Κορόνα-γράμματα οι ζωές των νεφροπαθών στο Νοσοκομείο Πύργου

«Παίζουν με την υγεία μας, για να γλιτώσουν 20 λεπτά από κάθε φίλτρο….» λέει ο Γιώργος Μαχαίρας, αιμοκαθαρούμενος στην Μονάδα Τεχνικού Νεφρού τα…

τελευταία τέσσερα χρόνια, περιγράφοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο θα πρέπει να προμηθευτεί φίλτρα με βασικό κριτήριο την τιμή και όχι το τι έχει ανάγκη ο ασθενής. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων όλης της χώρας.

Τα προβλήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι και η υπερπροσπάθεια των υπηρετούντων για να μην κρατήσουν ανοιχτή, προσφέροντας τις υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη και η ζωή τους εξαρτάται απόλυτα από τη λειτουργία της.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, κι ενώ η Μονάδα θα έπρεπε να έχει πέντε γιατρούς για να καλύπτει τις ανάγκες του μήνα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις δυο γιατροί για να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα, τα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία αλλά και τα έκτακτα περιστατικά ακόμα και από την ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης. «Ήρωες» χαρακτηρίζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι αιμοκαθαρούμενοι, αφού τους βλέπουν καθημερινά να δίνουν κι αυτοί αγώνα, μαζί με τον δικό τους αγώνα για τη ζωή.

Φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού τώρα το υπουργείο καλεί τις Μονάδες να προμηθεύονται έναν συγκεκριμένο τύπο φίλτρου, από συγκεκριμένο προμηθευτή του εξωτερικού, με βασικό κριτήριο – όπως εξηγούν οι νεφροπαθείς μιλώντας στο patrisnews.com – την τιμή και όχι την ποιότητα ή τις ανάγκες που έχει ο κάθε ασθενής.

Γιατί ο κάθε ασθενής έχει ανάγκη από διαφορετικό τύπο φίλτρου για αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία, χωρίς παρενέργειες και προβλήματα για την υγεία του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αιμοκαθαρούμενοι, μπορεί το φίλτρο που θα αγοράσουν 20 λεπτά φτηνότερο, να προκαλέσει τέτοια αντίδραση και πρόβλημα στον ασθενή που η νοσηλεία του να κοστίζει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ στο κράτος.

Αποχή από την αιμοκάθαρση

Οι νεφροπαθείς προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μάλιστα τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, έχουν αποφασίσει να μη συνδεθούν στα μηχανήματα για την αιμοκάθαρση, με όποιο κόστος για τη ζωή και την υγεία τους, καλώντας τους πολίτες και όλους τους τοπικούς φορείς και υποψήφιους, να σταθούν στο πλευρό τους και να ακούσουν εκεί, από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Νάνσυ Σπυροπούλου
(n_spyropoulou@yahoo.gr)

patrisnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *