μανώλης Σπανάκης: Η συσκευή ολοκληρώνεται με ένα app κινητού τηλεφώνου το οποίο θα ενημερώνει και θα προσδιορίζει τη θέση του ασθενή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εκτός από τα προαναφερόμενα άμεσα οφέλη για τον χρήστη, το WatchAngel θα μπορούσε να συμβάλει ακόμα και στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας ασθενών και φυσικά στην ανάλογη περιστολή του κόστους της, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, αλλά και στη βελτίωση της απομακρυσμένης νοσηλείας ή/και παρακολούθησης σε πληθυσμούς που διαμένουν για μεγάλα διαστήματα μόνοι, κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της ομάδας του Watch Angel.
Γιατί επιλέξατε το όνομα WatchAngel;
Βαγγέλης Σακκαλής: Η ουσία του πράγματος είναι ότι θα φοράς αυτό το βραχιόλι και θα νιώθεις ασφάλεια. Θα είναι σαν να σε παρακολουθεί ένας φύλακας άγγελος. Εξού και η ονομασία WatchAngel. Εκτός από το επιστημονικό κομμάτι, μας ενδιαφέρει και το κόμματι της ψυχικής ενδυνάμωσης του ασθενή.
​Μανώλης Σπανάκης: Γενικά υπάρχει μια τάση, τα τελευταία χρόνια, προς την εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας μας. Η καλή υγεία και το ευ-ζην δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απουσία νόσου ή ασθένειας, αλλά αφορούν στην πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη. Θεωρούμε ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αυτές τις έξυπνες συσκευές και το WatchAngel είναι ένα πρώτο βήμα.
Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο Disrupt;
Βαγγέλης Σακκαλής: Θέλουμε να δούμε εάν υπάρχει ενδιαφέρον κι αν η πρόταση μας στέκει επιχειρηματικά. Αν υπάρξει ενδιαφέρον θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του WatchAngel και ενδεχομένως να φτιάξουμε μία startup, που θα παράγει αυτές τις συσκευές.
Τι θα γίνει στο Disrupt το Σαββατοκύριακο;
Βαγγέλης Σακκαλής: Πρέπει να ξέρεις ότι συνολικά κατατέθηκαν περίπου 170 προτάσεις που αφορούν στο χώρο της υγείας. Εμείς καταφέραμε να ξεχωρίσουμε και βρισκόμαστε ανάμεσα στους 10 καλύτερους. Αυτό το σαββατοκύριακο θα επιλέξουν τις 3 καλύτερες προτάσεις. Αν διακριθούμε, θα υπάρξει ένα χρηματικό έπαθλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον και αναλόγως να προχωρήσουμε.
Μου κάνει εντύπωση που όλα αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη…
Βαγγέλης Σακκαλής: Είναι λογικό να προκαλεί εντύπωση όμως, εμείς βρισκόμαστε εδώ από επιλογή. Το ΙΤΕ έχει επιστήμονες από όλο τον κόσμο και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα. Ασχολούμαστε με καινοτόμα και πρωτοποριακά πρότζεκτ. Φαντάσου ότι πριν κάποιους μήνες τα ινστιτούτα όλης της Ελλάδας αξιολογήθηκαν από μία διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Το ΙΤΕ βγήκε πρώτο σε αυτή την αξιολόγηση. Άρα με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση που έχουμε επιλέξει την Κρήτη.
Ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία!​
Το Disrupt Startup Scale UP είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για Startups στην Ελλάδα. Φέτος πραγματοποιείται στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών και θα μεταδίδεται ζωντανά σε 150 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες ​εδώ.
vice.com/ candianews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *