Μίνι κρίση στην κυβέρνηση προκαλεί η ρύθμιση για το γάλα

Αιτία ενδοκυβερνητικής μίνι κρίσης και διάρρηξης της συνοχής της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει η ρύθμιση για το γάλα, που περιλαμβάνεται στο πακέτο συμφωνίας με….

την τρόικα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα σε εσπευσμένο μινι ανασχηματισμό. Σε αμφίρροπη κοινοβουλευτική μάχη θα εξελιχθεί η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, καθώς πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές προτίθενται να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη.

Μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, στο Μαξίμου επανεξετάζουν την απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου να περιληφθούν οι ρυθμίσεις της συμφωνίας σε ξεχωριστά άρθρα. «Δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως οι εξελίξεις ίσως αναγκάσουν τους επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος να αναζητήσουν άλλη φόρμουλα.

Ανεξάρτητα από την παραίτηση ή μη του κ. Χαρακόπουλου, οι διαφωνίες-διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκτιμάται ότι θα επιφέρουν πλήγμα στην κυβέρνηση, η οποία επενδύει επικοινωνιακά στη συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη.

Εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του θα έχει να αντιμετωπίσει και ο Ευ. Βενιζέλος, δεδομένου ότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενοι σε αγροτικές περιφέρειες προτίθενται να καταψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα – εάν τελικά το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ξεχωριστά άρθρα για κάθε επιμέρους θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές. Στη λίστα των “διαφωνούντων” περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Φίλππος Σαχινίδης και βουλευτές εκλεγόμενοι στην Ηπειρο (Μιχ. Κασσής) και την κεντροδυτική Μακεδονία. Ως προτιθέμενος να καταψηφίσει φέρεται και ο βουλευτής Πέλλης της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής.

Διαφοροποιήσεις βουλευτών αναμένονται και κατά τη συζήτηση-ψήφιση των διατάξεων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Αντιρρήσεις για τις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις επί του θέματος διατυπώνει – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο επικοινώνησε ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των «πυροσβεστικών» πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, προσπαθώντας να κάμψουν τις αντιρρήσεις διαφωνούντων βουλευτών των κομμάτων τους.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη στην «πόρτα εξόδου» από την κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερός στις απόψεις του ότι η συμφωνηθείσα ρύθμιση για το γάλα ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και τους εξαγωγείς της Βόρειας Ευρώπης, οδηγώντας σε αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία. Ταυτόσημες απόψεις εκφράζουν κι άλλοι βουλευτές αγροτικών περιοχών, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση «είναι καταστροφική για τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, ενώ δεν θα έχει οφέλη για τους εγχώριους καταναλωτές».

Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι θα γνωστοποιήσει τις τελικές αποφάσεις του τις αμέσως προσεχείς ημέρες. «Θα περιμένω να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και μετά θα τοποθετηθώ», είπε, τονίζοντας ότι θα παραμείνει συνεπής στις θέσεις του, οι οποίες είναι γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *