Αυτοί είναι οι νέοι βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια

Οι βηματοδότες νέας γενιάς είναι εδώ…
Βασίζονται σε ιδέα που είχε πριν από 25 χρόνια ο καθηγητής καρδιολογίας
Παναγιώτης Βάρδας και οι συνεργάτες του και, πλέον, η νέα εκδοχή του ρυθμίζει τους χτύπους στις καρδιές τεσσάρων Ελλήνων ασθενών, τοποθετημένη από τους επιστήμονες της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω κλινική είναι ένα από τα μόλις 10 ευρωπαϊκά κέντρα, που έχουν στη διάθεσή τους τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο «ασύρματος» βηματοδότης δεν διαθέτει ηλεκτρόδια, είναι εξαιρετικά μικρός σε μέγεθος και τοποθετείται μέσα στην καρδιά. Τον φτιάχνει ο Αμερικανικός κολοσσός ιατρικής τεχνολογίας Medtronic, ο οποίος έχει εντάξει την Κρήτη στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξής του και παρουσιάστηκε, μαζί με άλλες καινοτομίες στο χώρο της καρδιολογίας, στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο Vessels & Stroke 2015, που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

«Σε αντίθεση με τους συμβατικούς, η τοποθέτηση των νέων βηματοδοτών στην καρδιά δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, καθώς γίνεται με καθετήρα, ο οποίος φτάνει – μέσω φλέβας – στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς. Είναι μικροσκοπικοί, αφού έχουν μήκος που φτάνει μόλις το 1,5 εκατοστό και η διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 10 χρόνια» εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν, επίσης, οι υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (S-ICD), που αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και οι οποίοι αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι, σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος. Επιπλέον παρουσιάστηκαν νέες μέθοδοι στη βαλβιδοπάθεια.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη,

neadiatrofis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *