Καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα για υπεξαίρεση μνημείων

Εξαγορά ποινών για τρεις από τους καταδικασθέντες

Ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 5,5 χρόνια επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων…
Θεσσαλονίκης σε τέσσερα άτομα που κρίθηκαν ένοχα για υπεξαίρεση μνημείων. Πρόκειται για δύο γιατρούς, 74 και 79 ετών, εκ των οποίων ο ένας είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικού μουσείου στις Σέρρες, μία 63χρονη ιδιοκτήτρια παλαιοπωλείου και τον 61χρονο αδελφό της.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, στις Σέρρες, όταν οι διωκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν αγοραστή για μία τρίπτυχη εικόνα του 16ου αιώνα, η οποία θεωρείται σπάνια και αξιολογήθηκε από τους ειδικούς ως ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Οι κατηγορούμενοι ζητούσαν ένα εκατομμύριο ευρώ για την συγκεκριμένη εικόνα, ενώ στις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας Θεσσαλονίκης που τους συνέλαβαν τελικά.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα από την εποχή του Σιδήρου έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια, ανάμεσά τους κι ένα σπάνιο χάλκινο νόμισμα που χρονολογείται από το 222 – 235 μ.Χ., καθώς επίσης μία επτάτυχη εικόνα ρωσικής προέλευσης του 18ου αιώνα, αλλά κι ένας ρωσικός ασημένιος σταυρός διακοσμημένος με κοράλλια.

Απολογούμενοι υποστήριξαν ότι είναι συλλέκτες κι ότι καθυστέρησαν να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές τα αρχαία αντικείμενα. Το δικαστήριο επέτρεψε την εξαγορά των ποινών για τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *