Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, που υποφέρουν από ψυχιατρικά συμπτώματα και επιπλέον ήπια γνωστική εξασθένιση έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, υποστηρίζει μια νέα έρευνα…

Η ήπια γνωστική εξασθένιση, μια κατάσταση ανάμεσα στη φυσιολογική γήρανση και την άνοιας, επηρεάζει το 19% των ανθρώπων ηλικίας από 65 ετών και πάνω.

Περίπου το 46% των ανθρώπων με ήπια γνωστική εξασθένιση εμφανίζουν άνοια μέσα σε τρία χρόνια, σε σχέση με ένα 3% στο γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου UCL στο Λονδίνο και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry, επιθεώρησε τα δεδομένα από 62 διαφορετικές μελέτες, σε ένα δείγμα συνολικά 15.950 ανθρώπων, που είχαν ήπια γνωστική εξασθένιση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όσοι είχαν διαβήτη είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, ενώ όσοι είχαν ψυχιατρικά συμπτώματα –κατάθλιψη- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση της διατροφής –και κατά συνέπεια της διάθεσης- μπορεί να βοηθήσουν όσους έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση να αποφύγουν την εμφάνιση άνοιας, προσφέροντας παράλληλα μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Dr Claudia Cooper.

«Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη, των ψυχιατρικών συμπτωμάτων ή η αλλαγή της διατροφής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κάθε ατόμου να εμφανίσει άνοια, ωστόσο η μελέτη μας παρέχει μέχρι στιγμής τις καλύτερες αποδείξεις ως προς το τι μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε η ίδια.

medicalnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *