Το Κίεβο δεν αναγνωρίζει τον νέο πρωθυπουργό της Κριμαίας

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε κήρυξε παράνομο τον διορισμό ενός φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την …
κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Ο Αξιόνοφ έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για να να επανέλθει η ηρεμία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, τη μοναδική περιοχή της Ουκρανίας οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, ρωσικής καταγωγής.

“Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και τα άλλα όργανα εξουσίας δεν πρέπει να θεωρούν τον Σεργκέι Αξιόνοφ ως νόμιμο εκπρόσωπο της εξουσίας στην Κριμαία” ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας διόρισε τον Αξιόνοφ την Πέμπτη,, σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Μαΐου για τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας στην περιοχή. Σήμερα έγινε γνωστό ότι το δημοψήφισμα αυτό επισπεύδεται και θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.

Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.

“Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει” σε συνομιλίες, τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

nooz.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *