Τα οφέλη του γλυκάνισου στην Υγεία μας…

Ο γλυκάνισος είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που κατάγεται από την Μεσόγειο ή/και τη Μέση Ανατολή…

Ποια είναι τα οφέλη του στην Υγεία των ανθρώπων;

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Νότια Ρωσία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα.

Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες λόγω της τρανς ανιθόλης που περιέχει ανακουφίζοντας τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου(ήπιο καθαρτικό),τονώνει τα ζωτικά όργανα και ενισχύει το ανοσοποιητικό, απομακρύνει τις βλέννες, ελαττώνει την όρεξη, μειώνει τις κράμπες κατά την διάρκεια εμμήνου ρύσεως και βελτιώνει την ροή της. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως γιατρικό για την απομάκρυνση τωνψειρών και των κονίδων.

Η γεύση του γλυκάνισου είναι υπόγλυκη και έχει χαρακτηριστικό άρωμα το οποίο οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει σε όλα τα μέρη του φυτού (βλαστό,φύλλα,άνθη,ρίζα και καρπούς). Χρησιμοποιείται στην μαγειρική (ζύμωση άρτου), στην ζαχαροπλαστική (κέικ) και στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών όπως ούζο, ρακί, αψέντι κλπ.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν και σέρβιραν πικάντικα κεκάκια με γλυκάνισο στο τέλος των συμποσίων σαν χωνευτικό. Απο εκεί προήλθε η παράδοση σερβιρίσματος γλυκού-κέικ στο τέλος των εορτών και είναι η βάση της παράδοσης σερβιρίσματος γλυκού ή κέικ υπό την μορφή τούρτας σε γάμους και βαφτίσια σήμερα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *