Τι γίνεται με τη ρύθμιση των χρεών;

Εμπόδια έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην προώθηση της διάταξης που αφορά στις ρυθμίσεις χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να δοθεί άμεσα το πράσινο φως και να συμπεριληφθεί η νέα ρύθμιση σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Αρκετές, σε αυτό το πλαίσιο, είναι οι ενστάσεις της τρόικας με κυριότερη το επιτόκιο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και η έκπτωση που θα ισχύσει σε όσους πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής εφάπαξ ή σε λιγότερες από 72 δόσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Βήμα», ο ανώτατος αριθμός δόσεων, δηλαδή οι 100, δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά το πώς θα γίνεται η μείωση των προσαυξήσεων είναι ακόμη αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση, νομοθετώντας τη ρύθμιση των δόσεων ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται μια ακόμη σκληρότερη διαμάχη με τους δανειστές. Η ουσία, πάντως, παραμένει ότι δεν αναμένεται να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων (100 μηνιαίες για οφειλές ως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ). Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για επί μέρους χαρακτηριστικά της ρύθμισης όπως για παράδειγμα το επιτόκια, οι προσαυξήσεις κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, σήμερα το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76%. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στο 4,5% και της τρόικας στο 5%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα επικρατήσει η πρόταση των δανειστών. Πάντως, έχει αποφασιστεί να δοθούν κίνητρα (μείωση επιτοκίου ή προσαυξήσεων ή περισσότερες δόσεις) στους φορολογουμένους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ώστε να παραμείνουν σε αυτήν και να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 72 ή 100 μηνιαίων δόσεων.

Να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ως 1.000.000 ευρώ. Η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ενα από τα «όπλα» της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές της πως η ρύθμιση αυτή θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους είναι το γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνονται τα χρέη των πολιτών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ λόγω αδυναμίας πληρωμής και όχι γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *