Ακης Τσελέντης: Περιμένουμε κι άλλους σεισμούς

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Κρήτη μετά τον σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που….

ταρακούνησε το νησί αλλά και την Αττική, προκαλώντας αναστάτωση και φόβο στους κατοίκους, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα οι «επισκέψεις» των Ρίχτερ είναι πολλές και στην Κρήτη και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκελάδου η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη με δεκάδες μετασεισμούς που, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, είναι μικρότερου μεγέθους, από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.

Εντονες ανησυχίες έχει πυροδοτήσει η δήλωση του καθηγητή Σεισμολογίας Πατρών, Άκη Τσελέντη, ο οποίος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του STAR, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλους σεισμούς, ενώ παράλληλα σχολίασε τη δήλωση που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2013, ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλο σεισμό.

«Εγώ είπα το αυτονόητο. Δεν προέβλεψα τον σεισμό. Είχα πει συγκεκριμένα ότι επειδή είχαμε περίπου δυο χρόνια στην Ελλάδα να βιώσουμε έναν ισχυρό σεισμό και ύστερα από υπολογισμούς βλέπαμε σεισμό μέσα στο 2013. Ευτυχώς που βγήκε εκεί πέρα που βγήκε, διότι αν είχαμε το επίκεντρο λίγο ανατολικότερα, λίγο ρηχότερα θα θρηνούσαμε θύματα», είπε ο κ. Τσελέντης.

Όσο για το αν ήταν ο κύριος σεισμός είπε ότι «όλα δείχνουν ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός. Αξιοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία του ελλαδικού χώρου, σπάνια μετά από έναν σεισμό της τάξης του 6,2 μπορούμε να έχουμε έναν αρκετά μεγαλύτερο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «Εν τω μεταξύ εγώ πιστεύω ότι αυτή η περιοχή έχει κάνει τον κύκλο της αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια ενεργοποίηση και μετατόπιση της ενέργειας κατά μήκος της πλάκας. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μπορεί να γίνουν κι άλλοι σεισμοί κατά μήκος του τόξου, όπως αυτός που έγινε στην Ρόδο το Σάββατο».

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *