Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Τόσο εκείνη της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι», όσο και το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ φέρνει στην πρώτη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Στη δημοσκόπηση της Pulse, που θα δημοσιευτεί ολόκληρη την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα κατά μιάμιση μονάδα στην πρόθεση ψήφου, όπου έχει ποσοστό 20.5% (χωρίς αναγωγή). Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας ποσοστό 19%.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο ενώ η ΝΔ παραμένει στο ίδιο ποσοστό.
Μικρή άνοδο της τάξης του 0,5% σημειώνει η Χρυσή Αυγή η οποία παραμένει τρίτο κόμμα με ποσοστό 13,5%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης καταγράφει άνοδο 0,5% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουλίου, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Δημοκρατική Αριστερά η οποία παραμένει στο όριο εισόδου στη Βουλή δηλαδή στο 3%.
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση της Pulse, χωρίς αναγωγή έχει ως εξής
ΝΔ: 19% (21,5% με αναγωγή επί των εγκύρων)
 ΣΥΡΙΖΑ: 20,5% (23% με αναγωγή)
 ΠΑΣΟΚ: 7% (8% με αναγωγή)
 Ανεξάρτητοι Ελληνες: 4% (4,5% με αναγωγή)
 Χρυσή Αυγή: 13,5% (15% με αναγωγή)
 ΔΗΜΑΡ: 3% (3,5% με αναγωγή)
 ΚΚΕ:5% (6% με αναγωγή)
 Αλλο Κόμμα: 6% (7% με αναγωγή)
 Λευκό – Αποχή:12%
 Αναποφάσιστοι – «Δεν Απαντώ»: 10% (11,5% με αναγωγή)
 Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue
Η δημοσκόπηση της Public Issue, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ,από την άλλη κατέγραψε ανατροπή σκηνικού στην πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με την έρευνα που είχε κάνει η εταιρεία τον ΙΙούλιο. Από το προβάδισμα της ΝΔ κατά μία μονάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται με 29% έναντι 28% της ΝΔ.
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου της Public Issue έχει ως εξής:
ΝΔ:28%
 ΣΥΡΙΖΑ:29%
 ΠΑΣΟΚ:7%
 Ανεξάρτητοι Ελληνες:5,5%
 Χρυσή Αυγή:13%
 ΔΗΜΑΡ:2,5% (η οποία μπαίνει ενδεχομένως στη Βουλή, με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%)
 ΚΚΕ:6,5%
 Λοιπά κόμματα:8,5%
 Αποχή – Λ-Α:23%
 Απαισιοδοξία των Ελλήλων
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (74%) εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση στη δημοσκόπηση της Public Issue, ενώ απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις τους για το προσωπικό τους εισόδημα, καθώς το 72% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Παραπάνω από τους μισούς (54% το Σεπτέμβριο από 52% τον Ιούλιο) αναμένουν περισσότερη ακρίβεια, ενώ κατακόρυφη αύξηση (81% το Σεπτέμβριο από 55% τον Ιούλιο) παρουσιάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων που περιμένουν περισσότερες απεργίες και κινητοποιήσεις.
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπως καταγράφεται στην έρευνα της Public Issue παρατηρείται γενική κάμψη, που αντικατοπτρίζει την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος. Παραμένει πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς (37%), αν και έχει χάσει δύο μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο. Σταθερό το ποσοστό (36%) του Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει δεύτερος, με τον Φώτη Κουβέλη (33%) να υποχωρεί μία μονάδα και να είναι στην τρίτη θέση, ενώ στην τέταρτη θέση είναι ο Πάνος Καμμένος (31%) χωρίς μεταβολή. Σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση η απώλεια 5 μονάδων για τον Ευάγγελο Βενιζέλο (21%), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για κανέναν πολιτικό αρχηγό οι θετικές γνώμες δεν ξεπερνούν τις αρνητικές.
Στη σύγκριση ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, αν και τα ποσοστά της δημοτικότητας του πρωθυπουργού παρουσιάζουν υποχώρηση από το Μάιο- από το 42% βρίσκεται στο 37%- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να επωφελείται από αυτό, καθώς η δημοτικότητά του παραμένει παγιωμένη τους τελευταίους τρεις μήνες.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ προηγείται ο κ. Σαμαράς με 35% και ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει το 31%, αλλά η απάντηση «κανένας από τους δύο» έχει 32%. Και στο ζήτημα αυτό παρατηρείται κάμψη του πρωθυπουργού από την Ανοιξη (από το 41% στο 35%), αλλά πάλι δεν επωφελείται ο κ. Τσίπρας, καθώς η φθορά του κ. Σαμαρά ενισχύει την απορριπτική θέση (ανέβηκε από το 27% στο 32%).
Δημοφιλέστερο κόμμα
Από πλευράς κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, παραμένει το πιο δημοφιλές (39%), ενώ η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (πτώση δύο μονάδων, στο 30%), κάτι που μεταφράζεται ως καλύτερη εικόνα του κ. Σαμαράς σε σύγκριση με το κόμμα του. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά το ποσοστό της, καθώς παρουσιάζει πτώση πέντε μονάδων και βρίσκεται στο 30%. Σημαντική και η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, της ίδιας τάξεως, που πλέον βρίσκεται στο 19%.
Πέντε μονάδες κέρδισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από τον Ιούλιο και είναι στη δεύτερη θέση με 35%. Πτώση για το ΚΚΕ, τεσσάρων μονάδων που φέρνει το κόμμα στο 26%, ενώ μία μονάδα πήρε η Χρυσή Αυγή (15%).
Καταλληλότερη κυβέρνηση
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη που τέθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας της Public Issue, Νέα Δημοκρατία- ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, το 45% απαντά καμία από τις δύο. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο υποχωρεί σημαντικά η συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- πτώση 6% και βρίσκεται στο 28%- αλλά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 23%.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *