«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

Δεν πιστεύω στην τύχη. Δεν πιστεύω στα ζώδια. Δεν πιστεύω σε κάποια ανώτερη δύναμη που καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων, πέρα από τα μαθηματικά…
Το οποίο είναι αρκετά ειρωνικό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι δε μπορώ να ονομάσω και να απαριθμήσω τις ταυτότητες που μάθαμε στη 2α Γυμνασίου. «Η πλήρης φωτοσύνθεση» θα ‘λεγε και ένας γνωστός μου.

Πριν αρχίσετε όμως τα γνωστά περί πέτρας και αναθέματος, ας μου επιτραπεί να διευκρινίσω το εξής: δε με ενδιαφέρει σε τι πιστεύει ο καθένας, και θεωρώ ότι είναι κακόβουλο, κακόγουστο, και εντελώς αχρείαστο να σχολιάσω την όποια θρησκεία, αίρεση ή πνευματισμό τρίτου. (Η αιτιολογία γι αυτό υπάρχει στο προηγούμενό μου άρθρο ).

Αυτό που επιθυμώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή, είναι η νοοτροπία.

Είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη η είδηση για το γεγονός ότι κάποιος, κάπου, μοίρασε «αγιασμένα στυλό» σε υποψηφίους για να επιτύχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Εντάξει, τους περισσότερους μπορεί να μας σοκάρει, κάποιους να μας αφήνει αδιάφορους, κ.ο.κ.

Πολλοί το θεωρήσαμε απλά αστείο. Σκεφτείτε όμως ότι τόσοι άνθρωποι καθημερινά βασίζονται μόνο στο θεό Ήλιο ή στο Βούδα ή δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού για να τους λύσει όλα τους τα προβλήματα. Αναλογιστείτε για λίγο ότι υπάρχει κόσμος που δεν προσπαθεί, που δε δουλεύει γι αυτό που ονειρεύεται, που τ’ αφήνει όλα στα πνεύματα και στις προσευχές. Κι εγώ ξεπατώθηκα στο διάβασμα και έδωσα Πανελλαδικές επιτυχώς, οπότε δε μιλώ εκ του ασφαλούς.

Και προφανώς δεν πρόκειται να αποθαρρύνω κανέναν απ’ το να πιστεύει στη δύναμη του θείου στοιχείου. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιο στήριγμα. Είτε αυτό είναι Θεός, είτε είναι μια κουβέρτα που μας έπλεξε η γιαγιά μας όταν ήμαστε παιδιά, είτε είναι ένας κοντινός μας άνθρωπος. Ας είναι και βουντού! Αυτό όμως που με θλίβει και με θυμώνει είναι ότι προτιμάμε τελικά να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας σε κάποιον ή σε κάτι άλλο, παρά να τις αναλαμβάνουμε και να φέρουμε οι ίδιοι εις πέρας τις «αποστολές» μας.

Είναι πολύ όμορφο να έχεις την πεποίθηση ότι υπάρχει κάτι που σε βοηθάει στις επιτυχίες σου. Αρκεί να έχεις μοχθήσει γι αυτές. Για τον ίδιο λόγο για τον οποίο είναι πολύ άσχημο να «ρίχνεις» όλες σου τις αποτυχίες σ’ αυτό επειδή δεν προσπάθησες να πετύχεις.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

post4life.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *