Η ελληνική ομάδα προς τον τελικό

Το νέο ορόσημο για συμφωνία στο Brussels Group φέρεται να είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας….
Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου αύριο, με τις δύο πλευρές να έχουν βρει κάποια σημεία σύγκλισης χωρίς όμως να γίνεται ακόμα λόγος για απόλυτη συμφωνία.

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Κατά τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολουθεί της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

Tα σημεία της διαπραγμάτευσης που «κλείνουν» και υπάρχει σύγκλιση, εντάσσονται στο υπό κατάρτιση προσχέδιο κειμένου συμφωνίας, αλλά αν και φαίνεται κάποια σύγκλιση δεν έχουν μπει το δημοσιονομικό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ενδείξεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα και από τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη. Μέχρι τότε όμως τα μηνύματα έξωθεν δεν σταματούν με τελευταία κρούση αυτή του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ που εκτίμησε ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος.

Οπως και να χει η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει σύγκληση έκτακτου Eurogroup, ενώ ακόμη περισσότερο κρίσιμη κρίνεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι αποφάσεις της για τον ELA.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *