Πρόοδος στη συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας

Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως …
υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα. Τηλεφωνική επικοινωνία, είχε ο Αντώνης Σαμαράς, με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιχεχόμενο της συζήτησης, που είχε με τα μέλη της τρόικας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του. Εξάλλου, ζήτησε, με την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας και οι δύο πλευρές έχουν αποδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την εξεύρεση της «μέσης οδού». Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα (που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος), γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν από την άλλη πλευρά, ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δις. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013). Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο» (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου) και εκ του λόγου αυτού δεν δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία.

express.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *