Ο μύθος της γέφυρας του διαβόλου στον ποταμό Άρδα [εικόνες]

Πάρα πολλές παλιές γέφυρες σε όλη την Ευρώπη ονομάζονται “γέφυρα του Διαβόλου”. Οι περισσότερες από αυτές, είναι πέτρινα τοξωτά γεφύρια και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα. Όλες σχετίζονται με κάποιον μύθο που έχει να κάνει με τον Διάβολο.

Η γέφυρα Ντιάβολσκι (στα Βουλγάρικα, Dyavolski most) είναι μια τοξωτή γέφυρα στο ποταμό Άρδα, σε ένα στενό φαράγγι 10 χλμ από την πόλη Αρντίνο της Βουλγαρίας στα βουνά της Ροδόπης.

Το γεφύρι χρονολογείται από την περίοδο 1515-1518 (οθωμανική αυτοκρατορία), χτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Σελίμ Ι και βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων, έχει μήκος 56 μέτρα και πλάτος 3,5 μέτρα.

Σύμφωνα με τοπικούς μύθους η γέφυρα χτίστηκε από τον ίδιο τον διάβολο δείχνοντας την δύναμή του. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ως κατασκευαστή της γέφυρας κάποιον Δημητάρ από το κοντινό χωριό Νεντελίνο. Η ιστορία θυμίζει τον μύθο του δικού μας γεφυριού της Άρτας. Ότι έκανε ο Δημητάρ την ημέρα, γκρεμιζόταν το βράδυ, μέχρι που θυσίασε την γυναίκα του. Υπάρχει και ακόμη ένας μύθος. Κατ’ αυτόν, πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να φτιάξουν ένα γεφύρι στο σημείο και είχαν αποτύχει.

Μέχρι που εμφανίστηκε ένας φιλόδοξος νεαρός ο οποίος θα έχτιζε την γέφυρα, με οποιοδήποτε τίμημα. Τότε εμφανίστηκε ο Διάβολος και του υποσχέθηκε να του αποκαλύψει το μυστικό για το πως θα έχτιζε την γέφυρα και αυτή θα άντεχε για πάντα.

Ο Διάβολος απαίτησε από τον νεαρό να ολοκληρώσει το έργο του μέσα σε 40 μέρες και να χτίσει τη γέφυρα έτσι ώστε να φαίνεται, αλλά ταυτόχρονα και να μη φαίνεται το πρόσωπο του. Ο νεαρός τα κατάφερε, αλλά πέθανε αμέσως και πήρε μαζί του το μυστικό του πως χτίστηκε η γέφυρα.

Ένας μύθος αναφέρει ότι ένα κορίτσι αυτοκτόνησε από το υψηλότερο σημείο της γέφυρας για να ξεφύγει το γάμο με ένα τοπικό μουσουλμάνο ηγέτη. Όσοι άνδρες είδαν την αυτοκτονία, είδαν τον διάβολο μέσα στο νερό, τρομοκρατήθηκαν και έτρεξαν σε φυγή ενώ ο κορίτσι σώθηκε.

Σήμερα πάνω από την γέφυρα, πάνω από το κεντρικό τόξο, διακρίνεται ένας βράχος μέσα στο νερό, ο οποίος σύμφωνα με την τοπική παράδοση έχει το σχήμα του διαβόλου. Η λαογραφία επίσης αναφέρει ότι πάνω στη γέφυρα στο υψηλότερο τόξο υπήρχε ένα αστέρι με 6 γωνίες.

Στον μεσαίωνα το αστέρι αυτό θεωρούνταν το σύμβολο του Σολομώντα και είχε την δύναμη να δαμάζει τους δαίμονες. Ένας άλλος μύθος αναφέρει, ότι οι ήχοι του ποταμού Άρδα όπως αντανακλούνται από τα δένδρα δημιουργούν ήχους του διαβόλου.

Υποτίθεται ότι φαίνεται, και ταυτόχρονα δεν φαίνεται, το πρόσωπο του διαβόλου

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *