Σώος ο Νορβηγός πρωθυπουργός, δύο νεκροί από την έκρηξη στο Όσλο

Σώος είναι ο Nορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε σήμερα στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) το κέντρο του Όσλο.
Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, τον τραυματισμό οχτώ και υλικές ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια. Ο Στόλτενμπεργκ δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων NTB και το…..
Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στον 17όροφο κτήριο, όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του Υπουργείο Πετρελαίου, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NRK μετέδωσε πριν από λίγο ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι δύο ανθρώπων. Σύμφωνα με την Αστυνομία και τα νορβηγικά Μ.Μ.Ε., η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Η Νορβηγία, χώρα – μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας. Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η Αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο και για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος». Νωρίτερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν, το αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

«Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Dim lights Embed

Η Αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις

Η νορβηγική Αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Όσλο να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, να επιστρέψετε σπίτια σας», δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της Αστυνομίας του Όσλο σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι καλύτερο να παραμείνετε σπίτι», πρόσθεσε.

Πάντως η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη μία «βασική θεωρία» για τα αίτια της έκρηξης. «Δεν έχουμε ούτε καν μία υπόθεση εργασίας», δήλωσε ο Σπονχάιμ. «Έχουμε ακόμη αρκετά να κάνουμε μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση», υπογράμμισε. Ο Σπονχάιμ αρχικά δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο. «Ήταν βόμβα», είπε. Στη συνέχεια όμως επεσήμανε ότι πρόκειται για έκρηξη και πρόσθεσε ότι «οι εκρήξεις προκαλούνται από εκρηκτικά».

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Αστυνομίας, ο Τορ Λάνγκλι, δήλωσε από τη πλευρά του στο Ρόιτερς ότι «ενδέχεται να πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο». Εξάλλου η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν στο Ουτοέγια, ένα νησί νότια του Όσλο, όπου πραγματοποιούσε συγκέντρωση η νεολαία του Εργατικού Κόμματος του πρωθυπουργού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ιστοσελίδα της εφημερίδας VG, ένας άνδρας που ήταν ντυμένος με στολή αστυνομικού άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν πέντε τραυματίες.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το συμβάν συνδέεται με την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο.

http://briefingnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *