Κατάργηση προστασιών για επαγγελματικές μισθώσεις ζητά η τρόικα

Την κατάργηση της προστασίας από τη νομοθεσία των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλαιών, ζητάει η τρόικα όπως προέκυψε από τη …

συνάντηση μεταξύ τεχνικού κλιμακίου της τριμερούς και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Στέφανου Κομνηνού.

Οι εκπρόσωποι της τρόικα θα συναντηθούν κατά τις επόμενες ημέρες και με τους εκπροσώπους της αγοράς για το εν λόγω ζήτημα, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση με στελέχη του υπουργείου την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί και επιτροπή στο υπουργείο.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων χωρίς ωστόσο να θέτουν θέμα για τις μισθώσεις που βρίσκονται σε ισχύ και για τις οποίες συμφωνούν να παραμείνουν ως έχουν.

Αντίθετοι σε αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, που ζητούν να παραμείνει το καθεστώς ως έχει, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην δεδομένη στιγμή θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις ενώ οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ζητούν οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια 6 ετών με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να διατηρηθεί ως έχει η 12ετία για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την διάρκεια θεωρεί ότι η περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός) με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας να είναι 12 χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο, δεν προκρίνει ως λύση την πλήρη απελευθέρωση εξετάζοντας το ενδεχόμενο μερικής απελευθέρωσης ακόμα και σε παλαιές μισθώσεις λαμβανόμενων όμως υπόψη των τετραγωνικών του ακινήτου αλλά και του ποσού του ενοικίου.

Πηγή:skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *