Αποστολή του NEWS 247 στις Βρυξέλλες. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, οι δυσκολίες στην παροχή ασύλου και η έμφαση στη νέα γενιά. Όσα καταγράψαμε σε συζήτηση με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου
Μίκα Κοντορούση
news247 Δεκέμβριος 18 2012 13:24
Ανοιχτό…
διάλογο με δημοσιογράφους είχε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
Στα πλαίσια του προγράμματος “Γνώρισε τον ευρωβουλευτή σου”, ο κ. Παπανικολάου, μιλώντας σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου με εκπροσώπους από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στις ζωτικές αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή την περίοδο στην βέλγικη πρωτεύουσα, αλλά και στην καχυποψία ξένων ομολόγων, που “καλούνται να στηρίξουν την χώρα μας, όταν την ίδια στιγμή, οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με αργούς ρυθμούς”.
“Το κλίμα απέναντι στους Έλληνες ευρωβουλευτές έχει αλλάξει προς το καλύτερο, μετά και την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, κάθε φορά, πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, για να περάσουμε μία τροπολογία”, είπε ο ίδιος.
“Οι περισσότεροι εκπρόσωποι κρατών – μελών είναι πολύ καλά ενημερωμένοι, τόσο για τις αδυναμίες μας σε βασικούς πυλώνες της οικονομίας, αλλά και κυρίως για τα κενά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Και πλέον, δεχόμαστε πιέσεις για την επίσπευση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε: “Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο θέμα παροχής ασύλου. Χωρίς κέντρα μεταναστών, με το γραφειοκρατικό μηχανισμό να καθυστερεί την έκδοση δικαιολογητικών, αλλά και με τα ελλιπή εποπτικά και διοικητικά όργανα που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πειστική επιχειρηματολογία απέναντι σε Ευρωπαίους εταίρους”.
Ο ίδιος υπογράμμισε το αναγκαίο ξεκλείδωμα κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δοθεί έμφαση στη νέα γενιά, αλλά και στην ανάγκη άμεσης καταβολής όσων χρημάτων δόθηκαν στην Ελλάδα, παρέμειναν αναξιοποίητα και τελικά επιστράφηκαν στα ευρωπαϊκά ταμεία. “Έπρεπε να πάρουμε χρήματα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν το κάναμε”.
Και συνέχισε: “Είχαν δοθεί 600 εκατομμύρια ευρώ για το e – Government. Ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Μονοψήφια είναι και τα νούμερα απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων προς τον τομέα του μεταναστευτικού, αλλά και τον κλάδο της ψυχικής υγείας”.
Σε παρέμβασή της, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, αναφέρθηκε στο σχέδιο καθιέρωσης της Ενιαίας Αρχής Εποπτείας των Τραπεζών, ως το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι “αναμένουμε και την εγκαθίδρυση εποπτικού οργάνου για τις τραπεζικές καταθέσεις”.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι “η ανησυχία για την εθνική μας χρεοκοπία έχει πια περάσει. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέδειξαν ότι νοιάζονται για την συνοχή της ευρωζώνης. Η ζημία της έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν άλλωστε, δυσανάλογη σε σχέση με το κόστος διάσωσής της”.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Θεόδωρος Γεωργιτσόπουλος, έδωσε έμφαση σε θέματα επικοινωνίας της Ε.Ε., αλλά και στην ανάγκη παραγκωνισμού των παραδοσιακών δελτίων Τύπου και την αντικατάστασή τους από διαδραστικά μέσα ταχύτερης και πιο αξιόπιστης ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών “σήμερα που ο ευρωσκεπτικισμός είναι πιο έντονος από ποτέ”.
Use Facebook to Comment on this Post