Ο Βαρουφάκης βάζει στην… άκρη το “κούρεμα” του χρέους

Με δηλώσεις του στους Financial Times ο Γιάννης Βαρουφάκης ουσιαστικά απέσυρε το αίτημα της Ελλάδας για “κούρεμα” του χρέους της, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα προσπαθήσε να πετύχει αναδιάθρωση των χρεών της προς τα ευρωπαϊκά όργανα (ΕΕ και ΕΚΤ).

Ουσιαστικά η Ελλάδα διεκδικεί την ελάφρυνση του χρέους της, μέσω της δημιουργίας δυο νέου τύπου ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει αυτό το σχέδιο για το χρέος και ουσιαστικά σταματάει να λέει τη λέξη “κούρεμα” που ενοχλεί τη Γερμανία.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και δεινός μπλόγκερ. «Θα έλεγα, Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας; και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί και σε συνάντηση που είχε το πρωί με μικρή ομάδα εκπροσώπων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Λονδίνο, ο Γιάννης Βαρουφάκης έθεσε τους στόχους της νέας κυβέρνησης σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικοινώνησε με έναν από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα θέλει αναδιάρθρωση του χρέους της σε ΕΕ και ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε πως το χρέος προς το ΔΝΤ θα μείνει άθικτο.

«Η Ελλάδα έχει προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί το υψηλό επίπεδο του χρέους», τόνισε και υπογράμμισε πως πάντως δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλάνο για το πώς θα γίνει ηαναδιάρθρωση.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει πως «θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με όρους που δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση σε ομολογιούχους, ειδικά ιδιώτες»

Για διαφορετικές λύσεις σε διαφορετικά κομμάτια του χρέους μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Αυτή την ώρα ο κ. Βαρουφάκης έχει και νέα συνάντηση με εκπροσώπους τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Λονδίνο και αναμένεται να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *