Το πρόβλημα των σκουπιδιών

Το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανέδειξε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στην Κερατέα, όπου κάτοικοι και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν για το θέμα της δημιουργίας, στην περιοχή, Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ).
Δύο εκατομμύρια 300 τόνους σκουπιδιών παράγει ετησίως η Αττική, δηλαδή όγκο που…..
αναλογεί περίπου στο μισό της ελληνικής παραγωγής σε απορρίμματα, και η προβληματική διαχείρισή τους αποτελεί για τη χώρα μέγα ζήτημα, για το οποίο έχει τιμωρηθεί από την ΕΕ με σκληρά πρόστιμα.

Οι χώροι απόθεσης και διαχείρισης των σκουπιδιών είναι τρεις. Οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), που αποτελούν την πλέον εχθρική επιλογή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, αφορούν μόνον το κομμάτι «απόθεση» και είναι απολύτως παράνομοι, οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), που είναι η καλύτερη εξέλιξη των ΧΑΔΑ και οι ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που αποτελούν την πλέον εξελιγμένη μέθοδο διαχείρισης. Στην Ελλάδα λειτουργούν 73 ΧΥΤΑ και 249 ΧΑΔΑ (άλλοι 444 έχουν κλείσει), για τους οποίους κυρίως έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα.

Ο σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Β. Τερζής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταδικάσει την Ελλάδα πρωτοδίκως το 2005. Οι παράνομες χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει έως το 2008, πράγμα που δεν έγινε. Εκδόθηκε καινούργια προειδοποιητική επιστολή και η Ελλάδα έκανε προσφυγή. Περιμένουμε νέους ελέγχους».

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός τουλάχιστον για την Αττική, που αποτελεί νόμο του κράτους από το 2003, προβλέπει τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμάτων στη Φυλή, το Γραμματικό και την Κερατέα. Σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατασκευαστεί χώρος υγειονομικής ταφής, μονάδα βιολογικής ξήρανσης, μονάδα κομποστοποίησης και κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο κ. Τερζής λέει πως για την προβλεπόμενη διαχείριση απορριμμάτων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα έχει γίνει διαγωνισμός μόνο για τους χώρους υγειονομικούς ταφής και όχι για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα». Διευκρινίζει δε ότι: «Οι ΧΥΤΑ και οι ΧΥΤΥ είναι το ίδιο πράγμα. Η κατασκευή είναι μία. Είναι χώροι υγειονομικής ταφής. Η διαφορά έγκειται στο τι επεξεργασία γίνεται στα απορρίμματα, προτού αυτά καταλήξουν να θαφτούν».

Αναφερόμενος στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τονίζει πως είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους πώς θα τις υλοποιήσει και τι ανακύκλωση θα κάνει.

Οι ΜΚΟ για το Περιβάλλον, πάντως, τονίζουν ότι κατ΄αρχάς πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων. «Η καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση», λέει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Χ.Υ.Τ.Π. (ΧΩΡΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ)ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *