Τελευταία Νέα

Προσοχή στην ασπιρίνη για τα καρδιακά

Στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology δημοσιεύθηκε άρθρο, σχετικά με τη μη σωστή χρήση της ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων…

Μεταξύ των ασθενών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και χαμηλό 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι κίνδυνοι για αιμορραγία του γαστρεντερικού και για αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, που σχετίζονται με τη χρήση ασπιρίνης, υπερτερούν έναντι του αθηροπροστατευτικού οφέλους της ασπιρίνης. Σύμφωνα με τις οδηγίες για την πρωτογενή πρόληψη της CVD, η χρήση ασπιρίνης θεωρείται κατάλληλη μόνο σε ασθενείς με 10-ετή CVD κίνδυνο πάνω από 6% και ακατάλληλη σε ασθενείς με 10-ετή κίνδυνο μικρότερο από 6%.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη εντός του National Cardiovascular Disease Registry’s Practice Innovation και Clinical Excellence Registry και περιέλαβε 68808 ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν ασπιρίνη για πρωτογενή προφύλαξη. Προσδιορίστηκε ως μη σωστή ( inappropriate) η χρήση ασπιρίνης, όταν δινόταν σε 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο <6 data-blogger-escaped-11.6=”” data-blogger-escaped-5-=”” data-blogger-escaped-7972=””>3% ή ο 10-ετής κίνδυνος είναι >6% ( U.S. Preventive Services Task Force).

Εάν ο 10-ετής κίνδυνος για καρδιαγγειακό νόσημα είναι τουλάχιστον 6% έως 10% (American Heart Association and American College of Cardiology).

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *