Τερατώδης διατύπωση σε βιβλίο της Γ΄ Λυκείου

Το βιβλίο του μαθήματος «Ιστορία της Τέχνης» της Γ’ Λυκείου αποσύρεται από το νέο σχολικό έτος, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν παρουσιάζεται ως…
μεταφορά.

«Όμως με τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από τον Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των Ευρωπαϊκών Χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της Ελληνικής γλυπτικής», είναι το απόσπασμα του βιβλίου που προκάλεσε τις αντιδράσεις.

«Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση. Είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 2003. Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα ‘‘Ιστορία της Τέχνης της Γ’ Λυκείου’’, να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές. Άλλωστε το βιβλίο θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος τόνισε ότι η διατύπωση για την ιστορία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής.

«Το ίδιο ισχύει και τον χαρακτηρισμό των γλυπτών ως ‘‘μαρμάρων’’» αναφέρει σε δήλωσή του. Ακόμη, στην προσπάθειά του να… μαζέψει τα «ασυμμάζευτα» άφησε αιχμές για το γεγονός ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατά την προεκλογική περίοδο.

topontiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *