Ο εορτασμός του Πάσχα στα αρχαία χρόνια.

Κατά την Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μια ετήσια γιορτή τα «Αδώνια».

Όπως σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε τα πάθη του Ιησού και το περάς από των θάνατο στην ανάσταση έτσι και τότε γιόρταζαν τα Αδώνια.
Μια ετήσια γιορτή σε ανάμνηση του θανάτου και της ανάστασης του Άδωνη που συμβόλιζε το πέρας του χειμώνα και την έλευσης της άνοιξης, δηλαδή τον ετήσιο κύκλο της βλάστησης και….
της καρποφορίας.

Οι πρώτες ημέρες της γιορτής (αφανισμός) ήταν πένθιμες. Οι γυναίκες, που μόνο αυτές έπαιρναν μέρος στη γιορτή, είχαν την επιμέλεια της κηδείας του θεού και θρηνούσαν το χαμό του.

Μετά με λυμένα μαλλιά και γυμνόστηθες γυρνούσαν στους δρόμους περιφέροντας κέρινα και πήλινα ομοιώματα του θεού και έψελναν πένθιμους ύμνους με τη συνοδεία αυλού.

Το πρωί της επόμενης μέρας, πετούσαν ομοιώματα του θεού σε πηγές ή σε ποτάμια. Μετά την πάροδο των πένθιμων ημερών, οι πιστοί γιόρταζαν με οργιαστική χαρά την ανάστασή του με χορούς και πλούσια γεύματα.

Στα αθηναϊκά Αδώνια, οι γυναίκες θρηνούσαν μπροστά σε δύο νεκροκρέβατα που ήταν τοποθετημένα στις εισόδους των σπιτιών. Πάνω στα νεκροκρέβατα έβαζαν ξύλινα ομοιώματα του Άδωνη και της Αφροδίτης.

Γύρω από τα ειδώλια τοποθετούσαν τους “κήπους του Άδωνη” (Αδώνιδος κήποι), δηλαδή γλάστρες με φυτά που αναπτύσσονταν γρήγορα, τα οποία αργότερα τοποθετούσαν πάνω στις στέγες των σπιτιών για να μεγαλώσουν γρήγορα με τη βοήθεια του ήλιου.

Η ανάπτυξη των φυτών αποτελούσε σημάδι της ανάστασης του θεού.

Κοντά στον επιτάφιο (νεκροκρέβατο) τοποθετούσαν κούκλες που παρίσταναν έρωτες και πουλιά και δίπλα στο ομοίωμα του Άδωνη άφηναν πλακούντες και γλυκίσματα. Η γιορτή τέλειωνε με θυσίες αγριόχοιρων.

Τα Αδώνια των υπόλοιπων πόλεων, ανάμεσα στις οποίες πιο λαμπρά ήταν της Αθήνας και του Άργους, διοργανώνονταν με τις προσωπικές οικονομικές εισφορές των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτά, ενώ στη Ρόδου υπήρχε μια μικτή θρησκευτική αδελφότητα, οι λεγόμενοι «Αδωνιασταί» ή «Άδονται». Η ποιήτρια Σάπφω, από τη Λέσβο, αναφέρεται σε συνήθειες για το θρήνο του θανάτου του Άδωνη.

Σε κάποιες περιοχές, γίνονταν και μυήσεις σε μυστήρια του Θεού. Ο Λουκιανός μάλιστα αναφέρει ότι οι μύστες θυσίαζαν πρόβατο και έπαιρναν μετάληψη.

Κατά την παράδοση, ποιητής των εορταστικών τραγουδιών και των ελεγειών για τον θάνατο του Άδωνη ήταν ο Κινύρας, ο πρώτος βασιλιάς της Κύπρου, που είχε εισάγει στο νησί την λατρεία της Αφροδίτης. Έλεγαν πως είχε έρθει από τη Βίβλο.

Οι τελετές αυτές, για τις οποίες ακόμη και ο προφήτης Ιεζεκιήλ αναφέρει ότι είχε δει τις πιστές του Ταμμούζ (Άδωνι) να θρηνούν στην είσοδο του Ναού της Ιερουσαλήμ, διαδόθηκαν σ’ όλες τις μεσογειακές χώρες και έτυχαν ευρύτατης αποδοχής και στην Ιβηρική, μέχρι που καταργήθηκαν οριστικά από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο γύρω στο 384 μ.Χ.

Μαρτυρία των τελετών, χορών και θρήνων αυτών στην αρχαία Σεβίλλη διασώθηκε στο Βιβλίο των παθών των αγίων Ιούστας και Ρουφίνας, οι οποίες μαρτύρησαν γύρω στο 248. Σύμφωνα με το κείμενο, οι δύο χριστιανές, που πουλούσαν κεραμικά, διασταυρώθηκαν με την περιφορά των πιστών του Άδωνι, οι οποίοι, στην άρνηση των γυναικών να προσφέρουν τάματα στη μνήμη του θεού, τις προπηλάκισαν και εν τέλει τις φυλάκισαν.

Ως Αδώνια ή Αδωνίδια ήταν γνωστοί και οι θρήνοι που ψάλλονταν για τον Άδωνη κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως ο «Επιτάφιος Αδώνιδος» του Βίωνος που έχει διασωθεί.
Κατάλοιπο των αρχαίων αυτών ύμνων είναι ο “Ζαφείρης”, παιχνίδι και τραγούδι στο Ζαγόρι της Ηπείρου την Πρωτομαγιά, ένα έθιμο για την ανάσταση της φύσης και τη γονιμότητα των χωραφιών.

Το έπαιζαν τα κορίτσια την Πρωτομαγιά κι όλες τις Κυριακές του Μάη. Ένα αγόρι προσποιούνταν ότι πέθανε και τότε τα κορίτσια το στόλιζαν με άνθη μοιρολογώντας το. Ξαφνικά όμως ο «Ζαφείρης» σηκωνόταν. Τον «Ζαφείρη» τον παριστούσαν επίσης με μια κούκλα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ομοιότητες ακόμα και η γένεσης αυτής της γιορτής τραβάει από τα αρχαία χρόνια μιας τεράστιας παρακαταθήκης από τους προγόνους μας που γενέτειρα αυτών των μυστηρίων ήταν η ίδια η φύση.

Μέσα σε αυτήν γεννιόμαστε μέσα σε αυτήν ζούμε και οφείλουμε να σεβαστούμε και μέσα σε αυτήν πεθαίνουμε και γινόμαστε ξανά ένα με αυτήν.

Λόγιος Ἑρμῆς

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

24 Comments

 1. Μακεδόνας

  "ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΝΑ ΣΟΥ ΡΙΞΩ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΒΛΑΚΑ ΑΓΝΩΜΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ,ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΕ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ? ΒΛΑΚΑ Ε ΒΛΑΚΑ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ .

  22 Απριλίου 2011 2:01 μ.μ. "

  Αυτό είναι το ήθος των εβραιολάγνων χριστιανόπληκτων αντιπροσώπων . Να βρίζουν και να προσβάλουν ότι ιερότερο έχει ένας άνθρωπος , την μάνα . Αλλά επειδή εγώ δεν καταφεύγω σε εισσαγγελική έρευνα για να μάθω ποιός είσαι και επειδή αντιδρώ όπως μου φέρονται θα σου πω τούτο : Ανώνυμε μαλάκα , δεν ανέφερα τίποτε για την μάνα σου που έβαζε το κεφάλι της κάτω απ΄το πετραχήλι του εξομολογητή και του έπαιρνε πίπα … σε περιμένω στο Κιλκίς όποτε γουστάρεις ή πες μου από που είσαι να έρθω εγώ … το e-mail μου θα το βρείς στο μπλοκ μου στο τέλος της σελίδας … ανώνυμα και από μακριά όλοι μάγκες είστε … κουτσαβάκι … θρασίμι … γλοιώδη τύπε .

  Reply
 2. Ανώνυμος

  amaranthus, ρώτησα 1)¨από πού είναι το αρχαίο;" Ευχαριστώ που απάντησες.
  2)"Ύστερη Αττική ή Ελληνιστική διάλεκτος μου μοιάζει".ΔΕΝ ισχυρίζομαι λοιπόν την ελληνιστική μόνο, παρ'ότι μοιάζουν.
  Ο Αθηναίος ρήτωρ Υπερείδης (389-332)π.Χ. γράφει στην ύστερη αττική. Ξαναδιάβασε τα σχόλιά μου και γέλα όσο θέλεις, καλό είναι αυτό στις μέρες μας.
  Και σε εσένα ό,τι ευχή επιθυμείς.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Πες τε μας τελικα ολη την αληθεια γιατους αρχαιους..μη μας βασανιζεται αλλο με τα ανθελληνικα κατασκευασματα των σημερινων θρησκειων…φθανει δεν θελουμε αλλε ς μιμησεις..θελουμε την ατοφια και γνησια Ελληνικη εκδοχη.

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ακολουθει μεταφρασει του παραπανω αρχαιου κειμενου
  Eίναι σίγουρα δύσκολο να παρηγορήσει κανείς όσους έχουν πάθει αυτές τις συμφορές. Γιατί το πένθος δεν καταλαγιάζει ούτε με λόγια ούτε με νόμους, αλλά ο χαρακτήρας του καθενός και η αγάπη του προς τον νεκρό θα θέσει το όριο της λύπης του. Πρέπει, όμως, να φανούμε θαρραλέοι και να διώχνουμε τη λύπη όσο το δυνατόν, και να μην θυμόμαστε μόνο τον θάνατο των νεκρών αλλά και την αρετή που μας άφησαν κληρονομιά. Aν, ο θάνατός τους αξίζει, βέβαια, τον θρήνο, τα κατορθώματά τους απαιτούν μεγάλους επαίνους. Παρότι δεν γέρασαν, όπως αναλογεί σε κάθε θνητό, απέκτησαν ωστόσο αγέραστη δόξα και απόλυτη μακαριότητα. Kαι όσοι πέθαναν άκληροι, θα έχουν για παιδιά τους τους επαίνους των Eλλήνων. Όσοι πάλι άφησαν πίσω τους απογόνους, η εύνοια της πατρίδας θα αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών για αυτούς. Eπιπλέον, αν ο θάνατος είναι όμοιος με την ανυπαρξία, οι νεκροί έχουν απαλλαγεί από αρρώστιες και λύπες και όλα τα υπόλοιπα που πλήττουν τη ζωή των ανθρώπων· αν, πάλι, υπάρχει αίσθηση στον Άδη ακόμη και κάποιος θεός μας φροντίζει, όπως υποθέτουμε, τότε είναι λογικό όσοι υπερασπίστηκαν τη λατρεία των θεών, όταν αυτή απειλούνταν, να αποκτούν εκ μέρους του θεού κάθε φροντίδα…

  Reply
 5. amaranthus

  το κειμενο ειναι¨: ΥΠΕΡΕΙΔΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ επομενως δικαιως γελαω δεν μπορει να ειναι των ελληνιστικων χρονων οπως λεει ο 2.54
  για να μην παραξηγηθω δεν γελασα με κακια κανενας δεν ειναι υποχρεωνενος να το ξερει και ουτε κανουμε διαγωνισμο γνωσεων ,εγω σαν ερασιτεχνης bloger κανω ααναρτησεις και τις δυο παραπανω αποψεις για τις οποιες γινεται λογος απο τους παραπανω ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε οσους το πιστευουν και ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ σε ολους τους αλλους

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ,ΑΥΤΗ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΜ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΠΩΣ ΕΞΥΠΝΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΚΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΕΜΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ.

  ΕΝΑΣ ΑΘΕΟΣ

  Reply
 7. Ανώνυμος

  ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΙΩΝ!ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΩΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΝΑΝ! ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ!

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Ακριβώς όπως τα λες 3:12! Μισούν τους Έλληνες και θέλουν την εξόντωσή μας. Ελπίζω να μην το πετύχουν.

  Reply
 9. Ανώνυμος

  amaranthus,η διάλεκτος των ελληνιστικών χρόνων,δλδ.μετά τον Μ. Αλέξανδρο,περ.350π.Χ. – 300Μ.χ.Σ'αυτήν εχει μεταφραστει η Βιβλος από τους Ο΄- εβδομήκοντα.Αν κάνω λάθος δικαίως γελάς. Επαλήθευσέ το.ο 2:54

  Reply
 10. Ανώνυμος

  3.04 ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕΣ. ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΨΟΥΝ ΑΚΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΟΝ ΣΒΗΣΟΥΝ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΨΑΞΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΕΝΤΥΣΑΝ ΟΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΑΝΔΥΑ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ. ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΝΑ ΨΕΛΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ;;;

  Reply
 11. vomoloxius

  Ο αρθρογράφος λόγω τής ημέρας δέν τά είπε όλα !!Αλλά εγώ πού δέν έχω τέτοιο πρόβλημα συνεχίζω.
  Η μετάληψη με το «θείο» σώμα και αίμα ήταν μέρος των τελετουργιών τόσο των Κορυβαντικών, όσο και των Ορφικών μυστηρίων. Στην μετάληψη των Ορφικών οι πιστοί, επιδίδονταν σε ωμοφαγία ταύρου και οινοποσία, που συμβόλιζε το σώμα και το αίμα του Ζαγρέα Δυόνυσου! Πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο κατέρχονταν σε αυτούς η θεότητα και γέμιζε τι ς ψυχές τους.

  Καλό Πεσάχ σέ όλους!!

  Reply
 12. Ανώνυμος

  Τα πάντα έχουν προέλθει από τους αρχαίους Έλληνες. Όλες οι θρησκείες έχουν βασιστεί στους αρχαίους Έλληνες. Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν ονόματα των θεών των Ελλήνων. Άρα οι θεοί η ανωτέρα όντα για εμένα από άλλο πλανήτη ήταν υπαρκτοί και έχουν αφήσει στοιχεία πίσω όπως ναούς στην Ελλάδα και πυραμίδες στην Αίγυπτο κ.τ.λ. Έχοντας μια σωστή δημοκρατία βάση Περικλέους δεν χρειαζόμαστε καμία θρησκεία ούτε τον χριστιανισμό. Γι αυτό ξυπνηστε οι λίγοι Έλληνες που έχουμε μείνει και ξεκόψτε από τους ψευδοπροφήτες των άλλων λαών. Η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη. Μας οδηγούν εκεί που θέλουν αυτοί που κρύβονται αιώνες τώρα. Μπορούν να μεταφέρουν με την σημερινή τεχνολογία οι άνθρωποι τις τεράστιες πέτρες του παρθενώνα και να ξαναχτίσουν ένα τέτοιο ναό πάλι? Η να κατασκευάσουν πυραμίδες? Ξυπνήστε γιατί έχουν καταφέρει να κοιμήσουν όλη την ανθρωπότητα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι θα ζείτε στην καθημερινότητά σας χωρίς να ξυπνήστε ποτέ δυστυχώς.

  Reply
 13. Ανώνυμος

  2:24, από πού είναι το αρχαίο; Ύστερη Αττική ή Ελληνιστική διάλεκτος μοιάζει.Βατό…

  Reply
 14. Ανώνυμος

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΙςΣ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΟΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ,ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΧΕΙΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙςΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
  [41] Χαλεπὸν μὲν ἴσως ἐστὶ τοὺς ἐν τοῖς τοιούτοις
  ὄντας πάθεσι παραμυθεῖσθαι. τὰ γὰρ πένθη οὔτε
  λόγῳ οὔτε νόμῳ κοιμίζεται, ἀλλ’ ἡ φύσις ἑκάστου
  καὶ φιλία πρὸς τὸν τελευτήσαντα ὁρισμὸν
  ἔχει τοῦ λυπεῖσθαι. ὅμως δὲ χρὴ θαρρεῖν καὶ τῆς
  λύπης παραιρεῖν εἰς τὸ ἐνδεχόμενον, καὶ μεμνῆ-
  σθαι μὴ μόνον τοῦ θανάτου τῶν τετελευτηκότων,
  ἀλλὰ καὶ τῆς ἀρετῆς ἧς καταλελοίπασιν. [42] εἰ γὰρ
  θρήνων ἄξια πεπόνθασιν, ἀλλ’ ἐπαίνων μεγάλων
  πεποιήκασιν. εἰ δὲ γήρως θνητοῦ μὴ μετέσχον,
  ἀλλ’ εὐδοξίαν ἀγήρατον εἰλήφασιν, εὐδαίμονές τε
  γεγόνασι κατὰ πάντα. ὅσοι μὲν γὰρ αὐτῶν ἄπαιδες
  τετελευτήκασιν, οἱ παρὰ τῶν Ἑλλήνων ἔπαινοι
  παῖδες αὐτῶν ἀθάνατοι ἔσονται. ὅσοι δὲ παῖδας
  καταλελοίπασιν, ἡ τῆς πατρίδος εὔνοια ἐπίτροπος
  αὐτοῖς τῶν παίδων καταστήσεται. [43] πρὸς δὲ τού-
  τοις, εἰ μέν ἐστι τὸ ἀποθανεῖν ὅμοιον τῷ μὴ γενέ-
  σθαι, ἀπηλλαγμένοι εἰσὶ νόσων καὶ λύπης καὶ τῶν
  ἄλλων τῶν προσπιπτόντων εἰς τὸν ἀνθρώπινον βίον·
  εἰ δ’ ἔστιν αἴσθησις ἐν Ἅιδου καὶ ἐπιμέλεια παρὰ
  τοῦ δαιμονίου, ὥσπερ ὑπολαμβάνομεν, εἰκὸς τοὺς
  ταῖς τιμαῖς τῶν θεῶν καταλυομέναις βοηθήσαντας
  πλείστης κηδεμονίας ὑπὸ τοῦ δαιμονίου τυγχά-
  νειν.….

  Reply
 15. Ανώνυμος

  ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΝΑ ΣΟΥ ΡΙΞΩ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΒΛΑΚΑ ΑΓΝΩΜΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ,ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΕ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ? ΒΛΑΚΑ Ε ΒΛΑΚΑ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

  Reply
 16. Ανώνυμος

  Δεν πειράζει Μακεδόνα. Όλα απο κάπου ξεκινάνε πάντοτε.
  Μϊα ανάρτηση τώρα, ένα βιβλίο αύριο και κάποια στιγμή θα αποβληθούν απο την εθνική κοινωνία ως ιδιαίτερα επιζήμιοι και προκλητικά πλούσιοι.

  Reply
 17. Μακεδόνας

  Για τους χριστιανολάτρες εβραιόπληκτους κάθε ανάρτηση που έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα είναι βλακεία . Αν δεν σας αρέσει μην την διαβάζετε … διαβάστε την εβραϊκή έξοδο … αιδώς αργείοι …

  Reply
 18. Ανώνυμος

  "Πάνω στα νεκροκρέβατα έβαζαν ξύλινα ομοιώματα του Άδωνη και της Αφροδίτης/Ευγενίας."

  οκ!

  Reply
 19. Ανώνυμος

  ΑΛΛΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ
  ΜΕΓΑΛΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΕ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *