Α.Σαμαράς: Η εγκατάλειψη της ευρωζώνης δεν είναι επιλογή

Δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση η προοπτική εξόδου από την ευρωζώνη δήλωσε από το Παρίσι ο ….
πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια της εφημεριδας Ιντενάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν (ΙΗΤ).

Για μας, η εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση για να κερδίσει η χώρα ακαριαία σε ανταγωνιστικότητα «δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή!» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Σημείωσε μάλιστα ότι εάν οι έβγαινε η χώρα από το ευρώ, οι Έλληνες, που έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία «θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών! Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Επισήμανε, δε, ότι «μόλις έφευγε ένα κράτος-μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο «αδύναμο κρίκο». Κανείς δε γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς…» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, που σημείωσε την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα έχει αναστρέψει ήδη την πορεία της» και εξεφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Προέβλεψε, δε, «σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες».

«Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα είναι μια πετυχημένη ιστορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το τούνελ, κάνοντας ειδική αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στοχεύει να προχωρήσει πολύ περισσότερο από αυτές που ζητάει το μνημόνιο, γιατί η χώρα διαθέτει μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη κρατική περιουσία.

Παράλληλα, επισήμανε την απόλυτη ανάγκη που έχει η χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και επομένως για την επόμενη δόση, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει χρέος 8,9 δισ. στις επιχειρήσεις.

Εξήγησε, επίσης, ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε να περιορισθεί το χρέος των ελληνικών ομολόγων προς την ΕΚT και να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, όπως έγινε στην Ισπανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πρόσθεσε: «Εμείς δεν μιλάμε, πάντως, για κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι κρατικοί πιστωτές».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μέγιστες προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι δραματικές. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόσεξε τα προηγούμενα χρόνια το θέμα της ανταγωνιστικότητας και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Το διακύβευμα σήμερα, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, είναι το πώς θα μεγιστοποιήσουμε το ρυθμό της κατά κεφαλήν ανάπτυξης και πώς θα αναδιανέμουμε τα έσοδα σε μια χώρα που υπάρχουν αντικίνητρα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Υπάρχουν άλλες χώρες, συμπλήρωσε, που έκαναν ό,τι χρειαζόταν για την ανταγωνιστικότητα, δυστυχώς η Ελλάδα, παρατήρησε, δεν ήταν ανάμεσά τους.
Είναι μια χώρα με υψηλά ελλείμματα, και έτσι είναι υποχρεωμένη να δανείζεται για να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στόχος μας σήμερα, πρόσθεσε, είναι να διορθώσουμε όλα αυτά τα κακά, να προχωρήσουμε σε γρήγορες επενδύσεις, να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να εντατικοποιήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανταγωνιστικότητα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι ένα βασικό απαραίτητο για την Ευρώπη, απαιτεί ένα πνεύμα που μπορεί να οδηγήσει προς την πρόοδο, ξεπερνάει τα όρια μεταξύ ιδεολογιών και πολιτικών στερεοτύπων. Πρόσθεσε ότι δεν είναι νόμος της ζούγκλας, αλλά απαιτεί δημοκρατικούς κανόνες, ώστε να δώσουμε ένα πλαίσιο στους χαμένους του σήμερα να γίνουν οι κερδισμένοι του αύριο.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, ορισμένοι παράμετροι του οποίου έχουν μεγιστοποιηθεί.

Εμείς οι πολιτικοί, είπε, είμαστε αναλώσιμοι, όχι όμως οι κοινωνίες και ναι μεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικός πόνος, όχι όμως αναταραχή γιατί αυτό είναι επικίνδυνο.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι με κανέναν τρόπο δεν εξετάζεται το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί αυτό θα σήμαινε καταστροφή.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επιπλέον, ότι μέχρι τώρα οι Έλληνες έχουν χάσει το 35% του επιπέδου ζωής τους, κάτι που καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. Άλλωστε μετά την Ελλάδα, εκτίμησε, θα ακολουθήσει και ο επόμενος αδύναμος κρίκος, τονίζοντας: άλλωστε μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν θα έλυνε το πρόβλημα, γιατί όταν λείψει ένα κομμάτι από το παζλ καταστρέφεται το σύνολο.

Η Ελλάδα όμως αντιστρέφει τα πράγματα, σημείωσε και τόνισε ότι σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα γίνει μια πετυχημένη ιστορία.

Ορισμένοι λένε, συνέχισε, ότι είμαι πολύ αισιόδοξος, πιστεύω στη χώρα μου και πιστεύω στην Ευρώπη. Μέρα με τη μέρα, υπογράμμισε, γίνεται προσπάθεια για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.

«Εμείς θα σεβασθούμε ό,τι έχουμε υπογράψει, αλλά και η Ευρώπη επίσης θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της αλληλεγγύης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *