Ο Ομπάμα… ισοφάρισε

Το πρώτο debate ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, πριν από περίπου δυο εβδομάδες, στάθηκε αφορμή για να κλονιστεί αισθητά…
το άνετο προβάδισμα που είχε μέχρι τότε ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ στην κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ήταν πολύ καλύτερος από όσο περίμεναν όλοι, και κατάφερε να κερδίσει τις επικοινωνιακές εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε παναμερικανικό επίπεδο, ή και να τον ξεπεράσει ακόμη, όπως έδειξαν πολλές δημοσκοπήσεις.

Σήμερα τα ξημερώματα, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα λάθη του πρώτου debate. Είχε παραδεχτεί άλλωστε και ο ίδιος ότι σε εκείνη την τηλεμαχία ήταν… μαλακός, και έτσι φρόντισε να διορθώσει τα λάθη του. Με επιθετική ρητορική, πέτυχε να στριμώξει τον Μιτ Ρόμνεϊ, έθεσε την ατζέντα στην οποία εκτιμά ότι έχει το προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, και κρατώντας για το τέλος ένα αιχμηρό σχόλιο για την περίφημη πλέον δήλωση του Μιτ Ρόμνεϊ για το “47%” των Αμερικανών, σφράγισε τη νίκη του.

Την επικράτηση Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ κατέγραψαν οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του debate, ενώ και οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι η αμερικανική κοινωνία είχε την ίδια γνώμη. Στα πρώτα γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε σε όλα το προβάδισμα, με 46%-39% (CNN/ORC), 56%-39% (CNBC) και 37%-30% (CBS).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *