Μεσσήνιοι, αλλά δεν κάνουν τίποτα για το λάδι!

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Μας περιποιεί ιδιαιτέρα τιμή το γεγονός ότι η περιοχή καταγωγής τόσο του πρωθυπουργού, κ.κ. Αντωνίου Σαμαρά, όσο και του πρέσβεως της Ελλάδος εις την Ουάσινγτων, κ.κ. Χρίστου Παναγόπουλου είναι κοινή, η Μεσσηνία δηλαδή! Πρόκειται για καθαρή …σύμπτωση -μην πάη ο νους σας στο πονηρό, είναι….
εντελώς αξιοκρατική η τοποθέτησις – η οποία ενισχύεται κι’από το έτι ευφρόσυνον πως ακόμη και ο εν Νέα Υόρκη γενικός πρόξενος, κ.κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, προέρχεται από παραπλεύρως ιστορική περιοχή, τη χιλιοτραγουδισμένη – από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αμαλιάδος τε και Πύργου – Ηλεία (γη ανδρών επιφανών, όπως του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της ευτυχούς …συμπτώσεως θα περίμενε κανείς ότι η προστασία της αγνότητος για να μην πω της παρθενίας του υπ’αριθμόν ένα προϊόντος της εν λόγω περιφερείας, αλλά και ολοκλήρου της χώρας, του ελαιολάδου να είναι κορυφαία προτεραιότης! Στον χρόνο που έχει περάσει και έπειτα από πλήθος επωνύμων καταγγελιών σε διάφορα όργανα και οργανισμούς, θα έπρεπε να είχαν κινηθεί οι διαδικασίες καταπολεμήσεως των ελαιολάδων «μαϊμού» που κυκλοφορούν ανεμποδίστως στα αμερικανικά σουπερμάρκετ, κάτι που έχει γίνει κατ’επανάληψη γνωστό εις τας αρμοδίους υπηρεσίας της μητρός πατρίδος (τί οξύμωρο κι’αυτό, «μητέρα-πατρίδα». Είναι μάνα ή πατέρας τελικά ή πρόκειται για ερμαφρόδιτο που αυτογονιμοποιείται; Τελικώς στην Ελλάδα η ιστορία ουδέποτε ξέκοψε από τη φυσική ιστορία για αυτό και ουχ ολίγες φορές αγγίζει τα όρια της ζωολογίας. Μεγάλε Σβορώνε!).

Εως και ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης», κ.κ. Σταύρος Γιαννόπουλος, αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνη σχετική ερώτηση εις τας προξενικάς αρχάς για να λάβη την απάντηση ότι πρόκειται για πολύπλοκο θέμα το οποίο χρήζει περαιτέρω ερεύνης! (Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουκορίνης έχει δώσει κατ’επανάληψη τα στοιχεία στο πιάτο και σε διάφορες υπηρεσίες, ταξίδεψε στις ΗΠΑ δυο-τρεις φορές και συνέλεξε όλο το υλικό που χρειάζεται. Εχουν διαμαρτυρηθεί και οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές Μεσσηνίας τε και Λακωνίας, αλλά κανενός το αυτί δεν έχει ιδρώσει. Αυτά περί ερεύνης …)

Τώρα, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν εντάσσεται απαραιτήτως εις τας αρμοδιότητας του πρέσβεως και του γενικού προξένου να ασχολούνται με το ελαιόλαδο, πόσο μάλλον που υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα όπως η Συρία, το Μεσανατολικό κλπ. εις τα οποία συμφώνως προς το Δόγμα Γεροντόπουλου η Ελλάς έχει τη δυνατότητα να παίξη ρόλο καταλύτη (αν και είναι αμόλυβδη). Οντας δε όασις σταθερότητος σε μια περιοχή εκτεταμένης ανωμαλίας, έχει ευθύνες δυσβάστακτες στους ώμους της και τυχόν ενασχόληση με λάδια θα μπορούσε να την οδηγήση σε ολισθηρούς ατραπούς, υπό την έννοια ότι μπορεί να γλυστρήση και να σπάση κανέναν γοφό κι’άντε μετά να ελιχθής στις σύγχρονες συμπληγάδες με τις όποιες σειρήνες να είναι κυρίως του νοσοκομειακού! Αλλά, βρε παιδί μου, ως προερχόμενοι από ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει μια πρωτοβουλία, να είχαν μπει επικεφαλής μιας σοβαρής προσπάθειας έτσι για το γαμώτο! Ας μπουκάρανε σε μερικά σουπερμάκετ κι’ας ζητούσανε εξηγήσεις για λογαριασμό της χώρας! Εν συνεχεία ας μιλάγανε με δικηγόρους και τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες που έχουν και τη δυνατότητα να κινήσουν τη σχετική διαδικασία αποτελεσματικότερα. Ας έκαναν κάτι τέλος πάντων! (Υπάρχει και Εμπορικό Γραφείο για να διορίζονται και εκεί κάποιοι, είναι όμως ελλειπούς στελεχώσεως ο δε προϋπολογισμός του δεν αφήνει περιθώρια ούτε για ταξί όταν βρέχη.)

Θα περίμενε κανείς τέλος, να έχη «λυσσάξη» (με την καλή έννοια) ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «να το έχη πάρει πάνω του» το θέμα για λόγους γοήτρου αν μη τί άλλο! Να διαφυλάξη την ποιότητα του προϊόντος που μετά τα σύκα χαρακτηρίζει όσο τίποτε άλλο τον τόπο του! Θά’πρεπε να είχε δώσει εντολή να κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες, να έρθουν τα πάνω κάτω, μέχρι και στον Ομπάμα να είχε χαρίσει έναν τενεκέ λάδι που τον έχει ταράξει η Μισέλ στο σπορέλαιο και έχει γίνει σαν λίψανο. Και να του εξηγήση περί τίνος πρόκειται! Χαζός ήταν ο Μητσοτάκης που λάδωνε τον πατέρα Μπους με κάθε ευκαιρία; Τί να το κάνης νά’σαι πρώτη μούρη στο Καβούρι που λέει και ο σοφός (αλλά μαλάκας κατά βάθος) λαός, και για έναν χρόνο να μην έχης κάνει τίποτα ούτε για το σημαντικότερο προϊόν του τόπου σου; Αντί μόνο να βγάζη το λάδι στους Ελληνες ας νοιαστή για το πραγματικό ελαιόλαδο!

Ελλάς δεν είναι μόνο τα βουνά κι’οι κάμποι, όπως αναρωτιέται ο ποιητής, ούτε η αρχαιοβυζαντινή κληρονομιά μας μόνο. Είναι και το σήμερα, διότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει παρελθόν ούτε άλμα στο μέλλον μπορεί να γίνη, μόνο στο κενό. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα σύγχρονα προϊόντα του (τρόπος του λέγειν) πολιτισμού σου προσφέρει και την ανάλογη αξιοπιστία στις προσπάθειες να υπερασπίσης το παρελθόν σου (για να το εμπορεύεσαι μόνος σου). Θα μας είχαν πάρει πολύ πιο σοβαρά στον αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας αν μπορούσαμε προηγουμένως να προστατέψουμε το όνομα της …φέτας! Αφήστε το ελληνικό μάρμαρο που δεν έχουμε καταφέρει να το προστατέψουμε από τις κλίκες και την «ιταλικοποίηση», κατά τα άλλα κοπτόμεθα επηρμένοι και έμπλεοι εθνικού μένους για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και περιμένουμε να μας πάρουν σοβαρά οι Εγγλέζοι! Και να μην μιλήσω για τα μάρμαρα της Πόλης!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Στην Ελλάδα η ηλιθιότητα συμβαδίζει με την αλητεία! Αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ λανσάρισε την αγραβάτωτη “στολή” (η μοντέρνα εκδοχή του πάλαι ποτέ ανδρεϊκού ζιβάγκο) βλέπουμε ότι οι εκπρόσωποι όλων των “αντισυστημικών” (λες και δεν είναι στη Βουλή και δεν παίζουν το ίδιο παιχνίδι) κομμάτων, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και λοιπών “δημοκρατικών” δυνάμεων, επίσης εμφανίζοναι χωρίς γραβάτα. Οι δε “συστημικοί”, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εμμένουν στη γραβάτα (ε, σε κάτι πρέπει να είναι κι’αυτοί συνεπείς). Οσο για τη ΔΗΜΑΡ, παίζει με φυσική άνεση και στα “δύο” ταμπλώ. Η χώρα πάει περίπατο κι’αυτοί ακόμα ακκίζονται παιδαριωδώς με αφελή τεχνάσματα του “image making”. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα τους ανέχεται ο λοβοτομημένος και κατ’όνομα λαός που τους ψηφίζει …

http://neohellenika.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *