Τελευταία Νέα

Γιατί βλέπετε καλύτερα όταν μισοκλείνετε τα μάτια

Σε κάποια στιγμή, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μισοκλείσει τα μάτια μας για να εστιάσουμε και να δούμε κάτι που
διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να δούμε. Ξέρουμε ότι αυτό μας βοηθάει να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πώς ακριβώς;

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο που το φως εισέρχεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού…

Ο αμφιβληστροειδής περιέχει φωτοευαίσθητα κύτταρα γνωστά, που δημιουργούν την εικόνα του τι βλέπουμε. Μόλις το φως φτάνει στον αμφιβληστροειδή, συναντά μια χημική ουσία που ονομάζεται ροδοψίνη, η οποία μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και “μετατρέπει” σε εικόνες. Μέσα στον αμφιβληστροειδή υπάρχει η ωχρά κηλίδα, η οποία βοηθάει στην καλή κατάσταση της κεντρικής μας όρασης.

Η ικανότητά μας να επικεντρώνουμε το φως μέσα στα μάτια μας, επιδεινώνεται με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται θολά. Η ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα, αφού μπαίνει από διαφορετικές γωνίες και πρέπει το μάτι να το εστιάσει σωστά μέσα στον αμφιβληστροειδή.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι χρειάζεται να μισοκλείσουν τα μάτια τους για να ξεπεράσουν τη θολή όραση και να δουν καλύτερα.

Αυτή η κίνηση μας βοηθάει να δούμε καλύτερα με δύο τρόπους. Κατ’ αρχάς, αλλάζει το σχήμα του ματιού, έτσι ώστε το φως που μπαίνει μέσα στο μάτι να μπορεί να επικεντρωθεί άμεσα στην ωχρά κηλίδα. Δεύτερον, εμποδίζει το περιττό φως να εισέλθει στο μάτι, ώστε να είναι ευκολότερο για το μάτι να επικεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο.

Πηγη medicaldaily

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *