«Κομφούζιο» στην Επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές

«Κομφούζιο» επικράτησε στην συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών…
Η παγιωμένη πλέον καθυστέρηση στην έναρξη των συνεδριάσεων, συμπληρώθηκε από τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΚΚΕ) για την παρουσία μη κοινοβουλευτικών προσώπων στην συνεδρίαση, πέραν των προσκεκλημένων μελών της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Μάλιστα ο «γαλάζιος» βουλευτής Δ. Κυριαζίδης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «μας προκαταλαμβάνετε για άλλη μία φορά σαν να είμαστε πρόβατα και φέρνετε εδώ φορείς. Αν θέλετε να κάνετε αδελφοποίηση με τη Βόρεια Κορέα είναι δικό σας θέμα…», της είπε, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκουσχολίασε ότι «βλέπουμε την αρχή του αιφνιδιασμού εκ μέρους σας, ενώ στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχουν οι καλεσμένοι που ανακοινώσατε». Εκτός των αρμοδίων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είχαν προσκληθεί είχαν κληθεί και εκπρόσωποι των δικηγόρων που χειρίζονται τις υποθέσεις των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας αξιώνοντας αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος, ο συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου κ.ά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Σταθάς, ο οποίος είναι ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και οφειλών, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις μόνιμες διαδικαστικές κωλυσιεργίες λέγοντας ότι η επιτροπή χάνει χρόνο και αντί να ασχολείται με την ουσία της υπόθεσης που έχει αναλάβει, αναλώνεται σε αντιπαραθέσεις που δίνουν μάλιστα κακή εικόνα προς την κοινωνία.

Μάλιστα ζήτησε λόγω της παρουσίας των δημοσίων λειτουργών που ασχολούνται με τον προσδιορισμό του ύψους των γερμανικών οφειλών, η συνεδρίαση να είναι κλειστή ώστε να υπάρχει από μέρους τους εμπιστευτική ενημέρωση προς τους βουλευτές. Και ζήτησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, όπως και έγινε και αποφασίστηκε να μετατραπεί η συνεδρίαση σε κλειστή αφού αποχωρήσουν και οι προσκεκλημένοι και μετά την ενημέρωση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών να συνεχίσει να μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής.

Ωστόσο, υπήρξαν νέα προσκόμματα για την διαδικασία ενώ έγινε και μια προσπάθεια να επαναληφθεί η ψηφοφορία με αποτέλεσμα ο κ. Σταθάς να παρέμβει και να δηλώσει ότι η ψηφοφορία έγινε και ότι πρέπει να προχωρήσει στο έργο της η Επιτροπή. Δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς ούτε εμείς ούτε εσείς, είπε στην κυρία Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας την αντίδρασή της που τον κάλεσε να μην ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που θα πουν ότι έχουμε αντιδικία.

Έγινε η ψηφοφορία, επέμεινε ο κ. Σταθάς και η Πρόεδρος του απάντησε ότι θα κάνω αυτό που λέτε όχι γιατί είναι το πιο δημοκρατικό, αλλά γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει η ωριμότητα σε κάποιους να συμπεριφερθούν σωστά. Αυτά αφήνουν υπονοούμενα, της είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου του ζήτησε να μην δίνει άλλο τροφή σε αυτούς που θα ήθελαν να μας βλέπουν να τσακωνόμαστε.

Καταγγελίες Τζαβάρα

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα ο οποίος έθεσε θέμα για την παρουσία στην συνεδρίαση εκπροσώπων των δικηγόρων των θυμάτων λέγοντας ότι λαμβάνουν προνομιακή γνώση για τα στοιχεία και την πορεία της υπόθεσης. Μάλιστα κατήγγειλε ότι κάποιοι δικηγόροι έχουν θέσει προς τους πελάτες τους όρους για την αποζημίωσή τους σύμφωνα με τους οποίους ακόμα και στην περίπτωση που δεν κερδίσουν όλο το ποσό που διεκδικούν, εκείνοι θα λάβουν το ποσοστό που έχουν απαιτήσει από την αρχή. Όπως είπε ο κ. Τζαβάρας οι δικηγόροι αυτοί θα πληρωθούν ακόμη και αν το ελληνικό δημόσιο πετύχει να λάβει αποζημιώσεις για τα θύματα. «Αυτό είναι βόμβα», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων που βρίσκονταν στην συνεδρίαση δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα επικαλέστηκε ο βουλευτής και ζήτησαν να ενημερωθούν από τα σχετικά έγγραφα που έχει στην διάθεσή του.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

TO BHMA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *