Τσίπρας: Δεν παραιτούμαστε από τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για ανασύσταση της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου..
εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να επανασυσταθεί σχετική διακομματική επιτροπή του κοινοβουλίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα της Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο της υποχρεώσεις της αλλά ταυτόχρονα να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ηθικό και ιστορικό χρέος της Γερμανίας, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που μάτωσαν», εξαιτίας του ναζισμού. «Το οφείλουμε στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους, που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ναζισμό».

Αναφερόμενος στη σύμβαση του Λονδίνου του 1953, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Γερμανία, «παρά τα εγκλήματα του 3ου Ράιχ» ωφελήθηκε από σειρά παρεμβάσεων με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «τα τεράστια ποσά που εκταμιεύθηκαν από τους συμμάχους για την ανοικοδόμησή της».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τις γερμανικές κυβερνήσεις ότι από το 1990 που υπογράφηκε η τελική συνθήκη ειρήνης, επέλεξαν «τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση». «Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;», αναρωτήθηκε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία του1960 μεταξύ Γερμανίας & Βασιλείου της Ελλάδας («που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση όταν τοποθετείται για τις οφειλές της προς την Ελλάδα») δεν αφορούσε στις καταστροφές, ούτε στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αλλά μόνο στις αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού. «δΔεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας», υπογράμμισε.

Με έμμεση αναφορά στα σημερινά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει στις «προκλητικές δηλώσεις από το εξωτερικό» με τα λόγια του Χριστού από την Επί του Όρους ομιλία: «Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους μάτι».

Πηγή: skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *