Τσιρότο για ανώδυνο εμβολιασμό!

Η εφεύρεση που υπόσχεται να «εξαφανίσει» τις σύριγγες

Oσοι είναι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να
εμβολιάσεις ένα παιδί, ειδικά μικρής ηλικίας. Εμβόλια όπως αυτά της ιλαράς, της ερυθράς και άλλων ασθενειών που προορίζονται συχνότερα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας γίνονται συνήθως με πολύ κόπο από τους παιδιάτρους, καθώς τα περισσότερα πιτσιρίκια φοβούνται και πονούν.

Μια εφεύρεση όμως του καθηγητή Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ Μαρκ Πράουσνιτς και της ομάδας του υπόσχεται πως θα βάλει τέλος στις σύριγγες και τις βελόνες των εμβολιασμών! Πρόκειται για ένα εμβόλιο-τσιρότο, το οποίο στην κάτω πλευρά του διαθέτει 100 μικροβελόνες που έχουν μήκος μικρότερο του ενός χιλιοστού και είναι κατασκευασμένες από πολυμερές υλικό, ζάχαρη και το εμβόλιο.

Το ειδικό αυτό τσιρότο τοποθετείται πολύ εύκολα -όπως ένα απλό τσιρότο- από μη ειδικευμένο προσωπικό και δεν πονάει καθόλου καθιστώντας το ιδανικό για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών – και όχι μόνο. Κάθε τσιρότο περιέχει μία δόση εμβολίου. Επίσης το εμβόλιο-τσιρότο δεν χρειάζεται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς, ενώ το κόστος του υπολογίζεται να είναι ανάλογο με τα συμβατικά.

Δοκιμές το 2017

Η νέα μορφή εμβολίων κατασκευάστηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν το 2017. Προς το παρόν έχουν παρασκευαστεί σε μορφή τσιρότου τα εμβόλια ιλαράς και ερυθράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν εμβόλια με αυτή τη μορφή και για άλλες ασθένειες. Ηδη το εμβόλιο για τη γρίπη είναι σχεδόν έτοιμο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τον δρα Τζέιμς Γκούντσον του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο-τσιρότο θα σώσει χιλιάδες -ίσως και εκατομμύρια- ζωές, ειδικά σε περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς εκεί οι συμβατικοί εμβολιασμοί είναι πολύ δύσκολοι, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και αναγκαίων εξοπλισμών συντήρησης των εμβολίων. Ολες αυτές οι δυσκολίες, όπως φαίνεται, πολύ σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *