Οι καλεσμένοι του Θεού

ΛΟΥΚΑ ιδ’ (16-24)

Καθημερινά στρώνεται το δείπνο της φιλανθρωπίας από τον Ουράνιο Θεό και Πατέρα μας και όλοι οι άνθρωποι είμαστε καλεσμένοι στην βασιλεία Του, που πριν από μας για….
μας ο Πανάγαθος έχει ετοιμασμένη.
Αλλοίμονο όμως! Άλλοι από μας με δήθεν σοφές μικρότητες, και άλλοι από την προσκόλλησή μας στο υλιστικό φρόνημα και άλλοι για το σφιχταγκάλιασμά μας με τα σαρκικά πάθη, δεν γινόμαστε άξιοι για το Ουράνιο Δείπνο.

Έτσι ο Θεός χαρίζει τη φιλανθρωπία του, τον πλούτο των αγαθών του, στους αμαρτωλούς. Σ’ αυτούς που τριγυρίζουν στους πλατείς δρόμους της αμαρτίας στέλνει ο Θεός τον Γιό Του, που και δούλος ακόμη καταδέχθηκε να γίνη, που δεν ήλθε να καλέση τους «δίκαιους» αλλά τους αμαρτωλούς σε μετάνοια.

(Θεοφύλακτος Βουλγαρίας)

“ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ
ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ”
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»

impantokratoros.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

 1. Ανώνυμος

  «Έρχεσθε, ότι ήδη έτοιμα έστι πάντα »

  Η παραβολή του μεγάλου Δείπνου, που διαβάζεται την Κυριακή των αγίων Προπατόρων, εικονίζει καθαρά την Εκκλησία, που εκφράζεται στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Δηλαδή, η πρόσκληση να συμμετάσχουν στο μεγάλο δείπνο είναι πρόσκληση για να γίνουν μέλη της Εκκλησίας, να κοινωνήσουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

  Ας μελετήσουμε για λίγα λεπτά την παραβολή αυτή

  Κάποιος άνθρωπος προσκάλεσε σε δείπνο αυτούς που φαίνονταν να είναι οι πιο αγαπημένοι του φίλοι, για να περάσουν λίγες ώρες μέσα στη δική του χαρά. Και οι άνθρωποι αυτοί ο ένας μετά τον άλλο περιφρόνησαν την πρόσκλησή του, ο καθένας και για τον δικό του λόγο. Ο ένας είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης και δεν είχε τον καιρό. Ένας άλλος είχε αγοράσει πέντε ζευγάρια βόδια και είχε δουλειά. Κάποιος τρίτος είχε παντρευτεί και δεν είχε τη διάθεση να ανταποκριθεί. Αφού, όμως, αρνήθηκαν να προσέλθουν, ο οικοδεσπότης κάλεσε στο δείπνο τους φτωχούς, τους ασθενείς, τους άστεγους, τους κοινωνικά παραθεωρημένους.

  Εκκλησία και Ευχαριστία

  Η πρόσκληση αυτή για το μεγάλο δείπνο, που είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, απευθύνεται και στον καθένα από εμάς προσωπικά, και συνεχίζεται μέσα στη Θεία Λειτουργία. Στη Θεία Ευχαριστία, τη «συγκεφαλαίωση της όλης Θείας Οικονομίας», πραγματοποιείται η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και συγχρόνως αποκαλύπτεται η φύση και ο χαρακτήρας του μυστηρίου της Εκκλησίας, ως μυστηρίου θεανθρώπινης κοινωνίας.

  Η Λειτουργία είναι το μυστήριο της Συνάξεως. Πρέπει ακλόνητα να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι στον Ναό δεν πηγαίνουμε για ατομικές προσευχές, πηγαίνουμε για να συναχθούμε σε Εκκλησία. Και όταν λέγω «πηγαίνω στην Εκκλησία», αυτό σημαίνει «πηγαίνω στη Σύναξη των πιστών, ώστε μαζί μ’ αυτούς να συγκροτήσω Εκκλησία, να γίνω αυτό που έγινα την ημέρα του Βαπτίσματος, δηλαδή μέλος του Σώματος του Χριστού. Πηγαίνω, για να ομολογήσω ενώπιον Θεού και ανθρώπων το μυστήριο της Βασιλείας του Θεού».

  Η συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία

  Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, φαίνεται ότι δεν έχουμε όλοι συνείδηση της εκκλησιολογικής σημασίας της Θείας Λειτουργίας και των Αγίων Μυστηρίων, ή τα θεωρούμε ως απλά θρησκευτικά καθήκοντα, ως ευκαιρίες ατομικής τελειώσεως και σωτηρίας ή ως πράξεις που αφήνονται αποκλειστικά στην ατομική επιθυμία εκάστου, την ευσέβεια και την προετοιμασία. Πόσο θλιβερό, λοιπόν, είναι αν αρνούμεθα την πρόσκληση του Θεού, γιατί έχουμε απορροφηθεί από τα επίγεια. Ή, όταν κοινωνούμε για να εκπληρώσουμε μια υποχρέωση, ή για το έθιμο και το καλό. Άλλοι πάλι δεν κοινωνούν, γιατί θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο. Ο άγιος Ιωάννης ο Κασσιανός γράφει: «Δεν πρέπει να αποφεύγουμε τη Θεία Κοινωνία, επειδή θεωρούμε τον εαυτό μας αμαρτωλό. Πρέπει να προσερχόμαστε πολύ πιο συχνά για τη θεραπεία της ψυχής και την καθαρότητα του Πνεύματος, αλλά με τέτοια ταπείνωση και πίστη που να θεωρούμε τον εαυτό μας ανάξιο. Διότι είναι η αγιότητα του Χριστού και όχι η δική μας που μας κάνει άξιους να προσεγγίσουμε και να λάβουμε τα άγια Δώρα ».

  Η συνεχής Κοινωνία είναι το ιδεώδες της εκκλησιαστικής κοινωνίας. Δεν πρόκειται καθόλου για υποχρέωση. Είναι πράξη αγάπης και λατρείας προς τον Θεό «να προσερχόμαστε και να μεταλαμβάνουμε, αρκεί να είμαστε ανέγκλητοι παρά του πνευματικού μας» (άγ. Γρηγόριος Ε’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως).

  Ας μην αρνηθούμε, λοιπόν, την πρόσκληση στο Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας, για να μη στερηθούμε τη χαρά της κοινωνίας μας με τον Θεό.

  (Επισκόπου Φαναρίου, Αγαθαγγέλου. «Η ζύμη του Ευαγγελίου»

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΘΑΝΑΣΗ

  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.
  Α->ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ Α.

  ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ=ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ
  ΚΡΙΜΑ
  ΣΚΟΤΩΣΕΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΚΑΚΙΑ
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΕΜΠΑΘΕΙΑ Κ ΜΑΛΑΚΙΑ!

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟ+ΣΤΟ ΣΥΝΑΑΑΑΦΙ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ!

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ο θανάσης ο παιδέρας…..χαχαχαχαχαχαχαδιαβάζει το ευαγγέλιο και βλέπει παιδεραστές χαχαχαχαχαχαχαχα

  Reply
 4. panais

  έλα να βλέπουμε να βγαίνουν οι χολές σας…ανώμαλοι υπάνθρωποι έλα καλά πάει το τέστ…για τα ψάρια που τσιμπάνε τα αναρτώ αυτά….βγάλτε τα δηλητήρια σας,άντε εξομολογηθήτε εδω μέσα…τουλάχιστον σιγά σιγά θα τα βγάλετε όλα…βλέπετε 10 αράδες χριστιανικό κείμενο και αρχίζεται να ξερνάται απο τα ταγκαλάκια….ο Θεός να σας δώσει δύναμει να τα βγάλετε όλα…Ζήτω το ΑΠΟΜΠΑΖΟΜΑ!!!!Τα βάζετε με την Εκκλησία του Χριστού αξιοθρήνητοι υποάνθρωποι!

  Reply
 5. θανασης

  μονομαχια με στοιχεια και επιχειρηματα οποτε και οπου θελετε και οχι με υποθεσεις και συμπερασματα κατα το δοκουν και του τυπου <>
  ρε ουστ αναπηροι οι σοφοι των αθηνων δεν ενωραθησαν αλλα σας πεταξαν τα ματια εξω κοτες που δενεχει μεινει καθολου μυαλο εκφυλισμενοι νεοελληνες που τριβεται τα γεννητικα σας οργανα απο τα φυλλα της συκης που ο προγονος σας ο αδαμ ευνουχιστικε γιατι το φυλλο της συκιας παρτε και βαλτε το εκει που το εβαλε ο αδαμ και θα δειτε τι θα παθετε κοιμηθηται ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

  Reply
 6. θανασης

  περιμενετε το χριστος και τους εβραιους που ολη μερα με στις εκκλησιες τιματε τον περιουσιο λαο του ισραηλ κοιμηθητε ρε ορος σινα(σινος-σινικο τειχος)ζωα καληνυχτα εσεις ξυπνηστε ρε τυφλος οδηγει τυφλους ρε ουστ
  η εκλησια σας τυπωνει τις καρτες του πολιτη εθνικη αε το 33% ειναι της εκλησιας κοιμηθηται μαλακες

  Reply
 7. θανασης

  εγινε ταραχη και κοιμονταν γυμνοι αφου στο ορος δεν εμενε κανεις δεν προλσβανε να φορεσουν ουτε ενα παντελονι.κυριολεκτικα τι λεει ρε καραμητρο που σε χτυπησε η πετρα του δαβιδ στο κεφαλι και εχεισ γινεις αναπηρος νοητικα.ρε η γαμωεκλησια που ορκισε τους μασωνους και τους βασιλιαδες μετα την επανασταση και εβαλε του οπλαρχηγους τους ελευθερωτες του εθνους.
  για πεσμας τι εχει πανω απο την ωραια πυλυ στην μητροπολη αθηνων ξυπνα μαλακα ο αρχηγος σε κοιμησε και σε στελνει στη σφαγη σφαξε με αγια μου να αγιασω
  ξερεις τι θελει να σου πει να ξεκινησεις να το γυρισεις να γινεις πισωγλεντης
  για πεσμα για τον νομο του ηρακλειτου ασχετε που μιλας μαλακα τα εναντια ειναι ιδια
  για πεσμας τι εννοει στον ψαλμο οα για την αντανερεσει της σεληνης

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Άσε μας ρε θανασάκο ψευτομαγκάκο πού ονειρεύεσαι γυμνά αγοράκια και τα προσάπτεις στους άλλους από απωθημένο.
  ΄Διάβασες και σύ τρείς τέσσερις πεπονόφλουδες και τις αναπαράγεις, να πούμε. Παπαγαλάκο.
  Στον Μάρκο είναι γραμμένο και όχι στον Ματθαίο(άσχετε) και θέλει να μας πεί πώς έγινε ταραχή με την σύλληψη του Χριστού ώστε να σηκωθούν και από τα κρεβάτια τους οι γύρω γνωστοί του και να Τον εγκαταλείψουν ακόμα και γυμνοί παραβλέποντας και αιδώ και τα ρέστα. Κατ'ευθείαν να πούμε να μας αναπαράγεις την βλακώδη τσοντούλα για να το παίξεις έξυπνος.

  Καλά μιλάμε όσοι κάνουν σύνδεση στο νετ θα έπρεπε πρώτα να κάνουν test iq. Aπίστευτη γελοιότητα. Ώρες ώρες νοιώθω ο μόνος νορμάλ σε σε ένα κόσμο από freaks.

  Ευτυχώς πού το πρόσεξες εσύ και μας διαφώτισες γιατί η κακιά Εκκλησία το χε κρυμμένο να πούμε.
  Καλά δεν το άκουσες ποτέ να το διαβάζουν την Μεγ Πέμπτη; Αλλά έτσι είναι: η ασχετωσύνη είναι η άμυνα του…(βάλε εσύ ό,τι γουστάρεις εδώ, αυτά μπαίνουν όπου θες).

  Βρε τον θανασάκο τον μπαγασάκο!

  Reply
 9. Ανώνυμος

  10.03MM

  ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΟΥ!!!
  Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ!

  ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ,
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΑΝΟΗΤΟΣ+ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ….

  +ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ.
  ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ….

  10.30ΜΜ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΣ,
  ΠΗΓΑΙΝΕ ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΛΤΟΝ ΤΖΟΝ-ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΔΕΙΟ ΚΡΑΝΙΟ ΕΧΕΤΕ….ΚΡΙΜΑ…

  Reply
 10. θανασης

  ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ
  ΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΑΛΜΟ ΟΑ 7 ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΝΕΡΕΣΕΙ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ
  ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ( νομιζω στιχος 31) ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΕΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΕ ΣΙΝΔΟΝΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΟς ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΙΝΔΟΝΑ (ΑΠΑ ΠΑΠΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ)ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ Α ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΠΕΡΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑΓΥΜΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ(ΟΠΟ ΤΙ ΒΛΑΣΘΗΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ) ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ Ο ΙΔΙΟς Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ

  ΤΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΓΡΑΦΗ Η ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *