Διπλό μήνυμα Σουλτς – Γιούνκερ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι δανειστές της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική πολιτική ηγεσία για τις καταστροφικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας…
και του πιστωτικού γεγονότος που θα ακολουθήσει, αν η χώρα αθετήσει την πληρωμή έστω και μιας μόνο δόσης προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Real.gr, αποκλείουν κάθε σκέψη για περίεργες ενδιάμεσες ρυθμίσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας ξεκαθαρίζοντας ότι:

1) η ΕΚΤ δεν δύναται να αυξήσει το όριο εκδόσεως τριμήνων γραμματίων γιατί πρώτον αυτό θα αποτελούσε άμεση χρηματοδότηση της κυβέρνησης (αφού το επιπλέον ποσό θα αγοραστεί από τις τράπεζες για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού) και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεύτερον γιατί ο ενιαίος οργανισμός εποπτείας των τραπεζών SSM εκτιμά ότι οι τράπεζες «δεν πρέπει να διακρατούν πολλά από αυτά τα σκουπίδια» (σσ. junk).

2) η ελληνική πλευρά πρέπει να ξεχάσει ιδέες όπως «το να πληρώσει η ΕΚΤ με τα κέρδη επί ελληνικών τίτλων το ΔΝΤ» και «να σπάσει η δόση σε κομμάτια που θα εκταμιευθούν προκαταβολικά γιατί οι εταίροι πρέπει τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας» που διακινούνται στην Αθήνα και να επικεντρωθεί στο κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης.

3) να σταματήσει η Αθήνα να αναλώνει χρόνο και φαιά ουσία στην μετονομασία των ελεγκτικών μηχανισμών, του προγράμματος και τη μελλοντικής ρύθμισης (νέο δάνειο) και να κάτσει να συνεργαστεί με το προσωπικό της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για να καθοριστούν τα μέτρα που θα ολοκληρώσουν τη «συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού» (staff level agreement) που θα ξεκλειδώσει τη δόση.

Η χώρα έχει έξι εβδομάδες καιρό (τέσσερις διαπραγμάτευση και δύο εφαρμογή και νομοθέτηση) στην καλύτερη των περιπτώσεων για να πάει στο eurogroup του Μαΐου, έτοιμη να πάρει τα λεφτά της δόσης. Για να συμβεί δε αυτό πρέπει:

– να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 (πρωτογενές έλλειμμα),
– να ψηφιστούν αλλαγές σε φορολογικό, ΦΠΑ, δημόσιο,
– να γίνουν αποκρατικοποιήσεις,
– να ψηφιστούν ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και εργασιακά.

Γιούνκερ: «Μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου, αλλά μην ξεχνάς ποτέ ότι οι δυνατότητές της Κομισιόν είναι συγκεκριμένες»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι κακώς τον αναζήτησε την περασμένη εβδομάδα πριν από το eurogroup, γιατί ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να αλλάξει την βούληση των κρατών μελών. Του εξήγησε μάλιστα ότι και ο ίδιος ως πρόεδρος της Κομισιόν συμφωνεί πως έχει χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος και πως «η 1η Απριλίου είναι πολύ κοντά».

Υπάρχουν υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζονται για grexit, φέρεται να ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την περίπτωση που το πλέον εφιαλτικό σενάριο επαληθευτεί. Οι κοινοτικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα και οι συμπληρωματικές πηγές θα εξαντληθούν.

Εκεί ούτε η Κομισιόν ούτε ο Γιούνκερ θα μπορέσει να κάνει κάτι για να βοηθήσει και σαφώς το κακό κλίμα στο eurogroup και στις σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας δεν αποτελεί ελαφρυντικό. Ειδικά το δεύτερο αναμένεται να οδηγήσει σε ανυπέρβλητα εμπόδια όταν η Ελλάδα θα συζητά το τρίτο δάνειο στα τέλη της Άνοιξης.

Σουλτς: «Κ. πρωθυπουργέ δεν καταλαβαίνω ποια είναι η στρατηγική σας»

Αυτή η συνάντηση Σουλτς – Τσίπρα δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη, λένε πηγές του περιβάλλοντος Σουλτς. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μάταια προσπάθησε να εξηγήσει ότι επικοινωνιακά η Ελλάδα έχει χάσει πολύ έδαφος στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι αποσύρονται αργά αλλά σταθερά.

Ο ίδιος ο Σουλτς μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντηση έλεγε: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε να μου ζητήσει να μεσολαβήσω για την επίλυση του βραχυπρόθεσμου προβλήματος χρηματοδότησης της χώρας την επόμενη εβδομάδα. Του είπα ότι πρέπει να μιλήσει με την ΕΚΤ και το eurogroup και όχι με εμένα». Στην ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει πως το ζήτημα της χρηματοδότησης θα λυθεί απάντησε σκωπτικά: «Αυτοί που πιστεύουν πάνε στην εκκλησία».

Πηγή: enikos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *